Abielu 13-aastasega ja ettekujutus täiskasvanud Pipi Pikksukast: 10 veidrat fakti armastatud kirjanike kohta

Mona Lii Konnapere
, koostööpartner
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Üle maailma tuntud ja ajalugu teinud kirjanikud väärivad suurt imetlust, kuid tihti on kirjutatud teos ainus, mis lugejat ja kirjanikku ühendab. Seetõttu on kokku kogutud 10 naljakat, veidrat ja kohati ka pisut kurba fakti, mis kuulsaid kirjanikke lugejatele tuttavamaks muudavad. 

  • Mary Poppinsi autor P. L. Travers ei olnud üldse rahul Walt Disneyga, kes kohandas raamatu lastele mõeldud filmiks. Raamatu autor jälestas filmis esitatud laule ning kritiseeris seda, kuidas Mary Poppinsit filmis kujutati. Autori arvates oleks Poppins pidanud olema pigem terav ja tragi, mitte leebe ja lahke, nagu ta filmist kõigile on meelde jäänud.
Mary Poppins. Julie Andrews
Mary Poppins. Julie Andrews Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost
  • Harry Potteri raamatute autor J. K. Rowling valis oma initsiaalid J ja K selleks, et hoida oma identiteeti anonüümsena ja sooneutraalsena. Autor oli mures, et võlukunsti ja võlurite ümber keerlev lugu võib vähem edukas olla, kui lugejad teavad, et selle on kirjutanud naine. Tema eesnimi on Joanne, kuid tal pole tegelikult teist nime – teine initsiaal «K» pärineb tema vanaema nimest.
  • Ameerika kirjanik ja kirjanduskriitik Edgar Allen Poe, kes on tuntud oma kummaliste ja süngete õuduste lugude poolest, oli abielus oma nõbu Virginia Eliza Clemm Poega. Naine oli Poest 13 aastat noorem – ta oli siis vaid 13-aastane ja mees oli abielludes 26-aastane.
  • Taani kirjanik Hans Christian Andersen võttis hotellis ööbides alati kaasa hädaabiköie, sest ta kartis meeletult tulekahjusid.
  • Tom Sawyeri tegelaskuju autor Mark Twain armastas külastada Bermuda saarestikku. Kuigi reis oli mehele väga raske ja oli teada, et tal on kalduvusi kergesti merehaigeks jääda, käis Twain Bermudas elu jooksul mitu korda. Väidetakse, et tema reisid tegid saarestiku kuulsaks.
Mark Twain.
Mark Twain. Foto: akg-images / akg-images
  • Pärast mitmeid traagilisi lapsepõlvesündmusi, mis lõppesid tema ema vägivaldse poiss-sõbra surmaga, ei rääkinud USA luuletaja ja aktivist Maya Angelou viis aastat mitte ühtegi sõna, sest ta uskus, et just tema sõnad põhjustasid surma.
  • Lastekirjanikul Roald Dahlil oli kirjutamiseks planeeritud väga range graafik. Autor kirjutas iga päev kaks tundi hommikul, kella kümnest kuni kella kaheteistkümneni ja siis uuesti õhtul, kaks tundi kella neljast kuni kella kuueni.
Roald Dahl
Roald Dahl Foto: Carl Van Vechten
  • Lisbeth Salander, Stieg Larssoni Millenniumi krimisarja sünge ja kangelaslik tegelane, põhineb Larssoni ettekujutustel sellest, milline võiks välja näha täiskasvanud ja pisut ebatavaline versioon Astrid Lindgren Pipi Pikksukast.
  • Hoolimata suurtest romanssidest ja armusuhetest oma romaanides, ei abiellunud raamatu «Uhkus ja eelarvamus» autor Jane Austen kunagi.
  • Raamatu «1984» autor George Orwell sündis Indias ja tema tegelik nimi oli Eric Blair. Orwelli isa oli Briti India valitsuse oopiumiosakonna ametnik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles