Jõgeval algavad reedel Betti Alverile pühendatud luulepäevad «Tuulelapsed»

Raamatuportaal
Copy
Foto on tehtud 2020. aasta luulepäevadel «Tuulelapsed». Üles astub Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja.
Foto on tehtud 2020. aasta luulepäevadel «Tuulelapsed». Üles astub Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja. Foto: Riina Mägi

10. veebruaril algavad Jõgeval XVIII Betti Alverile pühendatud luulepäevad «Tuulelapsed». Sündmus toob kokku umbes 250 luulehuvilist põhikooliõpilast kogu Eestist ning teemaks on seekord «Kirjandusperekond Raud»: etendatavad lavastused põhinevad Mart Raua, Eno Raua, Aino Perviku (passi järgi on temagi perekonnanimi Raud) ja Piret Raua luuletekstidel.

Luulepäevad avatakse pidulikult reedel kell 13 kultuurikeskuses. Kahe päeva jooksul vaadatakse ära 17 lavastust, kümme reedel ja seitse laupäeval. Etendusteplokid algavad reedel kell 13.45, 16.00 ja 17.15 ning laupäeval kell 10.30 ja 12.00. Reede õhtul kell 18.30 kogunetakse mõttehetkedele Betti Alveri parki.

Lavastusi hindavasse Nõukotta kuuluvad seekord Leelo Tungal, Kristiina Oomer, Toomas Lõhmuste, Andrus Vaarik, Märt Treier, Margus Mikomägi, Martin Algus, Viljar Pohhomov, Reigo Tamm, Maarius Pärn ning Priit Põdra. Laupäevase pärastlõunatunni (kella 14–15), mil Nõukoda otsuseid teeb, sisustab noorte luulehuviliste jaoks ära improteater Impeerium. Luulepäevade pidulik lõpetamine on laupäeval kell 15.

«Mõte võtta vaatluse alla kirjanikeperekond Raud sai alguse sellest, et ühel selle liikmel, Aino Pervikul, oli mullu 90. sünnipäev. Ainult Perviku luulele keskendumise asemel otsustasime aga autorite ringi laiendada, sest samas peres on luule loojaid rohkem,» ütles Betti Alveri luulepäevade eestvedaja, Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur. Rein Raua filosoofilise mõtteluule otsustasid korraldajad tema sõnul esialgu valikust välja jätta, sest arvasid, et selle tõlgendamine võib põhikooliõpilastele raskevõitu olla, ent kui mõned juhendajad soovi avaldasid ka Rein Raua tekste kavva võtta, siis selle loa nad ka said. «Päris huvitav saab olema vaadata, mis nende tekstidega tehtud on,» sõnas Lianne Saage-Vahur.

Valdavalt kuuleb laval siiski Eno Raua ja Aino Perviku luulet ning lavastuste pealkirjad lubavad oletada, et tekstikordusi saab olema päris palju. Aga see pole kaugeltki halb. Pigem on publikul just huvitav jälgida, kui erinevalt üht ja sama teksti lavastuses interpreteerida saab.

Võõrustaja, Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja, astub luulepäevadel üles tervelt nelja lavastusega, kõigi autoriks Lianne Saage-Vahur ja liikumise seadjaks Ave Anslan. Liblikapüüdja 1. klassi, 4.–5. klassi ja 6. klassi trupp lähevad lavale reedel, 7.–8. klassi trupp laupäeval. Kõige noorematele liblikapüüdjatele on see esimene «tuleproov» suure publiku ees. Jõgeva kooliteatri gümnaasiumiealised noored löövad aga kaasa «Tuulelaste» korraldusmeeskonnas.

«Tuulelapsed» on teise Betti Alverile pühendatud luulesündmuse, novembris aset leidva «Tähetunni» n-ö noorem vend: «Tähetund» jõudis möödunud sügisel teatavasti 30. toimumiskorrani. Kui «Tähetunnil» osalevad 7.–12. klassi õpilased, siis «Tuulelastele» on oodatud 1.–9. klassi luulesõbrad. Võrreldes mõne varasema korraga lööb tänavustel luulepäevadel «Tuulelapsed» kaasa mõnevõrra väiksem arv truppe. Osalt on see nii arvatavasti seepärast, et lähenemas on noorte laulu- ja tantsupidu ning käimas selle eelproovid. Kooliteatris kaasa löövad lapsed on ju enamasti ka tublid lauljad-tantsijad ning see tähendab, et tuleb valikuid teha: igale poole lihtsalt ei jõua.

Luulepäevi korraldavad MTÜ Tähetund, kooliteater Liblikapüüdja ja Jõgeva põhikool koostöös Jõgeva kultuurikeskusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles