Ole noor või vana või suisa surmaeelik — see on raamat, mis väärib lugemist

Raamatuportaal
Copy
Marju Kõivupuu.
Marju Kõivupuu. Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Marju Kõivupuu uut raamatut «Eesti mütoloogia algajale»

Tüübiline meie aja eestlane mühatab usuasjade ja maamaagia ja pühatiste peale, jätab kirikus käimata ja elab iseenese niiütelda tarkusest. Samas muredega hakkama ju ei saa, põnevad tunduvad nii lamemaa kui kristallide energia kui kloorijook. Vahel kõik korraga. Klõnks, ürjuhh, oo õudust.

Marju Kõivupuu, «Eesti mütoloogia algajale».
Marju Kõivupuu, «Eesti mütoloogia algajale». Foto: Raamat

Siinkohal on mõistlik päris asju päriselt uurinud inimeste kirjamärkmeid tudeerida. Marju Kõivupuu teab, mida räägib. Meiesugused könnid räägivad, mida teavad. Kui teavad. Kui tahta oma lugemistele ja teadmispõhisele tulevikule alusmüüri laduda, tasuks vanadest tarkustest alustada. Marju Kõivupuu pakub siinkohal head hakatust. Ta on tarvilikke teoseid ennegi teinud, neid üles lugeda väga heaste ei jõua, ent siinne algajate mütoloogia on üks nurgakivi, mille võiks panna iga eestikeelse inimese meelepüramiidi toeks.

Ole noor või vana või suisa surmaeelik, mütoloogiaraamat väärib lugemist. Aitab loetud ja lugemisele tuleva hoopis kindlamasse raami. Isegi minusugusel, kes hea mitu raamatut nädalas neelab, on tugevam tunne, kui mütod mul taustaks ja toeks. Kes lugemist ja ilmapildi kujundamist alles alustab, sel võiks seesinane lapsepõlve lemmikraamatuna kogu kooliaja lauanurgal seista. Võib ahnelt ahmata, võib jupphaaval naksutada. Kuidas meeldib. Et meeldib, selles ma ei kahtle.

Suurtele sobib ka. Kõik suured ei ole veel päriselt suureks saanudki ja eestlastena tuleks meil oma taust ja tagamaa selgeks lugeda. Marju Kõivupuu aitab meil lugeda ja kaasa mõelda. Kasutagem lahkesti pakutud võimalust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles