Transfoobias süüdistatav J. K. Rowling ei muretse oma loomepärandi pärast: mida iganes, ma olen siis surnud! (1)

Raamatuportaal
Copy
J. K. Rowling.
J. K. Rowling. Foto: Scott Garfitt/Scanpix

Maailmakuulus kirjanik, kõigile tuntud «Harry Potteri» sarja autor J. K. Rowling rääkis taskuhäälingus «The Witch Trials of J.K. Rowling» (Nõiajaht J. K. Rowlingile), et transseksuaalide kogukonna etteheited tema loomepärandile suurt mõju ei avalda.

Viimastel aastatel on kirjanikule korduvalt ette heitud transfoobsust ja seda, et ta ei hooli transinimeste õigustest. Avaldustega on esinenud ka «Harry Potteri» filmidest tuntud staarid ning fännide seas on üha rohkem neid, kes kutsuvad üles boikoteerima Rowlingi loomingut. 

Rowling on etteheiteid tõrjunud ning korduvalt kinnitanud, et armastab ja tunneb transinimesi, vahendab The Independent.

Uues taskuhäälingus, mis on selgelt loodud selleks, et Rowling saaks oma suu puhtaks rääkida, sõnas ta Megan Phelps-Roperile, et tekkinud olukorra pärast ta ülearu ei muretse ning et ta pole kunagi tahtnud kedagi ärritada.

Kirjaniku sõnul on huvitav, et viimased 10 aastat, aga eriti viimased 2–3 aastat, tuntakse veebiavarustes muret selle pärast, et ta on oma pärandi ära rikkunud ja et tema väljaütlemiste pärast teda enam igavesti ei armastata. 

«Te olete minust põhjalikult ja täiesti valesti aru saanud,» rääkis ta. «Ma ei käi kodus ringi, mõeldes oma pärandi peale. Milline pompoosne elamise viis — käia ringi ja mõelda, milline pärand minust maha jääb,» sõnas ta. «Mida iganes, ma olen siis surnud! Mina hoolin praegusest, ma hoolin elavatest.»

The Witch Trials of J.K. Rowling podcast'il on ilmunud kaks osa. Lisaks talle osaks saanud transfoobiasüüdistustele on kirjanik saates rääkinud ka «Harry Potteri» sarjast ja traumeerivast raseduse katkemistest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles