Esitlusele tuleb raamat Eesti merenduse ajaloost

Raamatuportaal
Copy
Pildil piirivalveameti peadirektor Tarmo Kõuts Keila-Joal 1998. aasta jaanuaris.
Pildil piirivalveameti peadirektor Tarmo Kõuts Keila-Joal 1998. aasta jaanuaris. Foto: Peeter Langovits

Kapten Uno Lauri Merekultuuri Sihtasutuse ja kirjastus Varraku koostöös on ilmunud uus ülevaateteos Eesti merenduse ajaloost. Koguteose I köide käsitleb merenduse olulisi teetähiseid alates Eesti randade asutamisest kuni Teise maailmasõja alguseni.

«Eesti merenduse ajalugu»
«Eesti merenduse ajalugu» Foto: Raamat

Kuigi «Eesti merenduse ajalugu» on mahukas ja sisutihe, ei suuda see kajastada kõiki sündmusi meie merenduse tormisest ajaloost, need peatükid tuleb kirja panna noorematel ajaloolastel. Ees seisab suur töö koguteose II köitega, kuhu saavad panustada parimad asjatundjad alates ajaloolastest ja merendusteadlastest kuni mereväelaste ja kapteniteni. Eesti merenduse ajalugu on mõeldud nii merenduse asjatundjatele, meremeheks pürgijatele kui ka kõigile huvilistele.

«Aastatuhandeid on eestlased pidanud end mererahvaks. Esivanemate valitud elupaik Läänemere kirdenurgas on oma hästi liigendatud rannajoone, sügavate varjuliste lahtede ja kaubateede ristumiskohaga taganud meile merelise elulaadi ja kultuuri,» sõnas Tarmo Kõuts.

Raamatu I osas annavad Jüri Vassiljev, Aivar Kriiska, Marika Mägi ja Kristin Ilves ülevaate Läänemere arengust ja meresõidu algusajast, mis hõlmab kivi-, raua- ja pronksiaega, sh saagadest tuntuks saanud viikingiperioodi. Merenduse edasist arengut, eriti Hansa aega kuni Vene-Liivi sõjani, valgustavad Jüri Kivimäe, Tõnu Raid, Kristin Ilves, Külvi Kuusk, Mirey Rütman ja Vello Mäss. Sõdade- ja sündmusterohke uusaja mõtestavad lahti Aldur Vunk, Jaan Lutt, Tõnu Tannberg, Külvi Kuusk, Erki Tammiksaar ja Bruno Pao. Eesti merenduse arengut 19. sajandi keskpaigast Esimese maailmasõjani kirjeldavad Bruno Pao, Reet Naber, Teele Saar, Ago Rullingo ja Aldur Vunk. Olulisimaid peatükke iseseisva Eesti riigi merenduse arengus käsitlevad põhjalikult Arto Oll, Reet Naber, Jaan Lutt, Hannes Vask, Raimo ja Risto Pullat, Teele Saar, Enn Kreem, Rein Albri ja Piret Hiie-Kivi. Teosele on eessõna kirjutanud Tarmo Soomere, sissejuhatused üksikosadele Tarmo Kõuts, Mart Meri, Mart Kuldkepp, Mart Laar ja Jüri Lember.

Raamatu toimetas Tiina Talvi, keeleliselt toimetas Anne Arold, kujundas Janika Vesberg, vahelehed ja kaane kujundas Roman Matkiewicz.

Raamatu esitlus toimub 14. märtsil kell 16 Mereakadeemia saalis. Raamatut ja selle saamislugu tutvustab Tarmo Kõuts ja vestlusringi juhib Riina Aasma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles