Eesti kirjanduse pidunädal tuleb taas

Raamatuportaal
Copy
A. H. Tammsaare muuseumi juhataja Reelika Räim.
A. H. Tammsaare muuseumi juhataja Reelika Räim. Foto: Dmitri Kotjuh

30. jaanuarist 4. veebruarini peetakse kirjanik Anton Hansen Tammsaare sünnipaigas Järva vallas taas eesti kirjanduse pidunädalat.

Sel aastal on eesti kirjanduse pidunädala teema kirjandus kui identiteedi kujundaja. Pidunädala eestvedaja, Tammsaare muuseum Vargamäel juhataja Reelika Räim selgitas, et koolides muutub soovitatud kirjanduse nimekiri aina lühemaks ja iga õpetaja võib sinna valida, mida ta õpilastele lugeda annab – me ei loe lapsepõlves enam samu raamatuid, kaob ära ühine mälu. «Kui ütled kellelegi, et oled sa ka üks igavene Toots, siis meie veel teame, millise karakteriga on tegemist. Või kui ütled – tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus, teame, kust see mõte pärineb ja millist tööd ja vaeva sellega silmas peeti,» kirjeldas Räim. «Kirjandus kujundab meie identiteeti, millised me eestlased oleme. Seda on oluline mõista.»

Teise kirjanduse pidunädala tähtsaim sündmus on Räime sõnul 30. jaanuaril. «Tähistame esimest korda eesti kirjanduse päeva ja heiskame lipud. Avame Vargamäel eesti kirjanduse pidunädala ja aastanäituse «Tammsaare reisid ja reietused», millega tähistame Tammsaare 145. sünniaastapäeva,» loetles Räim. «Toon ka esile 2. veebruaril Koeru kultuurimajas toimuva konverentsi «Kirjandus kui identiteedi kujundaja». Avaettekanne on kirjandusnädala patroonilt Rein Veidemannilt, Elmo Nüganen räägib Tammsaare loomingust lavastaja silmade läbi, Aija Sakova teeb ettekande samuti Järva vallas, Imaveres sündinud kirjaniku Ene Mihkelsoni loomingust, esinejate seas on ka Igor Kotjuh ja Arne Merilai. Konverentsi moderaator on Margit Kilumets,» rääkis Räim.

Pidunädal toob lisaks aastatepikkuste traditsioonidega üritustele, nagu Tammsaare rahvamatk või võistulugemine «Hansenist Tammsaareni», juurde palju uut ja põnevat. Pidunädala raames toimuvad näitused, kohtumised kirjanikega ja tervet päeva hõlmav meelelahutuslik ning hariv «Kirjanduslik oaas», kus sel aastal usutleb kirjanikke Maarja Kangro. Seal selgub ka Järva valla 46. A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia laureaat.

Eesti kirjanduse pidunädala sündmused on mõeldud kõikidele eesti kirjanduse sõpradele ja erinevatele vanuserühmadele. Järva valla pisematele toimuvad koolides ja lasteaedades kirjandustegelaste karnevalid, raamatute valmistamised, jutuvestmised, ettelugemised, kõne konkurss, kuuldemängu salvestus jne.

Pidunädalat korraldavad A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel, Järva vald, Järva vallaraamatukogu, Põhja-Järva kultuurikeskus, Koeru kultuurimaja, Järva-Madise külaselts, Esna Galerii, Albu põhikool, Imavere piimandusmuuseum ja paljud teised Järva valla asutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles