NÄDALA RAAMAT Üks eriline ajalooteos, mida just noored huviga loevad

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Kuku raadio selle nädala raamat on Ernst H. Gombrichi «Maailma lühiajalugu noorele lugejale», mis tänaseks on ajalookirjanduse klassika. See on paeluv nagu romaan ja teabeküllane nagu entsüklopeedia. Raamatut tutvustab Timo Tarve.

Ernst H. Gombrich, «Maailma lühiajalugu noorele lugejale».
Ernst H. Gombrich, «Maailma lühiajalugu noorele lugejale». Foto: Raamat

20. sajandi üks silmapaistvamaid õpetlasi, Austria päritolu Briti kunstiajaloolane Ernst H. Gombrich suutis 1935. aastal, olles vaid kahekümne viie aastane, jutustada maailma ajaloost kokkusurutud vormis nii, et see kõnetaks eelkõige noort lugejat. Nüüdseks on tema raamatust saanud klassika.

Köitvalt ja värvikalt kirjeldab see inimkonna arengut alates koopaelust kuni Esimese maailmasõjani. Teadmishimulise lugejaga vesteldes teeb autor pika rännaku läbi aja, lihtsustamata seejuures liigselt olulisi sündmusi. Tänu sellele pakub raamat igas vanuses huvilisele midagi ainulaadset: ta saab elavalt ette kujutada ajaloo suurimaid pöördeid ja hoomata nendevahelisi seoseid.

Ernst H. Gombrich (1909–2001) oli Austria päritolu Briti kunstiajaloolane, kes tegutses Londonis Warburgi instituudis. Ta oli üks maailma tunnustatumaid kunstiajaloolasi. Gombrich mitte ainult ei mõtestanud ümber kunstiteaduse põhiküsimusi, vaid lõi ka sildu kunsti naabervaldkondade juurde alates eksperimentaalpsühholoogiast kuni humanismi uuringute ja retoorika ajalooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles