LUGEMISSOOVITUSED ⟩ 5 raamatut, mis aitavad mudilastes tundetarkust kasvatada

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Elu toob meile ette erinevaid sündmusi, millele on üsna loomulik ka erinevalt reageerida. Osad juhtumised teevad meid rõõmsaks, teised aga kurvastavad. Mõned seigad muudavad meid mõtlikuks, teised aga võivad hingepõhjani vihastada. Vahel võime ka tunda solvumist või igatsust. Täna heidamegi põgusa pilgu raamatutele, mis aitavad mudilastel oma tundeid paremini mõista ja nendega kenasti toime tulla.

Kristi Kangilaski, «Hea tunne».
Kristi Kangilaski, «Hea tunne». Foto: Raamat

«Hea tunne»

Kristi Kangilaski

Kirjastus Koolibri

2022

Laur lebab voodis. Tema peas keerlevad paha tuju mõtted. Laurile ei meeldi magama minna, see on igav. Ta tahaks koera, kuid tal on allergia. Ta on vihane, kuna film, mis nad vaatasid, rääkis sõjast ja oli hiiglama kurb. Mul on paha tunne, kurdab ta emale.

Ema soovitab Lauril hea tuju mõtteid mõelda. Üle ühe mõtte korraga pähe ei mahu, ütleb ta. Laur proovib. Huvitav küll, millised need Lauri hea tuju mõtted on?

***

Sirly Oder, «Hea tuju, kus sa oled?».
Sirly Oder, «Hea tuju, kus sa oled?». Foto: Raamat

«Hea tuju, kus sa oled?»

Sirly Oder

Kirjastus Koolibri

2022

Nora emmel on paha tuju. Ta otsustab veidi pikutada, et hea tuju tagasi tuleks ja ta jälle Norale hea ema olla saaks. Norale ei meeldi see plaan üldse. Nüüd on ka temal paha tuju. Mis võiks küll Nora tuju taas heaks teha? Tüdruk proovib isale meeldivat koeraga jalutamist, tantsimist ja taimede istutamist. Seejärel ka emmele meeldivat joonistamist ja vannis käimist, kuid hea tunne ei taha ega taha tulla. Ehk peaks Nora proovima hoopis neid asju, mis talle endale meeldivad?

***

Lina Žutautė, «Kake Make ja kohutav ebaõiglus».
Lina Žutautė, «Kake Make ja kohutav ebaõiglus». Foto: Raamat

«Kake Make ja kohutav ebaõiglus»

Lina Žutautė

Tõlkinud Tiina Kattel

Kirjastus Pegasus

2022

Kake-Makele tundub elu hiiglama ebaõiglane. Kuidas saakski tüdruk teisiti tunda, kui just tema sõbral Teedul on kõige paremini vee peal püsiv paat, kõige kiirem tõukeratas ja kõige lõbusam vanaisa. Kui siis Teet ilmub õue maailma toredaima mänguasjaga, lõngast tehtud nukuga, tunneb Kake-Make, et vähemalt see võiks temale kuuluda. Kui aga tüdruk nuku koju toob ja niimoodi ebaõiglusele lõppu loodab, saab õige varsti selgeks, et üksi sellega mängida pole sugugi nii tore, kui talle alguses tundus.

Leedu autoril Lina Žutautėl on värvikast ja elutruust Kake-Makest valminud hulk raamatuid, eesti keeles on neist kättesaadavad kümme.

***

Isabelle Filliozat, «Viha».
Isabelle Filliozat, «Viha». Foto: Raamat

«Viha»

Isabelle Filliozat

Illustreerinud Éric Veillé

Tõlkinud Mari Vallik

Kirjastus Koolibri

2022

Kindlasti oled sinagi samamoodi vihastanud nagu Sander, kui tema klassi tulnud uus poiss teda vahetundidel kiusab. Või tundnud nagu Riin, kui tema vend otsustab tüdruku sünnipäevakingid ise luba küsimata lahti teha või kui ema ei taha osta seda nunnut mänguasja, mida ta üle kõige igatseb. Muidugi võib siis juhtuda, et lööd teisi, karjud või teed muud ebasobivat, kuid on ka märksa paremaid viise, kuidas olukord lahendada ja vihahoost üle saada.

Lisaks lugudele on raamatus palju praktilisi nõuandeid lastele ning kasvatusnõustaja järelsõna täiskasvanutele. Filliozat’ õpetlike lugude sarjas on ilmunud ka raamat kadedusest.

***

Simon Philip, «Ma tõesti tahaksin võita».
Simon Philip, «Ma tõesti tahaksin võita». Foto: Raamat

«Ma tõesti tahaksin võita»

Simon Philip

Illustreerinud Lucia Gaggiotti

Tõlkinud Riina Turi

Kirjastus Koolibri

2022

Mida küll teha, kui sa üle kõige igatsed omanimelist võidukarikat ja tunnet, et oled milleski maailma parim, kuid alati on keegi teine, kes ise selle endale napsab? Ühel hetkel tunned siis, et enam ei jaksa pingutada ja tahad loobuda. Kui aga siis kuuled: «Sa võita alati ei saa. Tee asju nii, et naudid ka!», võid mõista, et protsessi nautimine on vahel saabuvast tunnustusest paremgi.

Samas sarjas on ilmunud ka «Ma tõesti tahaksin karjuda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles