Mees jagab saladust, kuidas naise emotsioonidega hakkama saada

Raamatuportaal
Copy
Tiit Trofimov.
Tiit Trofimov. Foto: Kai-Kuusik Greenbaum

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov tõdeb oma raamatus «Lõpp on algus», et mõnikord tundub tõesti, et mees on Marsilt ja naine Veenuselt, kuid mingi eksituse tõttu peavad nad ühes majapidamises hakkama saama. Kuidas seda teadlikult teha?

Suhe on kerge ja lihtne, kui kaks teadlikku inimest koos läbi elu voolavad

Trofimov räägib oma raamatus toorelt ja ausalt, kuidas 2009. aasta kriisis kaotas ta kõik, sealhulgas lagunes ta pere. «Pärast 2009. aasta Suurt Pauku ja pere lagunemist mõistsin, et nagu kõige muuga, ei saa ma ka suhetega samamoodi edasi minna. Vaatasin ümber selle, mida ma paarisuhtest ootan, ja selle, kuidas ma suhtes olles ise käitun. Minu arvates ei nõua hea suhe tohutut tööd ja pingutamist, suhe on kerge ja lihtne, kui kaks teadlikku inimest koos läbi elu voolavad,» teab ta nüüd.

Ta toob välja stseeni oma varasemast elust.

Naine on emotsionaalne, tahab mulle midagi rääkida, aga mees lööb põmm! ukse kinni, sest sihukese hullu ja närvihaigega ei ole ta nõus ühes ruumis olema. «Tegele endaga!» karjub ta läbi ukse. «Tagantjärele targana ütleks noorele Tiidule, et tegele ise, mees,» nendib ta.

Naise emotsioonide eest põgeneda ei tohiks

Trofimov selgitab, et kui mees tahab, et naine teda armastaks ja ennast temaga koos olles turvaliselt tunneks, ei tohiks ta naise emotsioonide eest põgeneda ega telekat vaadates – oota, kallis, ma vaatan praegu uudiseid! – pead liiva alla peita. See on üks hullemaid vigu, mida mees saab suhtes olles teha. Jah, naise kuulamine võib olla ebamugav ja parimal juhul tahaks mees naise olukorda ise lahendama hakata, et viimane ometi vait jääks, aga tegelikult tahab naine lihtsalt rääkida. See, kes sellistel hetkedel vait peab olema, on mees. Mees peab naisele ruumi hoidjaks olema, et naisel oleks mugav ja turvaline enda seest välja joriseda need emotsioonid, mis sealt välja tahavad tulla.

«Ja üldse, kas siis meestel ei ole samasuguseid torisemise päevi? Käime mossis näoga ringi, saamata aru, mis meil viga on. Põhjus on selles, et miski on valla päästnud selle väikse poisi valu, kes endiselt meie sees elab. Ja siis see poisike jaurabki: kõik on pahasti, maailm on kole, ilm on sitt, toit on maitsetu ja üldse on kõik valesti. Kui naine ei aktiveeru – kuule, jää vait, sa oled nagu tita – ja laseb mehel paha tuju välja toriseda, siis läheb see ühel hetkel lihtsalt mööda ning kõik on taas vaba ja hea. Mõlemal poolel on teise tusatsemist muidugi raske taluda ja lihtne on teist süüdistama hakata, aga mina olen õppinud, et olukorra rahulik vaatlemine ja teise vaikne toetamine on kõige parem lahendus,» arvab ta.

Suhe toimib, kui saab oma soovidest ja vajadustest vabalt rääkida

Trofimov on kindel, et suhe töötab siis, kui mõlemad saavad oma soovidest ja vajadustest rääkides vabad ja ausad olla, kui teineteist kuulatakse avatud südamega ega heideta teisele kõrgendatud häälel midagi ette. Kui süda on lahti, on teist palju lihtsam mõista.

«Naine, kui sa tahad, et mees sind kuulab, siis ära hakka temaga kohe, kui ta õhtul koduuksest sisse astub, tõsistest asjadest rääkima. Mees tuleb töölt otsekui lahinguväljalt ja vajab maharahunemiseks umbes pool tundi omaette olemist. Sellepärast vaatab mees klaasistunud pilgul telekat ega kuule, kui sa temaga räägid. Mõistan, et naisena oled teie kohtumist terve päeva oodanud ja tahad temaga päevamuljeid jagada, aga ma kinnitan, et kui sa ootad, kuni mees võitlejarežiimist välja tuleb, kuulab ta sind täie tähelepanuga,» annab ta naistele nõu.

Trofimov jagab ka lugemissoovitusi, mis aitavad nii iseennast kui vastassugu paremini mõista ja muudavad praegust või tulevast suhet palju paremaks:

  • Anatoli Nekrassov «Mees ja naine»
  • David Deida «Tõelise mehe tee»
  • Robert Augustus Masters «Mina olen mees»
  • Osho «Armastamine»
  • Gary Chapman «Armastuse viis keelt»
  • David Deida «Tõeline seksuaalsus»
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles