Rahvusraamatukogu sai uue veebilehe, mis toob kokku ligi poolsada andmebaasi

Raamatuportaal
Copy
Pildil Rahvusraamatukogu veebipesa.
Pildil Rahvusraamatukogu veebipesa. Foto: Rahvusraamatukogu

Alates 3. aprillist tööd alustanud Eesti Rahvusraamatukogu uus veeb aadressil rara.ee on selgelt struktureeritud sarnaselt infoportaalile ning töötab sissepääsuna nii kirjanduse kui haridusprogrammide juurde ning toob ühte keskkonda kokku mitmed blogid ja ligikaudu poolsada andmebaasi.

«Rahvusraamatukogu uut veebi kujundades oli silme ees visioon infoportaalist, kus pakutav sisu, näiteks ligipääs meie rikkalikele kirjandus-, arhiivi- ja haridusmaterjalidele, aga ka andmebaasidele ja sündmustele, oleks loogiliselt ja visuaalselt atraktiivselt esitletud. Oleme tänulikud ADM Interactive'ile, kellega koostöös valmis meie uus kasutajasõbralik veeb,» kõneles projektijuht Liis Raadla.

Kaasajastatud rahvusraamatukogu veebilehe eesmärk on struktureerida erinevate teemakategooriate all olev mahukas materjal ning teha veebilehele külastajale teekond soovitud infoni lihtsaks ja mugavaks. Info leidmist toetab märksõnade süsteem, mis seob omavahel sarnast sisu.

Kui esilehelt saab kiire ülevaate uudistest, saabuvatest sündmustest, lugemissoovitustest, siis menüüde kaudu jõuab rahvusraamatukogu teenusteni vägagi laias teemade spektris. Veebilehe sisu lähtub ülesannetest, mis tulenevad Eesti rahvusraamatukogu seadusest. Rahvusraamatukogu ülesanneteks on näiteks teadus- ja arendustegevus, koguda Eesti raamatukogude statistikat, koostada rahvusbibliograafiat, hallata kirjastajaportaali.

Lihtne otsing ja registreerimine sündmusele

Veebilehe materjal on enam kui sajal lehel ning sisu leidmiseks on välja töötatud «otsing». Veebilehe otsing toimib kasutaja vaatest mugavalt. Otsing leiab vastseid nii rara.ee veebilehelt kui sellega seotud alamlehtedelt ning ka andmebaase ühendava otsinguportaali kaudu. Otsingu vastsed sõnaga «kirjastaja» antakse küsijale viitega, kus süsteemis materjal asub - veebilehel või otsinguportaalis.

RaRa veebileht võimaldab külastajal filtreerida sündmusi ja haridusprogramme sisutüübi ja toimumise aja järgi ning huvi korral registreeruda vastavat vormi täites. Samuti võimaldab veebileht osa saada toimuvatest haridusliku sisuga või kirjandust tutvustavatest videoülekannetest kas otseülekandena või järelvaatamisena.

Abiks veebilehel navigeerimisel on RaRa live chat, mis ilmub automaataknana veebilehe avamisel.

Rahvusraamatukogu uue brändingu ja struktuuriga veebileht on valminud koostöös ADM Interactive, kes võitis riigihanke «Eesti Rahvusraamatukogu välisveebi arendustööde hankimine».

Uus rara.ee on oluline samm terviklikus Eesti rahvusraamatukogu rekonstrueerimise projektis, mille viimane samm on Tõnismäe hoone kui kaasaegse kogukonna ja kultuurikeskuse avamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles