Kuidas olla õnnelik? Dave Benton jagab taipamisi elust

Raamatuportaal
Copy
Dave Benton.
Dave Benton. Foto: Lisa Jennyfer Benita

Dave Benton kirjutab oma raamatus «Olen see, kes olen», et tuli Eestisse õnnetundega, et saab olla oma nüüdse abikaasa Marisega. Vaid viiesaja dollariga taskus alustati ühist elu nullis. Benton räägib, mis on elus kõige olulisem ning jagab oma õnne saladust.

Ela igas hetkes

Benton usub, et kui su lühikeses elus on nii palju erinevaid kogemusi, siis tead, et nii hea kui halb võib sinuga juhtuda kõigest silmapilgu jooksul. Sa võid jõuda paljude mägede tippu ja samamoodi kuristikku langeda. Sa võid kaotada kõige lähedasemaid ja leida palju uusi sõpru.

Ent ta kinnitab üht tähtsat tõdemust: ela igas hetkes, sest elus olemata pole millelgi tähtsust. See on and, mille saad sündides – mida sellega teed, on juba su enda asi.

Kuidas suureks kasvada, mida oma eluga ette võtta, millest end mõjutada lasta ja millest mitte – see kõik on su enda teha. Kui tahad – võid ennast teostada või hoopiski antud eluaastad ära raisata. Kuid üks on kindel, mu sõber – ela väärikalt! Ole hea iseenda ja teiste vastu. Ela suurepärast elu, sest mis kord läbi saab, saab läbi just sellisena nagu oled selle ise loonud.

Elus on miljoneid pisiasju, mille üle rõõmustada

Benton arvab, et elus on miljoneid pisiasju, mille üle iga päev rõõmustada ja millest õnne leida. Näiteks see, kui ärkad kargel värskel hommikul ja kuuled linnulaulu, või on selleks küla laste naerurõkked kostmas lasteaiast, mis asub üle tee, või kui näed oma naist tulemas su kõrvale, et sinule toetuda, või kui tütred oma tubadest teise korruse trepist alla astuvad, sind embavad ja teremusi annavad.

«Ma võiksin selliseid säravaid pisiasju, mis elu elamisväärseks muudavad, loetleda lõputult. Pisiasjad tähendavad mulle palju, nad on olulised detailid, mis suurt pilti hoiavad,» ütleb ta.

Perekond tähendab vastutust

Benton selgitab, et see tähendab kõike, mida inimene iial tahta võiks. Kui sul on loodud pere, siis sündis see ju armastusest, sa tahtsid seda kogu hingest. Kui näed, kuidas see ajapikku harmooniliselt ühte kasvab, siis järelikult oled selle eest hoolt kandnud, osanud hinnata armastust ja austust.

«Armastan neid kõiki ja nemad armastavad mind,» võtab ta kokku. «Isana teed oma laste jaoks kõik, et neid üles kasvatada, hoida neil käest ja juhtida, kuni saabub aeg nad vabaks lasta. Teha seda teades, et armastad ja toetad neid alati kõiges, mida nad elus ette võtta ja saavutada tahavad. Sa soovid neile parimat ja ei jäta kunagi üksi.»

Õnnelikumad hetked elus

Benton ütleb, et tema elu õnnelikemad ja tähtsamad hetked on need, mil ta näeb ja kuuleb oma perekonda üheskoos naerdes hästi aega veetmas.

«Tajun kogu oma olemusega, et just sel hetkel on neil kõik olemas, miski ei piira kedagi, koos lihtsalt tuntakse elust rõõmu ja siis tunnen seda ka mina. Just seepärast haaran alati kinni võimalusest koos terve perega puhata või kasvõi paariks päevaks kuhugi sõita. Koosolemine tähendab palju,» usub ta.

Viis soovitust Dave Bentonilt

  • Ole hea teiste vastu, et nad oleksid head ka sinu vastu.

  • Ole iseenda suhtes aus – tea, mida suudad ja mida mitte.

  • Usu endasse, püstita eesmärk, milleni tahad jõuda.

  • Ära lepi sellega, kui keegi püüab sind su valitud teelt kõrvale kallutada.

  • Ja viimaks: otsusta ja vii see otsus ellu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles