Viis toredat lasteraamatut, mis aitavad lugemisaastale hoo sisse lükata

Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy
Foto: Shutterstock

Kindlasti on neid, kes saabunud aastal juba jõudnud nii mõnegi vahva raamatu kätte võtta. Neile aga, kellel on raamatukirevuses keeruline valikut teha, soovitame kuut mullu ilmunud särtsakat teost, mis lugemisaastale mõnusa hoo sisse lükkavad. Vahet pole, kas igatsed värvikaid tegelasi või põnevat sündmustikku, mõtlema kutsuvat teemat või humoorikat lähenemist – sellest raamatuvalikust võid leida just endale meelepärase lugemise.

Liis Sein, «Mona isepäine isa».
Liis Sein, «Mona isepäine isa». Foto: Raamat

«Mona isepäine isa»

Liis Sein 

Illustreerinud Ulla Saar

Kirjastus Pegasus

2022

Mona pere elab täiesti tavalist elu. Mona käib tavalises koolis, ema ja isa tavalisel tööl. Õhtuti veedab pere tavaliselt aega kodus. Siis aga ühel täiesti tavalisel esmaspäeval otsustab isa oma elu muuta. Mul pole muidu mälestusi, mida vanaduspõlves meenutada, ega lugusid, mida järeltulevatele põlvedele rääkida, ütleb ta. Kuidas seda aga teha? Kas hakata kunstikogujaks või reisiselliks? Vahest vürtsitada argipäeva hoopis eksootiliste toitudega või alustada kirjanduslikku karjääri? Ehk teeb elu põnevaks uus elukoht või tegelemine spordiga? Või miks mitte minna uuesti ülikooli? Emal ja Monal on tükk tegemist, et isepäise isaga sammu pidada.

***

Sanne Rooseboom, «Lahenduste ministeerium».
Sanne Rooseboom, «Lahenduste ministeerium». Foto: Raamat

«Lahenduste ministeerium»

Sanne Rooseboom

Illustreerinud Mark Janssen

Tõlkinud Vahur Aabrams

Kirjastus Avita

2022

Niina postiljonist isa toob tööringilt saabudes koju kirja, mida tal pole õnnestunud kohale toimetada, kuna sellel puudub aadress, on vaid mõistatuslik adressaat – Lahenduste ministeerium. Niina ei suuda ahvatlusele vastu panna, avab kirja ja leiab sealt eest 9-aastase Ruubeni südantliigutava appikutse – poissi kiusavad tema klassikaaslased. Niina pajatab juhtunust sõbranna Alfale ning üheskoos otsustavad tüdrukud kiusupunnidele vastu hakata ja Ruubeni päästa. Selle käigus avastavad lapsed aga, et Lahenduste ministeeriumi näol on tegemist lausa rahvusvahelise organisatsiooniga, mille ülesandeks ongi abistada hättasattunuid.

***

Tiina Laanem, «Katariina kaaperdab kooli».
Tiina Laanem, «Katariina kaaperdab kooli». Foto: Raamat

«Katariina kaaperdab kooli»

Tiina Laanem

Illustreerinud Anni Mäger

Kirjastus Pegasus

2022

Neljandas klassis peab Katariina kooli vahetama. Soovitati ju ses Tallinna mainekas koolis, kus Katariina enne käis, rahutule tüdrukule pigem väiksem kool ja rahulikum klass leida. Nii satubki Katariina pealinnast ja oma ainsast heast sõbrast, ema vennast onu Feliksist mitmesaja kilomeetri kaugusele Kiigatsisse, kus elavad tema papa ja mamma. Senikaua kui Katariina ema-isa oma tööasjad Tallinnas kokku tõmbavad, peab Katariina ilma nendeta toime tulema. Et sekeldused pole Katariinat ka maal maha jätnud, leiab tüdruk kooli keldrisse sattudes sealt huvitava sõnumi. Müstilise olukorra lahendamisel saab aga tüdruk ühtlasi ka uued sõbrad.

***

Helen Käit, «Kuldse sõnnikumardika saladus».
Helen Käit, «Kuldse sõnnikumardika saladus». Foto: Raamat

«Kuldse sõnnikumardika saladus»

Helen Käit

Illustreerinud Sirly Oder

Kirjastus Tänapäev

2022

Ühel pühapäevaõhtul sajab Armini ja Anna koju sisse kummaline mees, kes tahab imetolmuimejat müüa. Ema vihastub mehe ülbe suhtumise pärast ning kupatab ta kiiresti ukse taha. Peagi aga selgub, et kaminasimsilt on kadunud perele armas mardikakuju Kaka-Pähh, mille ema vanavanaisa millalgi eelmise sajandi algupoolel Egiptuse turismireisilt kaasa tõi. Kuna keegi muu peale tolmuimejamehe pole majas käinud, oletavad Armin ja Anna, et see on tema kätetöö. Sõbrad appi kutsunud, otsustavad lapsed kujukese maksku mis maksab üles leida. Et aga esialgu vaid väikese suveseiklusena tundunud uurimine niivõrd ohtlikud pöörded võtab, ei oska lapsed oodata.

***

Kristi Piiper, «Libahundid».
Kristi Piiper, «Libahundid». Foto: Raamat

«Libahundid»

Kristi Piiper

Illustreerinud Kristi Piiper

Kirjastus Tänapäev

2022

Fred Keerutaja jaoks on uuel kooliaastal kõik uus. Lisaks sellele, et tema ema ja isa on otsustanud eraldi elama kolida, tunneb poiss, et murdeiga läheneb. Kuidagi ei taha Fred muutuda selliseks, nagu möödunud aastal seitsmendikud olid. Siis aga hakkavad koolis toimuma kummalised lood ning Fredi mured vajuvad tahaplaanile, et koos heade sõpradega asjasse selgus tuua. Seikluste käigus mõistab poiss, et vahel polegi vaja muutusi karta – neist võib sündida nii mõndagi uut ja huvitavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles