Eesti autoralli ajalooraamatu teine osa kajastab aega, mil Ladade asemele tulid uued autod

Raamatuportaal
Copy
Eesti autoralli ajaloo I ja II osa.
Eesti autoralli ajaloo I ja II osa. Foto: Rally Estonia

22. juunil 2022 esitleti Tallinnas Ülemiste Sportlandis raamatut «Eesti autoralli ajalugu I osa: 1921-1985». Esitlusel tehti ülevaade sellest, kuidas kuuel mehel tekkis idee Eesti autoralli ajalugu raamatukaante vahele talletada, mis neid motiveeris, millised olid eesmärgid ja mis sai ära tehtud. Raamat osutus rallisõprade ja autospordi ajaloo huviliste seas väga populaarseks

Tänaseks on esimese raamatu kokku pannud meeskonnal – koosseisus Urmas Roosimaa, Indrek Rand, Madis Kers, Karli Pikk, Alar Hermanson ja Olaf Suuder – kokku kogutud ja kaante vahele saanud ka ajajärk, mil Ladad hakkasid vaikselt Eestimaa ralliteedelt kaduma ning asenduma uuema tehnikaga ja ilmunud raamat «Eesti autoralli ajalugu II osa», mis käsitleb Eestis toimunud autorallisid koos tulemustega aastail 1986-2002.

Raamat on mahukas ja sealt leiab värvitrükis A4 formaadis 464 lehekülje jagu infot võistluste kaupa, mis on kronoloogilises järjestuses taastatud mahus, mida oli võimalik leida. Lisaks leidub hulganisti teavet erinevate rallide kohta. Iga autor on andnud oma panuse erinevate teadmistega ning ajalises plaanis oli I ja II osa ettevalmistamine kuni raamatute ilmumiseni pea viieaastane projekt.

Kahe eelneva Eesti autoralli ajaloo raamatu autorid on alustanud materjali kogumist III osa tarbeks, et samas stiilis tuua rallisõprade ette ka hilisemad aastad alates 2003.

«Raamat «Eesti autoralli ajalugu I osa» on huvitav lugeda ja uurida, kuid minu generatsiooni inimesel ei teki sellest ajastust nii palju enda kogemusi ja mälestusi, kuid teine raamat on väga äge ja jõuab sellesse aega, mil ma väikse lapsena mäletan mingeid võistluseid ja hakkasin juba ise võistlema. Enda kontakt on nii super selles raamatus, kas siis läbi minu isa ja tema kaardilugeja või siis juba läbi enda tegemiste. Minu generatsiooni inimestel on selles raamatus palju, mida meenutada ja meelde tuletada, kuid kindlasti on seal avastamist kõigil rallisõpradel. Urmas on oma meeskonnaga teinud taaskord ära suure ja suurepärase töö,» lisas Rally Estonia direktor ja endine tipprallisõitja Urmo Aava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles