Neli raamatut, mis toovad suve veelgi lähemale

Mona Lii Konnapere
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvi pole küll enam kaugel, kuid siiski on hea leida viise, kuidas mõnusat suvesoojust juba nüüd tuppa tuua. Need neli suviste teemadega raamatut viivad lugeja ühe hetkega aasta kõige põnevamasse aega. 

Ray Bradbury, «Võilillevein»

Ameerika kirjanik Ray Bradbury (1920–2012) on eesti lugejale tuntud peamiselt kui romaanide «451° Fahrenheiti» ja «Marsi kroonikad» autor. Käesolev teos erineb kirjaniku muust loomingust, kuivõrd tegu on realistliku ja lüürilise koega lapsepõlveromaaniga. Ent rääkides kaheteistaastase Douglas Spauldingi suvest Illinoisi väikelinnas Greentownis, loob autor justkui terve inimelu mudeli ja pöördub seeläbi ikkagi täiskasvanud lugeja poole. Kuldkollane võilillevein on kui kõige ilusa, meeldiva ja elus allesjääva sümbol.

Emily Henry, «Rannaraamat»

Humoorikas suvine lugu kahest kirjanikust, kes võtavad omavahel vastu väljakutse kirjutada teineteise žanris. Kerge ja lõbus lugemine toob lähemale suviseid tundeid ja sobib ka ideaalselt randa kaasa võtmiseks. 

Mõnikord näib, et enam hullemaks ei saa elu minna. Kirjanik January Andrews mattis oma isa ja tal on näpud täiesti põhjas. Olukorra päästaks uue raamatu kirjutamine, kuid tal on kirjutamisblokk. Tal on nüüd segased tunded ka armastatud isa vastu, kes jättis talle päranduseks Michigani järve ääres asuva maja, mida oli jaganud armukesega. Häda sunnil kolib January rannamajja raamatut kirjutama, kuid sellega tema õnnetused ei lõpe.

F. Scott Fitzgerald, «Suur Gatsby»

Tuntud romaani tegevus toimub 1922. aasta suvel ja on unenäoline lugu armastusest, reetmisest ja džässiajastu liialdustest. Jay Gatsby oli noor, nägus ja pururikas. Maailm oli tema ees valla. Ja ta korraldas kõige suurejoonelisemaid pidusid. Igal nädalalõpul käis suur särav seltskond tema häärberis söömas, joomas, tantsimas ja majaperemehe salapärase mineviku üle arutamas. Kellegi sõnul oli ta sõja ajal Saksa spioon, teiste meelest pärines mõnest Euroopa dünastiast. Oli ta salaviinaga hangeldaja või lausa mõrvar? Gatsby oli ilmunud eikusagilt ja paistis nüüdki keset rahvahulka alati üksi, pilk otsimas piduliste pöörisest midagi või kedagi...

Bernhard Schlink, «Suvised valed»

Eluks tehtud plaanid, lootus armastusele, vananemise mõistmine – mis on illusioon ja mis tegelikkus? Mis jääb järele siis, kui illusioon puruneb? Põgenemine järgmisesse? Sest eluga ei suudeta ilma eluliste valedeta hakkama saada? See lugude kogumik leiab aset erinevatel suvevaheaegadel ja uurib armastuse, kaotuse ja peresuhete keerukust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles