Elamuste juht Margit Kurn soovitab põnevat saunaraamatut

Raamatuportaal
Copy
Margit Kurn.
Margit Kurn. Foto: Karen Härms

Elamus SPA elamuste juht Margit Kurn võttis ette reisi Aafrikasse ja valis lennukis lugemiseks raamatu «Targu Talita. 50 praktilist saunanippi», mille autoriks on Rein Sikk. Tema sõnul on lennuk ideaalne keskkond raamatu lugemiseks, kuna siis pole segavaid faktoreid nagu telefonikõned, internet ja muu, mis tähelepanu eemale viiks.

Margit võrdleb sauna olemuse tundma õppimist suhtega mehe ja naise vahel – õpid üha rohkem üksteist tundma, omapäradega arvestama ja teekonna käigus lisad uusi nüansse, et iga saunas käik oleks iga kord omaette elamus. «Saunas käik on kui suhe, mida tuleb aegajalt vürtsitada!» soovitab Margit.

Ideid Aafrikast

«Spaa valdkonnas ja nii nagu ka igas teises valdkonnas edukaks tegutsemiseks on väga oluline vahepeal kodust väljas käia, et ammutada uusi ideid, disainimõtteid ja uute teenuste mõtteid,» selgitab Margit Aafrika reisi tagamaid.

Reisimine annab kogemuse, kuidas teiste riikide teenindussektoris töökorraldus käib – mida pakutakse ja milline on hoolitsuste ja massaažide valdkond. «Aafrikas on palju ägedaid sisekujundusideid ja mõtteid, mida spaa täiendamiseks kasutada,» lisab ta.

Soovitused sauna kütmiseks

Margiti jaoks oli raamatu juures juba inspireerivaks sissejuhatus: «Kuidas saunas käimine ilmtingimata tervistavaks elamuseks ja unustamatuks riituseks muuta. Kuna ma olen ise ka praktiline inimene, siis selle raamatu pealkiri tähendas, et see raamat sisaldab 50 praktilist saunanippi. Seega tundus väga hea mõte reisile kaasa võtta lugemiseks,» selgitab Margit.

Ehkki Margitit võib nimetada pigem saunaekspert, leidis ta raamatust mitmeid fakte, mis olid tema jaoks uued. Ta toob näite, et suurem osa eestlastest teeb sauna küttes sama viga – paneb saunaahju nii palju puid kui mahub. Kui jooksvalt ruumi tekib, lisatakse neid juurde. See aga ei taga, et saun oleks mõnusa temperatuuriga ja leil võimalikult pikk. Sauna kiirelt küttes tekitab see olukorra, kus saunaruum läheb küll kiirelt kuumaks, kuid saunakivide südamikuni kuumus ei jõua. Saunakivid peavad ettevalmistusprotsessi jooksul täielikult läbi kuumenema. Seda on aga võimalik teha ainult läbi aeglase kütmisprotsessi.

«Enne kui pannakse uus puid juurde, peab laskma vanadel puudel ära põleda, et tekiks hõõguvad söed. Alles siis võib uued puud peale panna,» jagab Margit raamatust õpitud teadmist. «Elektrisauna puhul ei tasu samuti sauna kütmisega kiirustada, vaid võtta paar tundi, et saun kuumaks kütta. Nii saab parima saunaelamuse.»

Ohtralt nippe

Saunatajate sega mure on, et kibu kipub lõhki kuivama. «Raamatus on hea nipp, et kui leil on võetud, siis keera sauna kibu tagurpidi ja pahupoolele ülemisele äärele, vala peale pisut vett. See aitab niisutada kibu põhja ja seinu ja kibu ei kuiva vahepealsel ajal lõhki,» jagab Margit kasulikku nõuannet.

Nippe on veelgi. Näiteks saabunud kevadel hakkab vohama paljudes koduaedades piparmünt. See taim on tänu eeterlike õlide sisaldusele väga kasulik ja praktiline. Piparmünt aitab ka kevadise nohu ja kipitava kurgu puhul. Praktiline soovitus raamatust - korja enne saunaminekut mõnus väike piparmündivitsake ja pane leiliviskamise vee sisse mõneks ajaks. Eeterlikud õlid tulevad kuumas vees väga hästi lehtedest välja ja kui saunakerisele vett valada, siis need mõnusad piparmündihõngud panevad kopsud lausa laulma. See on kasulik!

«Mõnus on piparmündist teha ka pärast sauna teed. Piparmündioksi võib panna ka värske viha sisse, mis omakorda paitab keha ja tekib mõnusat piparmündiaroomi,» lisab Margit.

Naistele on raamatus veel üks vahva praktiline nipp – on kevad ja rabarber pistab nina mulla seest välja. See sisaldab aineid, mis väidetavalt aitavad tselluliiti kehast välja tõrjuda. Tselluliit on ju naiste vaenlane! Rabarberivarred mikserisse, lisada juurde natuke vett, meresoola ja peale seda tekkinud segu oma keha peale määrida. Saun ei tohi muidugi olla väga kuuma temperatuuriga, kuskil 50-60 kraadi ja lasta keha peal toimetada 15-20 minutit, hiljem pesta maha. «Vahva on see, et rabarberi saab täielikult ära kasutada – varred mögina sisse, lehe istumise alla ja pärast sauna on veel mõnus teha värskest rabarberimahlast endale morssi või sooja jooki,» ütleb naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles