«Sa ei tohi kogu aeg teha asju, mille eest karistada saab, see ei tasu ära»

Foto: Shutterstock
Raamatuportaal
Copy

Ilmunud on Jemma Hatti «Seiklejate» sarja kolmas raamat «Seiklejad ja saladuste linn». Oma kolmandas suures seikluses on lapsed aarete röövimisele pühendunud jõugu kannul.

Sedapuhku viib tee seiklejad Londoni peidetud radade rägastikku. Kaks geniaalset kurikaela põgenevad iidse aardega, peites oma saagi Londoni varjatud radade ja käikude võrgustikku. Seiklejad peavad neile järele jõudma ‒ oma mõistuse, onu Logani ja … varastatud punase bussi abil. Alanud on meeletu võidujooks saladuste linna mõistatuste lahendamiseks!

Selles, 8‒12-aastastele lastele mõeldud sarjas on varem ilmunud raamatud «Seiklejad ja äraneetud loss» (2021) ning «Seiklejad ja aarete tempel» (2022).

Loe raamatust üht põnevat peatükki!

***

Tänulõuna

Samal õhtul hiljem sõitis proua Jacobs raudteejaama. Lara, Rufus ja Barney ootasid väravate juures, kui reisijate summ sealt läbi ruttas.

«Tead, emal on õigus,» ütles Lara oma nõole. «Sa ei tohi kogu aeg teha asju, mille eest karistada saab, see ei tasu ära. Sind võidakse välja ...»

«Visata,» neelatas Rufus. «Ma tean, tean. Pärast jõule käitun paremini. Uus aasta, uus iseloom ...» Rufus tippis üle jaama ooteruumi, nagu ta oleks modellina laval, ja lennutas Lara poole tagasi vaadates oma liivakarva juuksed üle õla.

Lara ohkas. Rufus pööras alati kõik naljaks. Ent hoolimata sellest, et Rufus käis Larale alatasa kangesti närvidele, ei tahtnud tüdruk, et ta nõbu koolist välja visataks ja ta ema juurde Los Angelesse elama saadetaks.

Barney tõstis pea ja haugatas. Reisijatesumma taga märkasid nad Tomi, seljakott seljas ja katkiste ratastega kohver järel lohisemas. Kui poiss oma sõpru nägi, lõid ta silmad särama ja ta ruttas ootajate poole.

«Tere!» ütles ta kohvrit ühe käe abil värava vahelt läbi tirides ja teisega Barney pead sasides.

«Jõudsidki kohale!» hüüdis Lara ja tõmbas Barney tagasi, kui too püüdis Tomi najale üles hüpata ja ta nägu lakkuda.

«Tädi Sarah on halvas tujus,» ütles Rufus. «Kui sa poleks juba rongi peal olnud, oleks ta homse käigu ära jätnud.»

«Mu ema ja isa on Egiptuses käimise pärast minu peale ikka veel pahased,» ütles Tom punastades. «Praegu on esimene kord kahe kuu jooksul, kui ma pääsen kuhugi peale kooli, kogu mu ülejäänud aeg on kulunud lossis töötamisele.»

«Aga sa töötad ju nagunii kogu oma vaba aja seal lossis?» küsis Lara.

«Noh, jah.» Tom kehitas õlgu. «Kui aus olla, siis ei osanud ema ja isa mind kuidagi karistada. Nad muudkui käskisid mul teha majapidamises selliseid asju, mis ma olin juba ära teinud. Aga Herbile kogu see asi meeldis ja ta tahtis, et ma talle sellest ikka ja jälle jutustaksin.»

Proua Jacobs tervitas Tomi ning kõik ronisid autosse ja keerasid ümber nurga, et koju sõita.

«Proua Jacobs, mis kell me homme Londonisse jõudma peame?» küsis Tom.

«Üritus algab lõunasöögiga kell üks,» vastas proua Jacobs. «See on Charing Crossi jaama lähedal, nii et me võtame rongi, mis väljub natuke enne keskpäeva.»

***

Järgmisel päeval kell pool üks seisid Lara, Rufus, Tom, Barney ja proua Jacobs Charing Crossi jaama ees. Tom ja proua Jacobs uurisid Tomi telefonis kaarti ja Barney nuuskis rahvarohkel tänaval innukalt kõiki neist mööduvaid inimesi.

«Me peame sinnapoole minema,» ütles Tom Trafalgar Square’i poole osutades. Ta vahtis edasi kõndides telefoni ja põrkas kokku ühe tüdrukuga.

«Palun vabandust, vabandust,» ütles ta, enne kui tolle punapäise tüdruku ära tundis. «Daisy!»

«Terekest!» ütles Daisy, Lara parim koolisõber, kes elas üle tänava nende vastas. «Mida teie siin teete?»

«Me läheme egüptoloogide lõunale,» ütles Lara. «Ma rääkisin sulle.»

«Ohhh.» Daisy pöördus oma ema poole ja nügis teda tasakesi. «Ema, kas ma tohin ka minna? Kas tohin? Kas tohin?»

Daisy ema nägu tõmbus punaseks. «Daisy, mitu korda ma olen sulle öelnud, et sa ei tohi ennast ise igale poole kutsuda? Anna andeks, Sarah.»

«Ema,» uuris Lara. «Kuna Logan ei saa tulla, siis on meil ju vaba koht?»

«Logan ei saa tulla?» Daisy õlad vajusid längu.

«Logan oli kutsutud,» ütles proua Jacobs, «aga ma olen kindel, et Daisy ja tema ema peavad minema kuhugi mujale.»

«Oi, mina ei pea,» ütles Daisy oma ema mantlivarrukast sikutades. «Ema sa võid ju tädi Irisele üksi külla minna, eks?»

«Kas teie peres on kõigil lillenimed?» küsis Rufus pead küljele kallutades.

«Kõigil peale isa. Mina olen Daisy, mu õde on Rose, ema on Lily, tädi on Iris ja isa on ... Martin. Kuule, ema, ma tohin ju nendega minna, eks?»

Lily Duncely vaatas oma tütre ootusärevasse näkku. «Ainult siis, kui Lara ema nõus on.»

«Muidugi,» ütles proua Jacobs. «Aga me peame kähku tegema. Tom, kas sa tead, kuhupoole me minema peame?»

«Sinna,» ütles Tom edasi kõndides ja pead tõstes, et kindlasti vältida veel kellelegi otsa jooksmist.

«Ema, ma saadan sulle pärast sõnumi,» ütles Daisy, poetas käe Lara käevangu ja nad läksid Tomi järel edasi.

Seltskond kõndis üle rahvarohke, skulptuure ja turiste täis väljaku ning pöördus Whitehallile, möödus Westminster Abbeyst ja parlamendihoonest. Tänavad muutusid kitsamaks ja nad läksid üle tee.

«Telefoni järgi oleme kohal,» ütles Tom suure linnamaja ees pilku telefonilt tõstes. «Ju see siis ongi.»

Kui nad olid sisse läinud, juhatas administraator nad mööda koridori edasi. Seal pakkus ülikonnas mees neile hõbedaselt kandikult apelsinimahla. Igaüks võttis ühe klaasi ja seejärel läksid nad suurde banketisaali, mida kaunistasid ümmargused lilledega ehitud lauad.

Lõuna oli toretsev seitsmekäiguline pidusöök, mis koosnes üksteise järel serveeritud väikestest toiduportsudest.

«Proua Burt teeb paremini süüa,» ütles Rufus Tomile, ise hõrku ja kaunilt kujundatud magustoitu endale tervenisti suhu toppides. «Mul on kõht ikka tühi.»

Üks vanem mees kõndis aeglaselt lavale. «Khm,» ütles ta mikrofoni. «Tänan teid kõiki, et leidsite aega tulla Londoni Egüptoloogide Seltsi iga-aastasele koosolekule. Ja minu eriline tänu siiatulemise eest kuulub seiklejatele.»

«Juhhuu!» kisas Rufus püsti karates ja rusikat võidurõõmsalt pea kohale tõstes. Ruumi sigines surmavaikus ja Rufus vajus tasakesi tagasi oma toolile. Lara vangutas pead.

«Ee, jah,» jätkas kõneleja laval. «Enne kui me liigume tänase ürituse vaba suhtluse osa juurde, tahan ma seiklejatele üle anda selle tänutahvli nende teenete eest kahe olulise Egiptuse aarde leidmisel ainuüksi käesoleva aasta jooksul. Lara, Rufus, Tom ja Barney, palun tulge lavale.»

Nelik kõndis publiku loiu aplausi saatel lavale. Igaüks surus esineja kätt, kaasa arvatud Barney, kes tõstis viisakalt käpa.

«Ja ma tahan tõsta esile Dee Okoyet, Logan Jacobsit, Karim Salibi, Maye Salibi ja Aaliyah Khani, kes olid avastuse juures abiks, aga ei saanud täna siia tulla ...»

Uks paiskus lahti ja üks mees tormas sisse, toppides lava poole rutates särki püksi.

«Siin ma olen,» ütles ta trepist üles hüpates ja ehmunud kõnelejal käest haarates. «Logan Jacobs, meeldiv kohtuda! Terekest kõigile!»

Barney hüppas rõõmsalt Logani najale püsti ja inimesed saalis hakkasid kõvasti plaksutama. Korduvalt pomiseti fraasi «Logani džungli kutse» – Logani kunagise telesarja nime. Paar naist tuli lavale selfisid tegema, nii et Logan ka pildile jääks. Ta näitas poseerides kaht ülestõstetud pöialt ja ta näol säras lai naeratus.

«Miks ta alati igale poole niimoodi ogaralt rabistades saabub?» küsis Lara vaikselt Tomilt ja Rufuselt.

«Vaata Daisyt,» sosistas Tom. Nad pöördusid oma laua poole vaatama ja nägid, kuidas Daisy lakke vahtides endale menüüga tuult lehvitab.

«Võeh,» kommenteeris Lara kulmu kortsutades.

Logan pöördus nende poole. «Kas ma jäin lõunasöögist ilma?»

«Jah!» hüüatasid nad kõik kooris.

«Pagan küll.»

«Khm,» köhatas kõneleja, püüdes esitlust uuesti kontrolli alla saada. «Meil on au esitleda väikest valikut viimati avastatud aardest. Egiptuse Muuseum laenas neid meile lühikeseks ajaks.»

Mees rääkis edasi ja Lara vaatas saalis ringi. Ta pilk jäi pidama kuuekümnendates eluaastates lühikeste heledate juustega daamil ruumi tagaosas. Too hoidis vasakut kätt oma kõrva peal ja tundus vaikselt rääkivat.

Tal on raadiosaatja, mõtles Lara endamisi. Daam ei jätnud päris kindlasti muljet, nagu võiks ta olla turvameeskonna liige, sest tal oli seljas lilleline jakk ja jalas beežid püksid. Ta tõstis pilgu ja vaatas Larale otsa, lakkas siis rääkimast ja naeratas – Lara arvates võltsilt.

«Nii, nautige hetke ja kasutage võimalust tutvuda Akhmimi templi artefaktidega neljandal korrusel,» võttis kõneleja oma jutu kokku.

Kostis vaikne aplaus. Lara hakkas trepist alla kõndima, et minna ruumi tagaosas nähtud naisele lähemale, kui üks mees ta tee tõkestas.

«Tere, Lara,» ütles mees ta käest haarates ja seda hoogsalt raputades. «Mu nimi on Humphrey, võib öelda, et kõik, mis on Egiptusega seotud, huvitab mind hullupööra. Äärmiselt põnev oli teie seiklustest ajalehest lugeda. Ma just rääkisin oma emale, et tulen teie kõigiga kohtuma. Tere, Tom! Tere, Rufus! Tere, noor Barney! Tere, tere, tere!» Humphrey muudkui rääkis ja rääkis nelikuga, vehkis elavalt peaga, ei andnud neile mingit võimalust ei vastata ega ka minema kõndida. Lara vaatas tollest ülevoolavast mehest mööda ja nägi, kuidas naine ruumi tagaosas kuulari kõrvast välja võttis ja kõrgetel kontsadel aeglaselt baari poole kõndis.

Rufus otsis meeleheitlikult põgenemisvõimalust. Ta nägi Loganit, kes lahutas mõnede fännide meelt ja tegi nendega selfisid. Siis märkas ta oma tädi koos Daisyga seismas.

«Tädi Sarah!» hüüdis ta ja viipas proua Jacobsi nende laua juurest sinna tulema. «Sa peaksid tutvuma Humphreyga! Ta lihtsalt jumaldaks võimalust sinuga rääkida su tööst ülikoolis.»

Enne kui proua Jacobs midagi öelda jõudis, kahmas Humphrey ta käest ja kukkus midagi seletama. Rufus lipsas eemale, Tom, Lara, Daisy ja Barney tema järel.

«Ta ei paista just rõõmustavat,» ütles Tom üle Lara õla vaese proua Jacobsi poole vaadates ja nähes, et tollel ei ole lootustki sellest vestlusest pääseda.

«Kui me laval olime, nägin ma midagi kummalist,» ütles Lara. Aga enne kui ta sellest teistele rääkida jõudis, tungis mürinal ruumi üks turvamees, silmad ehmatusest suured.

«Siin on käinud vargad!» hüüdis ta ja kõik ruumisviibijad tardusid paigale. «Egiptuse aare on läinud!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles