PILTUUDIS ⟩ Hollandi kunstniku harukordsed teosed rikastavad kogukonda ja linnapilti

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui paljud tänavakunstnikud valivad oma plahvatusohtlike meistriteoste lõuendiks mahajäetud hooned ja pimedad nurgatagused, siis Hollandi tänavakunstnik Jan Is De Man valib sootuks erineva tee.

Jan Is De Man'i pilkupüüdvad 3-maalid on nimelt pühendatud kohalikele kogukondadele, kelle jõul ja nõul paljud ka tema teosed valminud on. Mees, kelle tellimustöid leiab mitmest Hollandi linnast, soovib oma projektidesse kaasata võimalikult palju kohalikke, et luua teoseid, mis räägivad konkreetse kandi ja selle rahva lugu. 

Utrechti linnas asuva 3-D raamaturiiuli loomiseks võttis Jan kampa kunstniku nimega Deef Feed. Varasemast koostööst tuttav tänavakunstnik on ühtlasi ka Jani Utrechti kesklinnas asuva populaarse tätoveerimissalongi Blackbook Tattoos üks kaasomanikest.  

«3D-seinamaali asukoht tuli enne kontseptsiooni,» ütleb Jan Is De Man. «Ma tunnen inimesi, kes elavad kõnealuse maja esimesel korrusel. Nad on juba tükk aega soovinud midagi minu sulest. Lisaks andsid nad mulle vabad käed, et luua midagi, mis naabruskonda uut hingamist tooks,» selgitab ta.

«Esimene idee oli maalida naeratus. Üks suur naeratus, sest ma usun, et inimesed muutuvad õnnelikumaks, kui nad näevad iga päev vähemalt üht naeratust. Aga see idee ei tundunud täielik ja näis natuke liiga lihtne.»

Niisiis otsustas Jan Is De Man kaasata valmimisprotsessi võimalikult palju kohalikke elanikke. Mees kaardistas kohalike lemmikraamatud ning lõi kaheksa keelt ja kultuuri ühendava kontseptsiooni. 

«Kõik, iga vanus, iga kultuur, iga keel oli teretulnud. Ainus piirang, mille ma selles kunstiprojektis osalemiseks seadsin, oli: ei mingeid poliitilisi ega religioosseid raamatuid. Peale selle olid kõik raamatute pealkirjad teretulnud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles