Musta laega saalis selguvad peagi kauneimad Eesti raamatud

Raamatuportaal
Copy
Mullused kauneimad raamatud.
Mullused kauneimad raamatud. Foto: Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Reedel, 10. veebruaril kell 15.00 kuulutatakse Kirjanike Maja musta laega saalis välja 2022. aasta kauneimad Eesti raamatud, mis selguvad kokku 178 kandidaadi hulgast. Kahe konkursi «25 kauneimat Eesti raamatut 2021» ja «5 kauneimat Eesti lasteraamatut 2021» võidutööd lähevad maailma kauneimate raamatute konkursile ja Solaris keskusesse näitusele.

«Ajad lähevad järjest huvitavamaks. Nii nagu pliiatsi või tahvli abil saab teha kaunist ja teravat kunsti, võimaldab seda ka tehismõistus. Tehisintellekt näitab üha enam oma analüüsivõimet ja joonistamise oskust,» märkis žürii esimees Asko Künnap, kes ei salanud, et žüriil polnud lihtne valikuid teha.

«Žürii agenda oli iseenesest lihtne. Kui lauale jõuavad tööd, milles on kasutatud nii pead kui kätt, siis diplomeeritud saavad need, kus on lisaks kasutatud ka südant,» kõneles Künnap ja viitas, et keerulisemaks teeb töö piiride hägustumine tehnikate vahel ning pealetungiv AI (tehisintellekt).

Žürii lähtus sellest, et lõpptulemus saaks võimalikult tasakaalukas erinevaid lähenemisi ja eelarveid arvestades. Liikmetel tuli hinnata raamatute isikupära ja originaalsust, kuid arvestada samas kõikide nüanssidega, mis mõjutavad raamatu visuaalset terviklikkust.

25 kauneima Eesti raamatu konkursil osales 135 raamatut ja eraldi lasteraamatute kategoorias 43 teost. Kokku hinnati 178 teost 85 kirjastuselt ja lisaks võitjatele jagati välja 3 eriauhinda, mille saajad selguvad 10. veebruaril kell 15.00.

Alates 1958. aastast alguse saanud konkurss aitab leida kaasaegse raamatu kunstilise kujunduse ja trükitehnilise teostuse parimaid näidised. Maailma tasemel on Eesti raamatud toonud koju mitu medalit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles