LUGEMISSOOVITUSED LASTELE 7 raamatut pikakõrvalistest, millega jäneseaastat tähistada

Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy
Foto: Shutterstock

Hiljuti sai Idamaade kalendri järgi alguse jänese aasta. Et aga porgandikoogi ja kapsapirukate kõrval oleks millegagi ka vaimu toita, otsisime raamaturiiuleilt välja vahvad raamatud pikk-kõrvadest. Muidugi võib jäneseraamatuid lugeda ka muudel aegadel, kuna nii nagu inimestest pajatavad teosed, peidavad ka haavikuemandate ja -isandate elust rääkivad raamatud väga eriilmelisi lugusid.

Marjoke Henrichs, «​Ei! ütles jänes».
Marjoke Henrichs, «​Ei! ütles jänes». Foto: Raamat

«​Ei! ütles jänes»

Marjoke Henrichs

Illustreerinud autor

Tõlkinud Triin Laidoner

Kirjastus Varrak

2023

Väike jäneselaps kipub iga ettepaneku peale emale ei ütlema. Ei soovi ta süüa ega õue minna, potil käia ega vanni minna. Väikese veenmise abil saab aga kõik vajalik tehtud. Nii et kui siis ema päeva lõpus kutsub jäneselast kaisutama, on armas pikkkõrv kohe nõus. Kaisus olla meeldib talle kohe väga.

***

Elar Kuus, «Memme musi».
Elar Kuus, «Memme musi». Foto: Raamat

«Memme musi»

Elar Kuus 

Illustreerinud Priit Rea

Kirjastus Tammerraamat

2021

Kolm jänesepoega soovivad lõppematu kapsapea Täitmatu Hundi koopast jäneserahvale tagasi tuua. Ülesanne on raske. Keegi, kaasa arvatud jänesepoegade isa, pole tagasi tulnud. Kuigi jäneseemale pole poegade soov meeltmööda, austab ta nende otsust ja varustab ta nad kõige hinnalisemaga, mis tal on. Vanim poegadest saab raudrüü, keskmine mõõga, pisemale pole aga jänkuemal muud kui soe musi kaasa panna. See aga osutub lõpuks salarelvaks, mis kohutab vaenlase ja mida keegi ära võtta ei saa.

***

Leelo Tungal, «​Jänes Juliuse arvuti».
Leelo Tungal, «​Jänes Juliuse arvuti». Foto: Raamat

«​Jänes Juliuse arvuti»

Leelo Tungal 

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere

Kirjastus Tammerraamat

2019

Jänesepoeg Julius saab kingiks arvuti. See on just see, mida jänesepoiss endale soovinud on. Õe kelk ja venna suusad tunduvad Juliusele liiga tavalised. Isa näitab Juliusele, kuidas arvutis mänge mängida. Küll need on põnevad! Saab siin ju huntide eest põgeneda, kapsaid virna laduda ja porgandeid pilduda. Kõige põnevam on aga tiigrite jahtimise mäng. See on kohe nii kaasahaarav, et Julius leiab vaevu mahti söömiseks ja magamiseks, õe või vennaga hullamisest rääkimata. Kui aga kõik tiigrid lõpuks püütud saavad, avastab Julius end hoopis teisest maailmast.

***

Olivia Saar, «Lõvi Lõrr ja jänes Jass».
Olivia Saar, «Lõvi Lõrr ja jänes Jass». Foto: Raamat

«Lõvi Lõrr ja jänes Jass»

Olivia Saar 

Illustreerinud Valli Hurt

Kirjastus Pegasus

2020

Krapsakas jänes Jass ja tema tasakaaluks sõber lõvi Lõrr on vägagi erinevad nii oma loomult kui välimuselt. Sellele vaatamata on nad parimad sõbrad, kes üksteisele toeks kõigil seiklustel, mida elu neile ette veeretab. Iga lookest iseloomustab mõni kõnekäänd, vanasõna või piltlik väljend, mis lugejatelgi tore kõrva taha panna.

Lõvi Lõrri ja jänes Jassi lood ilmusid raamatus esmakordselt aastal 1972. Teose uustrükis on kasutusel esmatrüki tarbeks valminud Valli Hurda illustratsioonid.

***

Piret Raud, «​Ernesto küülikud».
Piret Raud, «​Ernesto küülikud». Foto: Raamat

«​Ernesto küülikud»

Piret Raud 

Kirjastus Tänapäev

2022

Ühel hommikul ärkab mustkunstnik Ernesto suure ehmatusega – tema telk on kadunud. Õigemini on kadunud kogu tsirkus ja tsirkusedirektor. Mis muud, kui tuleb hakata uut töö- ja elukohta otsima. Lähedalasuvas linnas märkabki Ernnesto kuulutust, kus Haaviku küülikufarm otsib töötajaid. Ernesto tunneb, justkui õnn oleks talle sülle langenud – on ta ju terve elu jäneseid mustkunstikübarast välja tõmmanud. Usinalt asub ta seitsme imearmsa jänkulapse eest hoolt kandma. Paraku aga osutub õnn petlikuks ja Ernestol tuleb taas teele asuda – seekord juba koos hoolealustega.

«Ernesto küülikud» on ühe meie menukama lastekirjaniku Piret Raua esimene lasteraamat. See võitis lastejutuvõistluse «Minu esimene raamat» ja ilmus esimest korda 2004. aastal.

***

Beatrix Potter, «Kogutud lood».
Beatrix Potter, «Kogutud lood». Foto: Raamat

«Kogutud lood»

Beatrix Potter 

Illustreerinud autor

Tõlkinud Jüri Kolk ja Ilmar Trull

Kirjastus Tammerraamat

2019

20. sajandi algupoole inglise kirjanik Beatrix Potter on meil peamiselt tuntud seiklushimulise ja vallatu jänesepoisi Peeter Pikk-kõrva lugudega. Omajagu kuulsust ja tänapäevasust on seiklustele lisanud filmid. «Kogutud lugude» vahendusel saab aga tagasi pöörduda algupäraste tekstide ja rohkete idülliliste illustratsioonide juurde, mis meil esmakordselt nii suures ulatuses välja on antud. Lisaks jäneselugudele, mida Potteril on eriti rohkesti, seiklevad raamatus ka oravad, kassid, siilid jpt loomad.

***

Krista Kumberg, «​Selleks sõbrad ongi».
Krista Kumberg, «​Selleks sõbrad ongi». Foto: Raamat

«​Selleks sõbrad ongi»

Krista Kumberg 

Illustreerinud Viive Noor

Kirjastus Tammerraamat

2022

Jänes Joonatan elab Tuuleviisi metsas ja on sellega vägagi rahul. Tal ei ole mingit tahtmist siit kuhugi mujale minna. Elab ju tema parim sõber karu Sebastian siinsamas ning teisedki metsaelanikud, olgu see siis oravaemand Olivia või hiir Herbert, kopravana Konrad või konn Konstantin, on varmad appi tõttama, kui seda vaid vaja läheb. Kui siis kaua tühjalt seisnud Pärnamajja ka imekaunis nukk kolib, on Joonatanil veel üks põhjus, miks Tuuleviisile jääda. Sõprade seltsis on ikka kõige parem!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles