Raamatuklubi looja hoiatab: regulaarne ilukirjanduse lugemise harjumus võib olla jäämas tagaplaanile

Raamatuportaal
Copy
Maarja-Liisa Soe.
Maarja-Liisa Soe. Foto: Lilli Tölp

Ilukirjanduse regulaarse lugemise harjumus võib jääda tagaplaanile ja inimesed keskenduvad järjest enam eesmärgipärasele lugemisele. Esimese eesti kirjanduse päeva puhul kutsub raamatuklubi «Ridade vahel» ilukirjandushuvilisi looma ja liituma üle Eesti raamatuklubidega.

«Ilukirjandusel on eestlaste kultuuriloos olnud määrav roll, kuid hea ilukirjanduse regulaarse lugemise harjumus võib olla hakanud jääma tagaplaanile,» ütles Tallinna raamatuklubi «Ridade vahel» vedaja Maarja-Liisa Soe. «Meie päevad on suuremalt jaolt täidetud üksnes tarbetekstidega, mida oleme sunnitud töisel või muul põhjusel lugema,» märkis Soe.

Raamatuklubiga liitumine või selle loomine aitabki Maarja-Liisa Soe sõnul jõuda tagasi hea ilukirjanduse juurde. Klubi loomine on lihtne ja korraldatav väheste vahenditega. «Kogud kokku tutvusringkonnast ilukirjandushuvilised, lepite kohtumisaja ja esimese raamatu kokku,» rääkis Soe. «Kohtuda võiks näiteks kord kuus ja selleks ajaks on ainus asi, mida klubi liikmed tegema peavad, raamatu läbilugemine.»

Maarja-Liisa Soe kutsus neli aastat tagasi kokku Tallinnas tegutseva raamatuklubi «Ridade vahel» eelkõige selleks, et saaks ägedate inimestega ühisel vestlusteemal kulgeda. «Kõige suurema väärtuse annabki vestlus loetu teemal. Mäletan, kuidas klubi esimesel kohtumisel hammustasin paar korda huulde ja pühkisin salaja pisaraid, kui kuulasin oma sõpru sõnastamas kõiki neid tundeid ja mõtteid, millele mina raamatut lugedes näppu peale panna ei osanud, aga millele tagantjärele ilma kõhklusteta alla kirjutasin.»

Niiviisi raamatuklubides teineteist ilukirjandust lugema innustades võiks Maarja-Liisa Soe hinnangul Eestis regulaarse ilukirjanduse lugemise harjumus tugevamalt taas jalad alla saada.

30. jaanuaril toimuva eesti kirjanduse päeva ametlikuks lipupäevaks kuulutamise puhul kutsub raamatuklubi «Ridade vahel» oma ridadesse uusi raamatuklubisid. «Kogume kokku info erinevates Eesti nurkades asutatud või juba tegutsevate klubide kohta, kes ootavad oma ridadesse ilukirjandushuvilisi,» lisas Soe.

Juhendi raamatuklubi loomise kohta leiab SIIT. Samas saab ka registreerida enda klubi «Ridade vahel» võrgustikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles