Lugemik esitleb Brüsselis Tanja Muravskaja uut raamatut

Raamatuportaal
Copy
Tanja Muravskaja raamatu trükkimine Tallinna Raamatutrükikojas.
Tanja Muravskaja raamatu trükkimine Tallinna Raamatutrükikojas. Foto: Indrek Sirkel

18.–19. märtsis 2023 osaleb Lugemik esimest korda Brüsselis toimuval kunstiraamatumessil WIELS Art Book Fair, kus näitab viimase kolme aasta jooksul ilmunud trükiseid. Esmaesitlusele tuleb Tanja Muravskaja ülevaatlik monograafia «Tanja’s Gardens», mis koondab kunstniku teoseid aastatest 2005–2022.

Mitmed raamatus eksponeeritud teosed on omandanud peale Venemaa alustatud sõda Ukrainas uue mõõtme. Raamatus on reprodutseeritud Muravskaja ka üks rahvusvaheliselt tuntuim teos Kolm õde (2015), milles kaks nõbu, üks Ukrainast ja teine Venemaalt, väljendavad oma arusaama Maidani revolutsioonist ja Krimmi okupeerimisest. Kolmas õde (töö pealkiri viitab sõnamängule, kuna ukraina ja vene keeles kutsutakse nõbusid õdedeks) teoses on kaamera taha peidetud kunstnik ise.

Euroopa piiril asuvas Eestis elades on kunstnik olnud tunnistajaks pidevale sõjaohu tunnetamisele ühiskonnas ja pildistanud NATO liitlasvägede sõdureid, kes korraldavad muuhulgas ühisõppuseid Venemaa piiri lähedal. Nende kõrval on vormirõivastest ja paraadile pääsemisest alles unistavad Eestimaa poisid ja tüdrukud: noorkotkad ja kodutütred.

«Tanja’s Gardens» on järjekorras 101. Lugemiku kirjastatud raamat. Raamatu koostas Tanja Muravsjaka koos raamatu graafilise disaineri Indrek Sirkeliga, raamatu kirjastamist toetas Eesti Kultuurkapital.

Raamatu esitlusele eelneb näitusetuur Tanja Muravskajaga WIELSi kaasaegse kunsti keskuse projektiruumis, laupäeval 18. märtsil, kell 13.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles