Kirjandusajakiri Looming tähistab 100. sünnipäeva

Raamatuportaal
Copy
Ajakiri «Looming» läbi aegade.
Ajakiri «Looming» läbi aegade. Foto: Peeter Langovits

Ajakirja Looming juubelil tehakse läinud sajast aastat kokkuvõtteid ja vaadatakse tulevikku nii raamatu veergudel, konverentsisaalis kui ka teatrilaval.

27. aprillil 1923 ilmus Eesti Kirjanikkude Liidu ajakirja Looming esimene number. Esimene peatoimetaja Friedebert Tuglas seadis eesmärgiks eesti kirjanduselu elavdamise ja võimalikult mitmekülgse kajastamise. Tänaseks on Loomingut ilmunud 1124 numbrit.

«Tuglase loodu on hästi vastu pidanud,» sõnas ajakirja peatoimetaja Indrek Mesikepp. «Looming on läbi aegade olnud eesti kirjanduse peegliks. Siin on debüteerinud tulevased klassikud ja oma värsket loomingut avaldanud kõik meie olulisemad kirjanikud. Ka praegu on Loomingu lugemine parim viis, kuidas end kaasaegse eesti kirjandusega kursis hoida.»

Tiit Hennoste, «Kuldsete lehtede peal. «Loomingu» kirjanduslugu».
Tiit Hennoste, «Kuldsete lehtede peal. «Loomingu» kirjanduslugu». Foto: Raamat

Ilukirjanduse kõrval on Loomingu roll olnud kirjanduse uurimine ja kriitiline mõtestamine, kirjandusajaloo käsitlemine ning kirjanduslike mõttevahetuste pidamine. Kriitiliselt mõtestab Loomingu ajalugu ka ajakirja juubeli puhul sündinud Tiit Hennoste teos «Kuldsete lehtede peal. «Loomingu» kirjanduslugu».

«Looming on eesti kirjanduselu 100-aastane selgroog ning ajakirja sümboolset tähendust võib võrrelda rahvuseepose ja laulupeoga,» kommenteeris Hennoste. Raamatust leiab fotosid, arhiividokumente ja kirevat andmestikku eesti kirjanduse murrangurohkelt arenguteelt. Raamatut esitletakse reedel, 28. aprillil musta laega saalis, kus antakse ka üle Loomingu ja Loomingu Raamatukogu aastaauhinnad.

Päev varem, 27. aprillil tähistatakse ajakirja juubelit Teaduste Akadeemia saalis konverentsiga «Loomingu sajand». Ettekandeid peavad Sirje Olesk, Johanna Ross, Tiit Hennoste, Mart Velsker, Hasso Krull ja paljud teised ning teemade ring ulatub stalinismist naise subjektsuseni ajakirja tekstides. Konverentsi avab Paul-Eerik Rummo ja Raivo Tafenau performance. Juubeli puhul ilmub ka Omniva juubelipostmark, mille on kujundanud Triin Heinmann ning mida müüakse Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti.

Juubelipidustused lõpetab pühapäeval, 30. aprillil Toomas Kalli värske teatritükk «Kolmevalitsus», mille on lavastanud Ain Mäeots. Väikeses Vanemuises etendatav tükk tuleb lavale ainult ühel korral. Näidendi tekst avaldati ajakirja Looming aprillinumbris. Samal päeval avatakse Loomingu juubeli puhul mälestustahvel Tartu Kirjanduse maja seinal, kus asus aastatel 1936–1940 Loomingu toimetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles