Kliiniline psühholoog selgitab: millal abi otsida?

Copy
Foto: Shutterstock

Heliose kirjastatud raamatu «Miks keegi mulle seda varem ei ole öelnud?» autor kliiniline psühholoog dr Julie Smith tõdeb, et kui su vaimne tervis kõigub, võib olla isegi raskem otsuseid teha ja tegutseda. Nii muutub sinu jaoks vajaliku abi otsimine raskemaks. Ning puudub reeglistik, mis ütleks, millal pead minema professionaali jutule. Ta annab nõu, millal ikkagi peaks abi otsima.

Otsi abi, kui oma vaimse tervise pärast muret tunned!

Dr Smith tõdeb, et temalt küsitakse tihti, millal peaks otsima vaimse tervise jaoks professionaalset abi. Selle küsimuse lühike vastus kõlab, et millal iganes sa oma vaimse tervise pärast muret tunned.

Siiski teab ta, et maailmas eksisteerivad paljude inimeste jaoks professionaalse vaimse tervise hoiu kättesaamisel hiiglaslikud takistused. Olemas on vägagi tõelised tõkked kultuuritabudest ja kallitest teenustest kuni kättesaadavuse ja vahenditeni, mis ei võimalda väga suurel arvul inimestel pääseda teenusteni, millest võiks neile kasu olla. Kõikide nende tõkete ületamine on ühiskonna ees seisev tohutu väljakutse.

Julie Smith, «Miks keegi mulle seda varem ei ole öelnud?»
Julie Smith, «Miks keegi mulle seda varem ei ole öelnud?» Foto: Raamat

«Kui sul on individuaalsel tasandil piisavalt õnne ja teenused on sulle kättesaadavad ning sa oled oma vaimse tervise pärast mingil viisil mures, siis võib selle sammu astumine olla elumuutev. Pelgalt professionaali juurde minemine ja vestluse alustamine võimaldab sul oma valikuid uurida,» usub ta.

Kui abi saamisega liiga kaua ootad, võib künkast saada mägi

Midagi, mida dr Smith inimestelt tihti kuuleb, kui nad teraapiast rääkimisega kaasa lähevad, on see, et nad ei tunne, et vajavad teraapiat. Teiste inimeste olukord on kindlasti hullem. Niisiis ootavad nad enne selle sammu tegemist murdumispunktini.

Selleks ajaks on künkast, millest üle tuleb ronida, saanud mägi.

«Oodata abi otsimisega seni, kuni oma surivoodil lamad, ei ole tervise – nii füüsilise kui ka vaimse – säilitamiseks kunagi hea strateegia,» paneb ta südamele ja lisab, et tõde on, et alati leidub keegi, kelle olukord on hullem. Kui sul on aga võimalik teel professionaalset abi kasutada, siis vaimne tervis tänab sind selle eest ja su elu võib muutuda rohkem, kui hetkel võimalikuks pead.

Ta kinnitab, et on näinud, kuidas see juhtub. On näinud, kuidas inimesed end meeleheitesügavikust välja tõmbavad, kaljuservalt tagasi astuvad ja alustavad tööd oma elus kannapöörde tegemisega.

Seda juhtub ja see võib juhtuda ka sinuga. Mitte päeva ega nädalaga. Vaid paljude päevade ja paljude nädalatega, pühendumusega oma tervisele ja elule, mille rajada soovid.

Tänu internetile saavad inimesed aru, et ei ole oma raskustes üksi

«Kui professionaalsele abile puudub igasugune juurdepääs, vajame üksteist rohkem kui kunagi varem. Internet on paljud haridusvõimalused kättesaadavamaks teinud ja algatanud ülemaailmse arutelu vaimsest tervisest. Inimesed, kes tundsid end varem raskustes üksi, hakkavad aru saama, et vaimse – just nagu ka füüsilise tervise kõikumised on inimeseks olemise normaalne osa. Räägitakse paranemise, tervenemise ja kasvu lugusid. Külvatakse lootuseseemneid,» on tal hea meel.

Hakatakse kuulda võtma sõnumit, et vaimne tervis ei ole täielikult meie kontrolli alt väljas. Me ei ole meid maha suruvate emotsionaalsete seisundite meelevallas. On asju, mida saame õppida, muutusi, mida teha saame, et hakata oma tervise eest vastutama. Selle hulka kuulub sulle kättesaadavatest allikatest võimalikult palju õppimine ja pingutamine selle nimel, et katsetada, vigu teha, uuesti proovida, natuke rohkem õppida ja jätkata.

«Ideaalses maailmas oleksid kõik toimivad teraapiad kättesaadavad kõigile, kes neid vajavad, hetkel, mil nad neid vajavad. Kuid me ei ela ideaalses maailmas. Niisiis – kui professionaalsed teenused ei ole kättesaadavad, haara igast olemasolevast võimalusest, et õppida ja rääkida inimestega, keda usaldad. Inimestevaheline side ja haridus võivad meil aidata teha vaimses tervises suuri muutusi,» usub dr Smith.

Pea meeles!

  • Parim aeg oma vaimse tervise jaoks tuge otsida on mis tahes aeg, mil sa selle üle muret tundma hakkad.
  • Kui sa ei tea, kui palju abi sul vaja on, võib professionaal aidata otsustada.
  • Ideaalses maailmas oleksid teraapiateenused igaühele kättesaadavad. Kuid me ei ela ideaalses maailmas.
  • Kui sul puudub teenustele ligipääs, haara igast olemasolevast võimalusest, et õppida võimalikult palju paranemise kohta ning seda, kuidas kasutada lähedaste inimeste tuge.

Märksõnad

Tagasi üles