Levinud põhjus, miks hommikusöök salaja meie üle valitseb

Raamatuportaal
Copy
Biokeemik Jessie Inchauspé.
Biokeemik Jessie Inchauspé. Foto: Fanny Latour-Lambert

2023. aasta algusest on nii Eesti kui ka paljude teiste riikide raamatumüügi edetabelites püsinud tervisliku toitumise raamat «Glükoosirevolutsioon». Autor Jessie Inchauspé on biokeemik, kes kirjutab väga lihtsate näidetega, kuidas toit ja selles sisalduv glükoos meie organismi mõjutab. Loe raamatust katkendeid.

Söö toite õiges järjekorras

Väga sageli keskendume sellele, MIDA ja MIDA MITTE süüa. Aga kuidas on sellega, MISMOODI süüa? Tuleb välja, et sellel, mismoodi oma toitu sööme, on meie glükoosikõverale võimas mõju.

Kaks toidukorda, mis koosnevad samadest toitudest (ja sisaldavad seega samu toitained ja sama kalorihulka), võivad meie kehale mõjuda tohutult erinevalt olenevalt sellest, MISMOODI nende komponente tarbida.

Jessie Inchauspé, «Glükoosirevolutsioon».
Jessie Inchauspé, «Glükoosirevolutsioon». Foto: Raamat

Mis on õige järjekord? See on esiteks kiudained, teiseks valk ja rasv, viimasena tärklis ja suhkur. Teadlaste väidete kohaselt on selle järjestuse mõju võrreldav diabeediravimite omaga, mida kirjutatakse välja diabeetikutele, et nende glükoosipiike madalamaks muuta.

Seletus sellele üllatavale mõjule on seotud sellega, kuidas meie seedesüsteem toimib. Selleks, et seda näitlikustada, mõtle oma maost kui kraanikausist ja oma peensoolest kui torust selle all.

Kõik, mida sööd, maandub su kraanikaussi (magu), seejärel voolab läbi su toru (peensool), kus see lagundatakse ja sinu vereringesse imendub. Iga minut tilgub kraanikausist torusse kolme kilokalori jagu toitu. (Seda protsessi nimetatakse MAO TÜHJENEMISEKS.)

Kui tärklis või suhkur on su maos esimesena, jõuavad nad väga kiiresti peensoolde. Seal lõhustatakse need glükoosimolekulideks, mis väga ruttu vereringesse sisenevad. See tekitab glükoosipiigi. Mida enam süsivesikuid sa sööd ja mida kiiremini sa neid sööd, seda jõulisemalt glükoosikoorem avaldub – seda suurem on glükoosipiik.

Kuidas hommikusöök salaja sinu üle valitseb

Hommikusöök, mis põhjustab kõrge glükoosipiigi, teeb meid kiiremini näljaseks. Veelgi enam, see hommikusöök rikub meie glükoositaseme regulatsiooni kogu ülejäänud päevaks, nii et meie lõuna- ja õhtusöök tekitavad samamoodi kõrgeid piike. Sellepärast on piikidega hommikusöök glükoosi Ameerika mägede üheotsapilet. Lame (toim. raamatus on näidetena hulgaliselt graafikuid, mis aitavad mõista glükoositaseme muutusi) hommikusöök seevastu muudab ka meie lõuna- ja õhtusöögi tasasemaks.

Peale selle on meie keha hommikul, kui oleme paastuseisundis, glükoosi suhtes kõige tundlikum. Meie magu on tühi, nii et kõik, mis sinna maandub, seeditakse ära väga kiiresti. Sellepärast tekitabki suhkru ja tärklise hommikusöögiks söömine tihti päeva kõrgeima piigi.

Hommikusöök on KÕIGE HALVEM aeg päeval, mil vaid suhkrut ja tärklist süüa, ometi on see aeg, mil suurem osa meist VAID suhkrut ja tärklist sööb.

Rääkides inimestega, kes on muutnud toitumisharjumusi, et oma glükoositaset paigal hoida, olen mõistnud, et hommikusööginipp on võti. Vali oma hommikusöök hoolikalt ja tunned end kogu päeva paremini – sul on rohkem energiat, isud on kontrolli all, parem tuju, puhtam nahk ja nii edasi. Selle asemel et tunda, nagu oleksid glükoosi Ameerika mägedel, oled juhiistmel.

Loe raamatust «Glükoosirevolutsioon» edasi, miks on oluline veresuhkrutaseme kiired tõusud ja langused kontrolli all hoida ning kuidas lihtsate toitumisvõtetega glükoosikõverat tasandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles