Elizabeth Olseni 3 lemmikraamatut, mida ta igal võimalusel kõigile soovitab

Raamatuportaal
Copy
Elizabeth Olsen.
Elizabeth Olsen. Foto: MICHAEL TRAN / AFP / SCANPIX

Tuntud kaksikute Mary-Kate'i ja Ashley Olseni noorem õde Elizabeth Chase Olsen on nüüd isegi väga edukas ja maailmakuulus näitleja. Aeg-ajalt on ta meedia ja sotsiaalmeedia vahendusel jaganud lugemissoovitusi, sest tema lemmikraamatud on talle nõnda sügava mulje jätnud.

Madeline Miller, «Kirke».
Madeline Miller, «Kirke». Foto: Raamat

Madeline Miller, «Kirke»

USA kirjaniku Madeline Milleri Vana-Kreeka tuntud müüdist inspireeritud romaan on väga tänapäevane.

Vägeva päikesejumala Heliose kojas sünnib tütar. Kirke on kummaline laps: ta ei ole võimas nagu isa ega paheliselt veetlev nagu ema. Surelike ilmast seltsi otsides avastab Kirke endas peituva nõiduseväe, mis võib iga vaenlase muuta koletiseks, olgu ta või jumal.

Ohtu aimates pagendab Zeus Kirke üksikule saarele, kus tema teed ristuvad nii mõnegi antiikmütoloogiast tuntud tegelasega: Minotauruse, Daidalose ja Ikarose, Hermese ja Apolloni, Medeia ja mõistagi Odysseusega. Ise seda mõistmata, tõmbab naine enda peale nii surelike kui ka jumalate raevu, kuni lõpuks seisab silmitsi kõige kättemaksuhimulisema jumalannaga.

***

«Kõik see silmale nähtamatu valgus», Anthony Doerr.
«Kõik see silmale nähtamatu valgus», Anthony Doerr. Foto: Raamat

Anthony Doerr, «Kõik see silmale nähtamatu valgus»

«Kõik see silmale nähtamatu valgus» on 2015. aasta Pulitzeri ilukirjanduse preemia võitja. See on lummav ja salapära täis lugu kahest noorest inimesest, prantsuse neiust Marie-Laure LeBlancist ja saksa noormehest Werner Pfennigist, kelle viivad kokku teise maailmasõja keerdkäigud.

Marie-Laure, Pariisi Loodusloomuuseumi pealukksepa tütar, kaotab lapseeas nägemisvõime, ent õpib tänu isa kannatlikkusele ja puust linnamakettidele eluga iseseisvalt toime tulema.

Sõja puhkedes on nii isa kui ka tütar sunnitud põgenema väikesesse Saint-Malo linnakesse, et seal tüdruku veidrikust vanaonult peavarju paluda. Werner on orvuks jäänud teadus- ja tehnikahuviline poiss, keda paeluvad eelkõige raadiod. Sõja hakul astub ta Hitlerjugendi ridadesse ning tema arukus ja tehniline taip ei jää juhendajatel märkamata. Peatselt tehakse talle kui andekale raadioside-asjatundjale ülesandeks välja selgitada vastupanuliikumise tugipunktid ja nõnda satubki mööda sõjatandrit ringi rändav Werner lõpuks Prantsusmaale Saint-Malosse.

***

Malcolm Gladwell, «Suheldes võõrastega».
Malcolm Gladwell, «Suheldes võõrastega». Foto: Raamat

Malcolm Gladwell, «Suheldes võõrastega. Mida peaksime teadma inimestest, kellest me midagi ei tea»

Miks me ei mõista teisi, eriti neid, kellega puutume esmakordselt kokku? Miks on nõnda keeruline märgata valet, lugeda teise ilmet või hinnata tema motiive? Malcolm Gladwell on raamatusse «Suheldes võõrastega» kokku kogunud hulga kõnekaid näiteid ajaloost, psühholoogiast ja kurikuulsatest kohtulugudest, et näidata, milliste kohutavate tulemusteni võivad arusaamatused ning möödarääkimised meid viia.

Gladwell ei raiska aega ning teeb kohe raamatu alguses õõvastava, ent õpetliku põike ajalukku, aastasse 1519, mil Hispaania vallutaja Hernán Cortése kohtus asteekide valitseja Montezuma II-ga. Ilmselt mäletab enamus ajalootunnist, millega see möödarääkimisi täis kohtumine lõppes – Montezuma võeti vangi ning hukati. Järgnes sõda, mille käigus suri 20 miljonit asteeki, kas otseselt hispaanlaste käe või Euroopast kaasa toodud haiguste läbi. Suursugune Tenochtitlán hävitati, Cortése rüüsteretk viis koloniaalalade plahvatusliku laienemiseni jne.

«Suheldes võõrastega» räägib sellest, miks me suhtlemises nii mannetud oleme, tuues õpetlikke näiteid elust enesest: pedofiilias süüdi mõistetud jalgpallimeeskonna abitreenerist; aastaid Pentagoni kõrgemates sfäärides toimetanud spioonist; valesti süüdi mõistetud vahetusõpilasest Amanda Knoxist ning poeet Sylvia Plathi enesetapust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles