Vivienne Westwoodi 5 lemmikraamatut, mis annavad elule teise perspektiivi

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Vivienne Westwood 2006. aastal.
Vivienne Westwood 2006. aastal. Foto: Fiona Hanson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Möödunud aasta lõpus lahkus meie seast 81-aastaselt ikooniline moelooja Vivienne Westwood. Eluaegse raamatusõbrana pidas ta lugemist eriti oluliseks empaatia arendamisel.

2017. aastal pidas Vivienne Westwood Londonis Southbanki keskuses kõne, milles rõhutas, et empaatia kasvatamiseks tuleb raamatuid lugeda. «Empaatia tähendab, et oskad end kellegi teisega samastada,» selgitas ta. «Iga lugu näitab kellegi teise maailmavaadet. Kui loed, muutud selleks inimeseks ja saad tee peale kaasa kogu tema elu, saad maailmale teise perspektiivi.»  

Westwoodi selgitusel vajame me inimlikke juuri, et mõista nii minevikku kui olevikku, sest  nii teeme parema maailma nimel häid otsuseid. Oma kõnes julgustas ta lugedes end täielikult raamatutegelasteks mõtlema, et «oma peast välja saada», end uutmoodi väljendada ja täiel rinnal maailma kogeda. 

Kõne lõpus paluti Vivienne Westwoodil öelda, millised on tema lemmikraamatud. Maailmakuulus moelooja mainis viit raamatut, mille peateemadeks on klassiühiskond, võim, töö ja sotsiaalne struktuur.

Vivienne Westwoodi lemmikraamatud:

John Steinbeck, «Vihakobarad»

Aldous Huxley, «Hea uus ilm»

George Orwell, «1984»

Cao Xueqin, «Punase kambri unenägu» (tuntakse ka pealkirjadega «Kivi lugu» ja «Jutustus kivist»)

John Williams, «Stoner»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles