Möödunud aastal külastati Eesti raamatukogusid ligi 7 miljonit korda

Raamatuportaal
Copy
Lääne-Virumaa keskraamatukogu ja maakonna kõik teised rahvaraamatukogud soovivad teada, millega on lugejad rahul ja mida sooviksid veel raamatukogus teha või näha.
Lääne-Virumaa keskraamatukogu ja maakonna kõik teised rahvaraamatukogud soovivad teada, millega on lugejad rahul ja mida sooviksid veel raamatukogus teha või näha. Foto: Marianne Loorents

Eesti rahvusraamatukogu koostatud raamatukogude külastuse ja laenutuste statistika põhjal külastati 2022. aastal Eesti raamatukogusid ligi 7 miljonit korda ning laenutuste arv ületas 12 miljoni piiri.

«Raamatukogude külastused ja laenutused küündivad Eestis jätkuvalt miljonitesse ning 2022. aastal registreeriti neid kokku 6,9 miljonit ning kõikide raamatukogude laenutuste arv ületas 12 miljoni piiri,» tutvustas esialgseid tulemusi Eesti rahvusraamatukogu üleriigiliste raamatukoguteenuste arenduskeskuse statistikateenuse juht Riin Olonen, kes lisas, et Statistikaametile esitatakse lõplikud koondarvud 2022. aasta kohta aprillis, mil kõik andmed on jõutud üle kontrollida.

Eelneva 10 aasta koondstatistika põhjal tehakse aastas keskeltläbi 12 miljonit laenutust. Raamatukogude külastuste arv on jäänud vahemikku 7–9 miljonit.

Kõige populaarsemad on rahvaraamatukogud

Rahvusraamatukogule esitatud 2022. aasta andmete põhjal leidsid inimesed möödunud aastal kõige sagedamini tee rahvaraamatukogudesse, mis kogusid 4,8 miljonit külastust. Külastajad tegid rahvaraamatukogudes aasta jooksul 9,5 miljonit laenutust.

Rahvaraamatukogude järel asuvad külastatavuse sageduse poolest kooliraamatukogud, mida mullu külastati 1,4 miljonit ja kust laenutati 1,8 miljonit korda. Laenutuste arv kooliraamatukogudes on suuremgi, kuna statistikasse ei ole arvestatud õpikute laenutusi.

Eriala- ja teadusraamatukogusid külastati 780 tuhandel korral ning neis tehti kokku üle 760 tuhande laenutuse. Kuigi füüsiliste hoonete külastuste arv on võrreldes teiste raamatukogudega väiksem, siis elektrooniliste väljaannete kasutuskorrad küündivad 54 miljonini. 2022. aasta statistika kinnitab, et tudengid ja spetsialistid eelistavad jätkuvalt lugemisvara saada elektroonsena, sest nii saab olla paremini värske infoga kursis.

Lisaks on registreeritud 2022. aastal 5,5 miljonit virtuaalset raamatukogu (st raamatukogu veebilehe) külastust.

Statistika sisaldab rahvaraamatukogude ja eriala- ja teadusraamatukogude esitatud andmeid. Eriala- ja teadusraamatukogu alla kuuluvad rahvusraamatukogu, ülikoolide või kõrgkoolide raamatukogud, samuti muuseumide, arhiivide ja teiste asutuste raamatukogud. Kooliraamatukogudelt ei ole virtuaalsete külastuste arve küsitud.

2022. aasta kohta esitasid andmed 507 rahvaraamatukogu, 348 kooliraamatukogu ning 40 eriala- ja teadusraamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles