Miks on uni noorte vaimsele tervisele nõnda oluline?

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Meie elu vallutanud ekraanid, suur õppekoormus, noorukitele omane öine eluviis ja koolipäevade varane algus – selle kõige tõttu on teismelised pidevas unevõlas ning kannatavad «sotsiaalse ajavahe» käes.

Kirjastus Helios andis välja Heather Turgeoni ja Julie Wrighti raamatu «Unetute põlvkond», mis lahkab üht suurimat ähvardavat ohtu teismeliste füüsilisele ja vaimsele tervisele – unevaegust. Võttes appi hiljutised teaduslikud uuringud annavad nad konkreetseid nõuandeid lapsevanematele, ent kutsuvad üles ka õpetajaid, koolijuhte, ülikoole, treenereid ja poliitikuid asuma kiirelt tegudele.

Heather Turgeon, Julie Wright, «Unetute põlvkond».
Heather Turgeon, Julie Wright, «Unetute põlvkond». Foto: Raamat

Uni tugevdab vaimset tervist

Seose kohta une ja vaimse tervise vahel võiks kirjutada mitu raamatut ja seda on ka tehtud.

Kui unevaegust peeti kunagi vaimsete ja füüsiliste haiguste kõrvalmõjuks, teame nüüd, et see võib neid vallandada või vähemasti süvendada. Umbes 90 protsendil depressiooni diagnoosiga lastest on unehäireid. Noorte inimeste seas tehtud pikaajaliste uuringutega on avastatud, et unehäired eelnevad tihti vaimse tervise probleemidele – noorte inimeste puhul peetakse unehäireid hilisema depressiooni riskiteguriks.

Kehva unega lastel suurem tõenäosus depressiooni kujunemiseks

Üks laboriuuring, mis viidi läbi ärevushäiretega noorte peal, avastas, et neil kulus uinumiseks rohkem aega ja nad magasid pinnapealsemalt kui need, kel ärevushäireid ei olnud.

Unehäireid seostatakse üldiselt ärevuse, depressiooni, bipolaarse häire ja ATH-ga. Peaaegu kõik vaimse tervise probleemid on tõtt-öelda seotud katkendliku unega.

Noorte riskikäitumise uuringu (YRBS) – see on keskkooliõpilaste seas tehtud mahukas riiklik ülevaatlik uuring Ameerika Ühendriikides – tulemused avastasid olulise seose kehva une, meeleolu ja enda vigastamise vahel.

Noored, kes enda väitel magasid vähem kui kuus tundi öö jooksul, tunnistasid kaheksa või rohkem tundi maganutest kolm korda suurema tõenäosusega, et nad on kaalunud enesetappu.

Vaimne tervis on teismeeas ülimalt tähtis

Vaimne tervis on teismeeas ülimalt tähtis, paljud lapsevanemad ja arstid ütleksid, et selle säilitamine on peamine väljakutse. Teismelised on stressi suhtes vastuvõtlikumad ja enamik psühhiaatrilisi probleeme tekibki teismeeas.

Lapsevanemate jaoks on laste vaimse tervise ja heaolu kaitsmine kõige tähtsam ülesanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles