Sinijärv soovitab: mind see raamat natuke raputas

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Jack Jordani uut romaani «Ära tee kahju».

Ju ma oma eelarvamusliku olemuse pealt pidanuksin seda raamatut päris alguse põhjal mingisuguseks keskpäraseks poolpsühholoogiliseks kah-krimivikuks. Aga viiekümne lehekülje reegel on reegel ja reeglitest tuleb ju kinni pidada. Ning tõmbaski loo käima. Jah, siin on hästi palju todamasti sisekaemust ja egoviginat, mida ma põnevike juures täiega vihata viitsin. Ent! Need hirmus pahad asjad on sel korral oskuslikult rakendet hästitoimiva loo teenistusse. Kokkuvõttes saame ootamatult tõhusa minekuga pika ja põhjaliku sissevaate eluhetkede untsuminekusse.

Jack Jordan, «Ära tee kahju».
Jack Jordan, «Ära tee kahju». Foto: Raamat

Muhevike ja mahevike sõbrad võivad mööda vaadata, pärusrämevike kaifijad samamoodi. See on peavoolust eksi plõksiv peavooluromaan. Siin ei ole mitte ühtegi positiivset kangelast ega ka negatiivset. Kangelasi ei olegi. Kaasa tunda ei saa kellelegi. Või võib kõigile. Mingitpidi võib küll. Kõlab jõledalt? Pigem kõledalt. Selle kõleduse sisse on põimitud lugu, mis tõesti oskab panna küsima: aga mida ja kas ma ise säherduses olukorras teisiti teinuks? Või hullemini või lollemini? Ja noid vastuseid ei ole vist kellelgi varrukast võtta.

Meie, lugejad, oleme ju kohutavalt armsad inimesed ega seisa kunagi koledate otsustega silmitsi. Aga kui? Siis kuidas? Mind see raamat natuke raputas. Sest mõistagi ei satu päris elus nii mitu halbtust korraga kokku, võib rohkemgi sattuda. Kas mõtleme-mõistame, mismoodi üldse siis käituda? Loomulikult ei mõista ega mõtle, ei ole ju vaja, ja pahanduse tulles on tavalise inimese paleus olla kaunisti ettevalmistamata ning võtta vastu kõik nooled, mis kuri saatus…

Noh, et see jahe maailm meid puhta palja peekoniga ei tabaks, selleks teevad kirjanikud raamatuid. Seda siin tasub täitsa lugeda. Kuigi mingit õrnade virsikute ja turvalise savusanna hõngu ta kahtlemata kaasa ei paki.

Kui mõni noor kavatseb arstiks õppida, siis lugegu, siin on terased kirjeldused ja mitu lõhkist inimest, kellest mõni ka kokku traageldatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles