3 põnevat saunaraamatut, mis utsitavad kohe sauna minema

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

2023 on sauna-aasta. Elamus Spa elamuste juht Margit Kurn esitas sel aastal endale väljakutse lugeda läbi kõik eesti keeles ilmunud saunaraamatud. Suur osa Eestis välja antud saunaraamatuid on aga kahjuks väljamüüdud ja võimalik on neid leida valdavalt raamatukogust, seega teeb ta üleskutse kirjastajatele – palun saunaraamatuid! Raamatuportaali lugejate jaoks valis Margit esialgu välja kolm saunaraamatut – kerget lugemist, praktilisi saunanippe ja midagi ka ajaloohuvilistele, keda huvitab, kust sauna juured on alguse saanud ja millised on erinevate riikide saunatraditsioonid.

«Vihaga, kuid vihata. Eesti rahva esimene sauna-aabits» Rein Sikk

Margit ütleb, et tegemist on kerge, silmaringi laiendava ja läbi mõnusa huumoriprisma kirjutatud raamatuga, mille on välja andnud tõeline Eesti saunaentusiast Rein Sikk. Autor on saanud saunapisiku kätte justkui emapiimaga – juba väikse lapsena võttis ema teda sauna kaasa ning tänaseks on rohkem kui viiekümne aasta ihu ja hinge saunas kogetu raamatukaante vahele jõudnud. Rein on sauna-aasta idee autor ja Eesti esimese saunapealinna Kadrina saunaklubi liige.

Nagu aabitsale kombeks, on tähestikulisse järjekorda pandud kõik oluline, mis saunaga seondub. Raamatust leiab 227 erinevat sõna, tõdemust, mõttetera ja tegevusi. A-tähe alt saab näiteks teada, et Eesti naiivkunsti tipptegija Ave Nahkur on joonistanud rohkesti oma tegelaskujusid saunadesse ja tema teoseid võib leida kaunistamas paljude saunade seinu.

Väga huvitavate stiilinäidete ja kirjeldustega on inimestele, kes meega armastavad saunas kehahooldusprotseduure läbi viia, toodud välja erinevad saunameetamise viisid. Võimalusi selleks on mitmeid, näiteks hooliv, tupsutav, vihamehe, ilunaise ja vannilise stiil.

Raamatust leiab ka huvitavaid mõttearendusi. Näiteks on kultuskirjanik Vahur Mikita toonud võrdluse, et Paide kuulus arvamusfestival on tegelikult eestlaste saunakultuuri edasiarendus 21. sajandi kombe kohaselt. Mis see iga korraliku saunaga kaasnev tõsine saunaliste targutelu siis muud on kui üks arvamusfestival!

«Targu talita: 50 praktilist saunanippi»​ Rein Sikk

Margit soovitab seda raamatut praktilisele inimesele. Nõu saab, kuidas valmistada saunavihta, kuidas valida kerisekive, milline on parim leiliruum- ja temperatuur, milliseid põnevaid saunatooteid saab valmistada kasest, meest, piparmündist.

Raamatus on 50 väga praktilist nippi.

«Hüva leili! Saun läbi aegade» Vello Lään ja Valdur Tamming

Margit soovitab seda raamatut inimesele, keda huvitab rohkem sauna ajalugu ja erinevate riikide saunakultuurid. Raamat läheb väga süvitsi ajalukku, vaatleb erinevaid saunaseltse ja saunatüüpe.

Pärast saunarituaale on mõnus lugeda

Ka Elamus Spas panustatakse lugemisharjumuste tõstmisele ja spaas on spetsiaalselt disainitud raamaturiiulid, kust põnevat lugemist leidub.

Margit selgitab, et selle mõtte sütitasid kliendid. «Aeg, mis spaas viibitakse, on järjest pikem. Märkasime, et spaasse võeti raamatuid kaasa ja tuli idee, et ka meil endal võiks olla lugemiseks erinevaid raamatuid – nii luulehuvilisele, kerget meelelahutuse otsijatele, enesearenguga tegelevatele, lastele ja saunahuvilistele,» loetleb ta.

Margit lisab, et eriti mõnus on pärast saunarituaale võtta hetk lõõgastumiseks koos raamatuga. Saunaraamatute lugemise juures on aga peamine, nagu kirjutab Rein Sikk: «Saunast ei tasu ainult lugeda, vaid minna ja proovida ikka kõik ise järele!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles