Rahvusraamatukogu otsib pimedate raamatukogule uut nime

Raamatuportaal
Copy
Pimedate ühingu raamatukogu, raamatud kuulamiseks.
Pimedate ühingu raamatukogu, raamatud kuulamiseks. Foto: Urmas Luik

Eesti rahvusraamatukogu pimedate raamatukogu algatatud nimeotsingu eesmärk on tuua erivajadustega inimestele teenuseid osutav raamatukogu lugejatele lähemale ning muuta see enam kaasaegse ühiskonna osaks, kus piirid kellele milline raamatukogu on mõeldud polegi nii selged. Oma nimepakkumise saavad teha kõik, kellel on hea idee.

«Eesti Rahvusraamatukogu koosseisus alates 2023. aasta algusest tegutsev pimedate raamatukogu teenindab inimesi, kes vajavad tuge trükitud teksti lugemisel või filmide vaatamisel. Kuna raamatukogu teenuseid ei kasuta ainult pimedad või nägemispuudega inimesed, vaid ka mitmed teised erivajadustega inimesed, siis soovime leida raamatukogule uue nime, mis vastab rohkem raamatukogu sisule ning aitab seda avastada palju rohkematel lugemissõpradel,» kõneles Eesti rahvusraamatukogu teenuste juht Kristel Veimann.

Nime otsingutesse kaasatakse nii raamatukogu kasutajad kui spetsialistid, kelle tegevus on pimedate raamatukoguga seotud. Nime leidmiseks toimub aprillis töötuba, kus mitme tegevuse kaudu loodetakse jõuda variandini, millega kõik osapooled on rahul.

Pakkumised on oodatud

Protsessis on oodatud kaasa rääkima ärksad Eesti inimesed, kellel on hea mõte või idee olemas ning on valmis andma oma panust. Nime pakkumise eel saab tutvuda Pimedate Raamatukogu kodulehel raamatukogu tegevustega ning oma pakkumist saab jagada siin. Kõik head nimepakkumised jõuavad töötuppa ning valituks osutumise korral ootab autorit äramärkimine.

Pimedate raamatukogu tegevuse algus ulatub aastasse 1947. Raamatukogu peamiseks ülesandeks on heli- ja punktkirjas teavikute, puuteraamatute, e-raamatute ja kirjeldustõlkega filmide valmistamine, kogumine, säilitamine ja kättesaadavaks tegemine.Aastal 2026 alustab ennekõike erivajadustega inimestele suunatud raamatukogu tegevust rekonstrueeritud Eesti rahvusraamatukogu hoones aadressil Tõnismäe 2, kus on tagatud erivajadustega inimeste jaoks vajalikud tingimused ja mugavused, et külastuskogemus oleks meeldiv.

Rahvusraamatukogu rekonstrueeritud Tõnismäe hoonest saab kaasaegne kultuuri- ja kogukonnakeskus iga Eesti inimese jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles