7 hoiatavat märki, et manipulaator üritab sinu elu üle kontrolli võtta

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Loe katkendit Christel Petitcollin'i raamatust «Kuidas pääseda manipulaatorite küüsist».

Vaimne manipuleerimine hirmutab, aga tekitab samas ka uudishimu. Puutume selle ilmingutega igapäevaelus sageli kokku: emotsionaalne väljapressimine perekonnas, võimumängud töö juures, ühe elukaaslase domineerimine teise üle, sõbra survestamine…

Leidub ohtlikke ja destruktiivseid inimesi, kelle eesmärk on läbi sajandite olnud üks: rahuldada oma vajadusi teiste arvel. Nende lihtsad ja ühtaegu komplekssed võtted on hirmutavalt tõhusad.

Nii elavadki paljud meist enese teadmata kontrollivas või ahistavas suhtes. Nad on rusutud, stressis ja segaduses, sest nende lähikonnas olev manipulaator imeb nad nagu vampiir energiast tühjaks. Selle raamatu kirjutas Christel Petitcollin just nendele igapäevase kontrollimise ja manipuleerimise ohvritele. Christel Petitcollin on inimsuhete ja personaalse arengu uurimisele pühendunud koolitaja, lektor ja kirjanik. Töötanud selles valdkonnas juba ligi kolmkümmend aastat, peab ta maailma eri paigus loenguid.

***

Christel Petitcollin, «Kuidas pääseda manipulaatorite küüsist».
Christel Petitcollin, «Kuidas pääseda manipulaatorite küüsist». Foto: Raamat

Kus lõpeb mõjutamine ja kust algab vaimne manipuleerimine? Igaüks, kes vähegi pingutab, võib endale oma elust lähtudes selle küsimuse esitada. Põhiline erinevus mõjutamise ja manipuleerimise vahel on kavatsuses, aga ka läbipaistvuses ja teisele avaldatava surve tugevuses. Kui me soovime kedagi mõjutada, teeme me seda avalikult ja pigem sooviga teisele head teha. Surve avaldamine on nähtav, katse oma võimu peale suruda samuti. Vaimse manipuleerimise puhul aga ei soovita teisele head, vaid enda eesmärkide rahuldamist teise arvel. Surve avaldamine on varjatud ja sõnatu soov midagi saada on peidetud pseudoargumentide taha.

Osad autorid leiavad, et manipuleerimisel on omad voorused. Manipuleerija põhiline väljakutse on teise keeldumist vältida. Kuni manipuleerimist pole tuvastatud, võib see sobida mõlemale osapoolele. Manipulaator saavutab oma eesmärgi ilma keeldumist kartmata. Manipuleeritav on veendunud, et toimis oma vaba tahte järgi, ta ei pidanud ei nõustuma ega keelduma ja vältis vastasseisu. Manipuleerimine võib olla ka türanniat tasakaalustav jõud või seda saboteeriv tegevus. Ja teatud mõjutamisviisid laialt levinud. Meelitamine, võrgutamine, liialdamine, vähendamine, peale käimine, välja pressimine, ähvardamine, kättemaksmine, ohvriks muutmine, surve avaldamine, hirmutamine, maha tegemine, valetamine… Mõnikord sobib igasugune käitumine, et oma tahtmist saada. Lapsed pole mingi erand ja hakkavad väga varakult vanemate üle võimutsemise tehnikaid kasutama. Kuulsa ameerika psühhoterapeudi Milton Ericksoni arvates olevat lapsed juba kaheaastaselt kaudse hüpnoosi tšempionid! Võib aru saada ka neist inimestest, kellel pole võimu ega surveavaldamise vahendeid, ei karismat ega veenmisjõudu. Ainus mis neile oma eesmärkide saavutamiseks üle jääb on manipuleerimine. Arvestades nende inimeste arvu, kes sellist suhtlusviisi kasutavad, võib tõesti arvata, et paljudele see meeldib ja see köidab neid. Ja lõpuks on manipuleerimine autoriteedi ja karismata inimeste viimane abinõu. On aga ka võimalik, et nende jaoks, kes ei ole õppinud elutervelt, autentset, austuse ja usaldusega suhtlemist, on selline suhtlemisviis lihtsalt «parema puudumine».

Paljude ekspertide arvates tähendab vaimne manipuleerimine seda, et teine viiakse nii kaugele, et ta ise, «vabast tahtest» teeb seda, mida esimene soovib ja see tegevus erineb nende igapäevasest tegevusest. J. L. Beauvois ja R.V. Joule’i suurepärases raamatus «Petit traité de manipulation à l’usage des honnêtes gens» leiate silmapaistva analüüsi kõigist neist tehnikatest, mis võimaldavad panna teist inimest oma soovi järgi käituma ja nii, et talle jääb illusioon, nagu teeks ta seda oma vabast tahtest. Kui manipuleerimist esineb korra ja tagajärjed on limiteeritud, on selline definitsioon piisav.

Kuid manipuleerida võib pikka aega ja salakavalalt kohaldatud kontrollil on siis teised tagajärjed. Ohver kaotab järk-järgult kõik pidepunktid. Manipuleerivas suhtes võivad manipuleeritavad piirangutest, survest ja šantaažist osaliselt teadlikud olla. Nad teavad, et nad ei ole täiesti vabad. Nad tunnevad, et on lõksus, on sõltuvad ja elavad hirmu all ning nad ei vabasta end sellest vaimsest vanglast vaid seetõttu, et ei tea, kuidas sellest pääseda. Sel juhul ei ole ülalpool toodud manipuleerimise definitsioon enam piisav, sest manipuleerimine ongi suhte keskne element.

On oluline, et lugeja saaks täpselt aru, mis on kontrolliv mõjutamissuhe, millised on selle mehhanismid ja selle õhustik. Liiga sageli kiputakse manipuleeritavaid inimesi halvustama. Arvatakse, et nad on loomupoolest psühholoogiliselt nõrgad, kuid tegelikult on nad moraalse ahistamise tõttu selliseks muutunud. Paljud kehitavad õlgu ja leiavad, et manipuleeritavad peaksid lihtsalt oma tahte järgi käituma ja rahu saamiseks lihtsalt «stopp» ütlema. Jõutakse kiiresti arvamusele, et nad on ise sellise häbiväärse suhtega nõus ja annavad sellesse oma panuse. Ehk siis lühidalt – kui neid manipuleeritakse, siis ju nad ise tahavad seda ja saavad sellest mingit kasu. Need lihtsustatud selgitused aitavad kollektiivset teadvust rahustada. Ja tõsi ju on, et väljast vaadates ei paista sellise suhte funktsioneerimises mingeid lõkse, nagu igapäevane ahistamine, vaimne programmeerimine, šantaaž, ähvardused ja pidepunktide kadumine. Nii tundubki, et inimene ise osaleb enda allutamises. Tuleb aga aru saada, et enne ohvriks muutumist tehti talle tohutu ajupesu. Raamatus «La grenouille qui ne savait pas qu’elle était cuite» jutustab Olivier Clerc loo sellest, kuidas konn ujub rahumeeli jahedas vees teadmata, et vesi on juba keema pandud. Vesi muutub mõnusalt leigeks, siis uinutavalt soojaks enne surmavalt põletavaks muutumist. See metafoor illustreerib väga hästi seda, kuidas on võimalik lasta end sellisesse situatsiooni ilma reageerimata lukustada. Ükskõik kes võib lõksu sattuda, mitte ainult ebastabiilsed ja masohhistlikud inimesed.

Mis on kontrolliv mõjutamine?

Kontrolliv mõjutamine on ebavõrdne suhe, kus domineerija võimutseb domineeritava üle ilma viimase teadmata. Ohver on väga vähe teadlik sellest, et teine suhet kontrollib. Võib kasutada väljendit «vaimu koloniseerimine», sest tegemist on tõelise psüühilise territooriumi vallutamisega. Kiusaja leiab, et ta ohvril pole õigust eksisteerida eraldi isikuna ja võtab talt õiguse isiklikeks soovideks ega aktsepteeri tema erinevust. Isikutevahelised piirid järk-järgult hajuvad kuni tekib võõrandamissuhe. Kontroll tekib järk-järgult, samm sammu haaval.

Sissemurdmine

Tavaliselt räägitakse sissemurdmisest, kui tungitakse ebaseaduslikult eravaldusesse. Ka siin räägime me just sellest. Tulevase ohvri vaimsed valdused allutatakse väga salakavalal moel. Paistab, et manipulaatorid teavad täpselt, kui kaugele nad võivad minna ja millal peatuda, täpselt sekund või millimeeter enne teie psühholoogilist murdepunkti. Nad liiguvad aeglaselt edasi, testides metoodiliselt piire, kuni vallutavad täielikult teie isikliku ruumi. Ja kui kõikidest ustest on sisse murtud, võtavad nad ilma igasuguse häbita endale õiguse teie järel taktitundetult nuhkida, piiramatult küsimusi esitada, end teie isiklikku ruumi sisse suruda, kuni jõuavad teie füüsilisse ja psüühilisse intiimruumi. Teie valduste üksi nurgake ei jää vallutamata. Ja järgmine eesmärk on hoida teid kaitsetult, et sissepääs teie maailma oleks pidevalt avatud.

Lõksu püüdmine

Kontrollivas suhtes võib rääkida teise inimese ära võlumisest ja seda selle sõna kõige hüpnootilisemas tähenduses. Tuleb köita oma ohvri tähelepanu, võita ta usaldus ja lõpuks võtta talt vabadus. Manipuleerivad inimesed kasutavad oma suhtluspartneri tähelepanu monopoliseerimiseks sensoorseid kanaleid.

Pilk

Manipuleerijate pilk on jõuline, häiriv, läbitungiv, välkudega pikitud, kuid jäine. Tundlikumad inimesed toovad sageli välja, kui häiritud nad sellisest pilgust on. Nad ei tea, kuidas sellest pääseda ja ei suuda seda ka takistada.

Sõna

Manipuleerijad räägivad palju, tihtipeale katkematult ja alati mõistatuslikult. Me peame end nende sõnumi lahti kodeerimiseks alati pingutama ja väsitama. Kui nad vaikivad, on helide maailm ikkagi nende valduses. Nad vilistavad valjult või suruvad teistele oma muusikat peale.

Kui olukord ei lase neil avalikult müra tekitada, kasutavad nad leidlikult toolide nagistamist, paberi kortsutamist, köhimist või aevastamist.

Puudutus

Statistika näitab, et me kaldume kiiremini usaldama inimest, kes meid puudutab. Peale selle, et manipulaatorid panevad meile käe õlale, pigistavad meid käsivarrest või embavad meid vähimalgi ettekäändel, suruvad nad meile igati oma füüsiliselt kohalolekut peale. Nad seisavad meile liiga lähedal või räägivad otse nina all. Meie vaimuruumi vallutamist kinnitavad nad pideva füüsilise kohalolekuga.

Lõhn

Võib juhtuda, et manipulaatorite suhe oma kehahügieeni on nii kehv, et nad suruvad meile peale ka oma kõikehõlmavaid ja agressiivseid kehalõhnu. Või siis valivad nad nii tugeva parfüümi, et nende vestluspartneritel on mõne minutiga süda paha. Oma talla all junne ruumi tuua või põletada mingeid haisvaid aineid on veel üks viis, kuidas nad end vahel oma ohvrite ninasõõrmetele peale suruvad.

Sedasi meie visuaalset, auditiivset ja kinesteetilist ruumi vallutades soovivad nad meid «ära võluda». Ja see toimib. On peaaegu võimatu nende kohalolekut meie läheduses mitte märgata.

Programmeerimine

Mida teevad dresseerijad, kui nad on mingi looma kinni püüdnud? Nad hakkavad teda kodustamiseks treenima. Manipulaatorid teevad samamoodi. Kui nad on teid ära võlunud, hakkavad nad teid oma soovi järgi ja oma eriliste meetoditega vormima. Tavaolukorras, kui millegi õppimine toimub positiivses või neutraalses õhkkonnas, on võimalik igas valdkonnas kergesti teadmisi omandada. Aga kui õppimine toimub emotsionaalselt pingelises õhkkonnas, tekib rahu saabudes justkui osaline mälukaotus. Manipuleerijad programmeerivad oma ohvreid hirmu, segaduse ja süüdistuste õhustikus. Ohver õpib käituma ebaterves ja pingelises õhkkonnas ja kohe, kui negatiivne õhustik kaob, unustab ta, et teda mõjutati. Nagu jääks nende reflekside tekitamine ja käitumise programmeerimine emotsionaalsesse puuri lõksu ja hiljem piisab nende taas esilekutsumiseks vaid teatud käivitajat kasutada. Seetõttu võivad kontrollivas suhtes inimesed näida avalikkuses täiesti normaalsed, samas kui oma suhtes elavad nad läbi tõelist Kolgata teed. Võibolla saab teie firma heasüdamlik ja energiline sekretär kodus oma mehelt peksa? Ta unustab päeval oma mehe ja käitub töö juures normaalselt ning õhtul koju jõudes seisab jälle mehe terroriga silmitsi. See selgitab osaliselt, miks paljud kuritarvitavad suhted jäävad nii pikaks ajaks teadmatusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles