LUGEMISSOOVITUS ⟩ Kes impeeriumi sünnilugu ei tunne, see selle surma sepistada ei mõista

Raamatuportaal
Copy
Pildil raamatu «Impeeriumi sünd» autor Mati Laur.
Pildil raamatu «Impeeriumi sünd» autor Mati Laur. Foto: Kristjan Teedema

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Mati Lauri raamatut «Impeeriumi sünd. Venemaa ajalugu Peeter Esimesest Katariina Teiseni».

Eesti Üliõpilaste Seltsi kirjastus on üllitanud elupõlise õppejõu professor Mati Lauri raamatu Venemaa ajaloost (peamiselt) 18. sajandil. Rõhutet on, et teos põhineb nelja aastakümne jooksul peetud ülikooliloengutel. Ja hea on, et põhineb! Mis muud on üks loengusari kui sisuliselt järjejutt ja mis muud on üks järjejutt kui miski, mida hea, huvitav ja targendav kuulata on. Nüüd siis lugedagi.

Mati Laur, «Impeeriumi sünd».
Mati Laur, «Impeeriumi sünd». Foto: Raamat

Loengutest lähtumine annab arusaadava struktuuri, hoiab liigse vohamise eest, ei lase arutelul haruneda ajaradadelt hajaradadele. Kuulajale, seda enam raamatulugejale vägagi, mmm, kuidas see nüüd oligi, parimat kliendikogemust pakkuv. Erinevalt arvukaist raamatulaadsetest toodetest, mille ainsamaks ülesandeks näiksegi olevat vaid kliendikogemuse pakkumine, kasutab Mati Laur ära oma pikaaegset oskusteavet inimestesse teadmiste ja mõtteärksuse sisestamisel.

Ega see õppejõu ja kirjutava inimese töö ju sisuosas palju muud ole kui mõelda ja mõtteid edasi anda. Ning kui õnnestub, siis nakatada mõtlemissõltuvusse üha uusi ja uusi õnnelikke ohvreid. Kes mõne aja pärast, kui kõik heaste minema peaks, hakkavad tarkusviiruse kandjatena auväärt nakkuskoldest veel hulka kaugemale, kiiremini ja kõrgemini mõtlema. Ja ütlema. Ja kirjutama. (Üli)koolmeistri suurim rõõm, usun.

Venemaa kohta tuleb lugeda. Kirjaoskajad inimesed mõistavad seda. Ju just toopärast ilmub üha enam üha erinäolisemaid Venemaa-käsitlusi. Mati Lauri raamat võtab ette pika ajaloo väikese lõigu, mis ometi meile ja siin hästi vajalik. Oluline on öeldud ning seda nõnda, et kuulaja/lugeja tähelepanu ei katke. Kontakt ajastuga loodud, võimalus edasiseks antud. Kellele piisab, on juba rõõmus, kellele lisa vaja, alusmüür laotud. Suurepärane teos. Kes impeeriumi sünnilugu ei tunne, see selle surma sepistada ei mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles