Sinijärv soovitab raamatut: vaadake, mis juhtub. Kas jäite lollimaks või läks terake paremini

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Ernst H. Gombrichi raamatut «Maailma lühiajalugu noorele lugejale».

Ernst H. Gombrich, «Maailma lühiajalugu noorele lugejale».
Ernst H. Gombrich, «Maailma lühiajalugu noorele lugejale». Foto: Raamat

Noh, see on ju üksiti hea, kui saab soovitada midagi korraga nii väikestele kui suurtele inimestele. Nood väiksemad kipuvad suurematest terasemad olema ja nõnda on elu kiik! Inimeste maailma kokkuvõtlik lugu kulub ära igal seitsmel juhul.

Mäletan oma lapsepõlvest mitmeid lemmikraamatuid, mis avardasivad maailma nii aega kui ruumi pidi. Gombrichi maailmaajalugu võiks nonde sekka sättuda. Katsetan praegu oma poja peal - eks me näe. Minu jaoks oli küll mõnus lihtis tagasivaade ajaloosse kui säherdusse. Usun, et kellelegi, kel tegu esmakohtinguga, saab see ägeduslik ja põnev trehvunks olema.

Tuleb tunnustada, et teos tuleb aegade tagant ja köidab endiselt oma sõnakasutuse ja laheda jutustamisviisiga. Aega on, ent jagub ka lugu. Lugu, mis heaste pajatet. Üldse ei taha viriseda ega vinguda. Kui maailmapilt päris koos ei ole, siis selle raamatu abiga saab. Kui maailmapilt huvi ei paku, siis ärge lugege. Või, ma ju soovitan, lugege ikka. Ja vaadake, mis juhtub. Kas jäite lollimaks või läks terake paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles