Nädalavahetusse mõtisklemiseks: kus sa õnneskaalal asud?

Raamatuportaal
Copy
Dali Getter Karat
Dali Getter Karat Foto: Karen Härms

Selle peale, kas oled õnnelik, oled kindlasti mõelnud. Aga kas ka sellele, kus sa õnneskaalal asud?

Õnne- ja inspiratsioonikoolitaja Dalí Karat on koos GoodNews kirjastusega andnud välja õnneharjutuste kogumiku «Õnn on otsus!». Ta toob oma raamatus välja, et Ameerika õnneuurijate järgi kasutatakse sõnapaari «ma olen õnnelik» kolmes tähenduses.

Kolm õnne tähendust

Hetkeline õnne, eufooria kogemine – ülevoolavalt õnnelik olemine just praegu, konkreetsel ajahetkel. Tegu on üsna intensiivse ja mõnusa tundega, ent paraku on see vaid hetkeline. Tõustakse korra tippu, ollakse õnnelikud ja pärast seda langeb isiklik õnnenivoo tavalisele tasemele.

Õnnelik olemine kellegi või millegi pärast – selles olukorras on õnne ajendiks keegi või miski väljastpoolt, olgu selleks soovitud töökoha saamine, uue auto/maja/kleidi/reisi ostmine, õnn pereliikmete saavutuste üle vm. Igal juhul on selles valemis keegi veel ja õnn on seetõttu välistest tingimustest sõltuv.

Stabiilse, püsiva õnnetunde kogemine – see on üldine hinnang oma elukvaliteedile, mille puhul on õnnetunne miski, mis on inimesel olemas kogu aeg. Jah, raskusi tuleb ikka ette ja piigid peavad valmis olema, ent üldine õnnetase on sellisel puhul siiski keskmisest kõrgem. Inimene ei ole õnnelik mitte ainult põgusas hetkes, vaid üleüldiselt.

Dalí Getter Karat ütleb, et just viimane, püsiv õnnelikkus, on olemisviis, kuhu tahame tegelikult kõik jõuda, et saaksime öelda endale valetamata (rääkimata teistele valetamisest), et ma olen täiega õnnelik. Midagi ei pea ekstra juhtuma, saavutama, omama ega tegema selleks, et sa oleksid õnnelik – õnn lihtsalt on!

Harjutus

Vaata oma praegust päeva/eluetappi lähtuvalt eespool nimetatud kolmest aspektist. Keskendu sellele, mis on olevikus. Ära vaatle kogu oma elu, kuna tõenäoliselt oli su elus hetki, mil sa olid püsivalt hästi õnnelik, niisamuti kui oli etappe, kus sa ei tundnud õnnetunnet enda sees pulbitsemas. Oluline on see, mis on praegu.

Nüüd hinda, kui palju on sinu päevades õnnehetki. Kui tihti sa koged eufooriat, otsekui mäe tipus olemist, mil saad öelda: «Ma olen õnnelik!»? Vaata, kui palju sinu kogetavast õnnest on seotud kellegi või millegagi, mis asub sinust väljaspool (ja seega pole sinu kontrolli all)? Ja kolmandaks küsi endalt: kui õnnelik ma olen praegu? Milline on minu üldine õnnetase praegu 10 palli skaalal? Kui õnnelik sa oled oma igapäevatoimetusi tehes?

Järgmiseks lisa sinna juurde number, kus sa tegelikult olla tahaksid. Mis iganes number seal praegu on, sa saad seda muuta! Ja mida täpsemalt sa tead, kuhu soovid jõuda, seda lihtsam on sul sinna minema hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles