Kliiniline toitumisterapeut soovitab: 3 raamatut, mis aitavad toiduga paremat suhet luua

Raamatuportaal
Copy
Maarja Lember.
Maarja Lember. Foto: Karen Härms

Kliiniline toitumisterapeut ning Kaalulangetuskliiniku toitumis-coach Maarja Lember sõnab, et oma töös pingutab ta selle nimel, et inimesed liiguks eemale äärmuslike dieetide juurest ja saaksid üle dieedipidamise kultuurist. Et inimestel oleks parem suhe toiduga ja rohkem teadlikkust toitumisest, ennetamaks mitmeid haiguseid ja parandamaks elukvaliteeti.

Maarja Lember räägib, et tema teekond kliiniliseks toitumisterapeudiks algas sellest, kui ta kuulis haiglas toitumisterapeuti oma tööst rääkimas - kuidas ta aitab inimestel mõista, kuidas süüa nii, et see toetaks pikemat, tervislikumat elu. «Tundsin kohe ära, et see on see, mida ma teha tahan ja vahetasin oma biokeemia õpingud toitumisteaduste vastu,» meenutab ta.

Oma erialase hariduse on Lember omandanud Surrey Ülikoolis Inglismaal. Ta töötab kliinilise toitumisterapeudina haiglas, kus suurem osa igapäevatööst on toitmisravi alatoitumuse korral ja haiguspõhiste eridieetide läbiviimine. Eesti Kliinilise Toitmise Seltsi tegevliikmena on ta aktiivselt panustanud kliinilise toitmisravi teenuste arengusse ja kättesaadavuse parandamisse Eestis.

Nendele, kellele toitumisterapeudi eriala huvi pakub, paneb ta südamele, et toitumisterapeudile peab meeldima nii omaette töötamine kui ka inimestega suhtlemine. Toitumisterapeut peab ennast pidevalt kursis hoidma uute toitumisteaduste arengutega, mis tähendab teadusartiklite lugemist. Et inimestega töötada, peab olema oskust needsamad teaduslikud uuringu tulemused sõnastada arusaadavalt ja lihtsalt ning muuta need praktilisteks soovitusteks.

Toitumine on tervist mõjutav tegur, mida saab ise muuta

Lember sõnab, et toitumine on tervist mõjutav tegur, mida indiviid saab (olenevalt võimalustest) ise muuta. Ta toob välja, et talle meeldib, et tema igapäevatöö on täis võimalusi luua positiivseid muutusi inimeste tervisekäitumises.

«Nõustajana saan töötada inimesega individuaalselt, mis tagab, et saan koostöös patsiendiga leida lahendused, mis toetavad ta tervist ja arvestavad tema tegelike vajaduste ning võimalustega. Mulle meeldib aidata oma patsientidel rohkem teada saada iseendast ja sellest, kuidas nende valikud mõjutavad nende tervist ja igapäeva heaolu,» rõõmustab ta.

Mis ikkagi on tervislikkus? Lember rõhutab, et olla tervislik ei tähenda, et peab alati sööma «täiuslikult». Ta selgitab, et üks kindel toit ei muuda oma olemuselt toidusedelit tervislikuks ega ka riku seda. Toitumine ei ole must-valge, tohib-ei tohi, hea-halb. Hoopis spekter, mille kontekstis saame rääkida kasulikematest ja vähemkasulikematest valikutest.

Maarja Lemberi selgitusel on toitumis- ja liikumisharjumuste muutmine eluaegne protsess, kus ebaõnnestumine on lubatud. Kui läks sassi, siis ei tasu lüüa käega, vaid järgmise söögikorra ajal saab teha uusi valikuid.

Kolm raamatusoovitust toitumise teemal:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles