GALERII Maria Baydar uue raamatu esitlusel: ma nagu ei olekski seda kirjutanud, see lihtsalt tuli

Raamatuportaal
Copy

Coach ja koolitaja Maria Baydar esitles 27. aprillil Solarise Apollos enda kolmandat raamatut «Enesekasutusjuhend». Esitlusel vestles autoriga Jesper Parve.

Kirjastuses tuli kogu graafik ära muuta

JES Kirjastuse juht Jesper Parve selgitas esitlusel, et initsiatiiv raamatu avaldamiseks tuli Marialt. «Ta võttis minuga ühendust ja ütles, et me peame nüüd koos uue raamatu avaldama. Maria on ikka väga veenev naine – me muutsime kirjastuses kogu graafiku ära,» muigas Jesper.

Maria sõnul oli see tema jaoks suureks õnnistuseks. «Ma nägin seda ette. Kui Jesperil tuli koos Ants Rootslasega raamat välja, siis ma teadsin kohe, et mina annan ka Jesperiga raamatu välja,» ütles ta esitlusel.

Jesper lisas, et raamat sai projektina kirjastusse vahele võetud ning kogu protsess võttis aega vaid paar-kolm kuud, mille üle mehel on väga-väga hea meel. «Maria on järjekindel ja tugev naine,» märkis ta.

«See oli väga tugev tunne ja ma teadsin, et see saab reaalsuseks kas nüüd või nelja aasta pärast,» ütles Maria.

Üldiselt tuli raamatu kirjutamine autori sõnul kerguses. «Ma nagu ei olekski seda kirjutanud, see lihtsalt tuli,» kirjeldab Maria. Raamatusse on kogutud aastate jooksul kokku kogutud materjal, tehnikad, meetodid ja praktikad. «Võrreldes minu esimese ja teise raamatuga, tuli «Enesekasutusjuhendi» kirjutamine kerguses. Teine raamat sellises kerguses ei kujunenud, kuna vajas rohkem aega,» kirjeldas autor loomeprotsessi.

«Enesekasutusjuhend» on baas, mida inimesed saavad igapäevaselt kasutada

Arvestades, et sõna «terapeut» võidakse väga erinevalt mõista, siis on Maria andnud hoopis «võtmed» igaühe enda kätte.

«Kas sa ei karda, et nii ei tulegi keegi lõpuks sinu juurde abi paluma?» küsis Jesper esitlusel Marialt.

Maria vastas, et näeb kõike tervikuna – mida rohkem on neid inimesi, kes pakuvad vaimset tuge, seda parem. «Sellist abi on alati vaja ja seda ma ei karda, et minu poole ei pöörduta,» räägib autor. Tema sõnul on «Enesekasutusjuhend» baas, mida inimene saab kasutada igapäevaselt enda elu juhtimisel. On ka kriitilisi olukordasid ja suuri väljakutseid, kus ei olegi võimalik kõiki neid juhiseid kasutada. «Sellisel juhul on vaja kedagi neutraalset, mõistvat ja empaatilist, kes sind kuulab ja oskab õigete küsimustega nendest olukordadest välja juhtida,» selgitas naine. Tema sõnul on selliseid inimesi ja «võtmeid» kõigil inimestel enda igapäeva ellu vaja.

Autori ja raamatu eesmärk

Marial on alati olnud hasart, kirg ja võibolla isegi kerge sõltuvus leida ülesse see, mis lõpetab inimeste kannatused. «See on minu hobi, nauding ja loomingu allikaks. Teiseks on valu – mida ma ise kogen ja mida teised kogevad,» selgitas coach enda missiooni.

«Hetkel on meie ühiskond kriisis, mille põhjused on meile kõigile ilmselt teada. Eraldi kriisiks võib nimetada seda, et abi on raskesti kättesaadav,» lisab ta. Väga palju on erinevaid arvamusi ja väga paljud inimesed ei saa endaga tööd lubada – laagreid, seansse, koolitusi jne.

«Enesekasutusjuhendis» on 10-15 seanssi, mis tavaliselt terapeudi juures võtaks ajaliselt poolteist kuni kaks tundi. Seal on väga sügavad juhised endaga töö tegemiseks. «Tahtsin luua süsteemse vormi, et inimene saaks lihtsalt teha toimivat tööd, mis aitab päriselt edasi. Mitte lihtsalt, et hingan selle raamatu kiiruga sisse, loen läbi ning loodan, et midagi jäi meelde ka ja võtan järgmise. Raamatu eesmärk on panna kõik kohe praktikasse ja näha reaalseid muutuseid, mis ka kestma jäävad,» selgitas autor.

Maria kogu töö eesmärk on ühendada ja luua harmooniat, teadlikust, tuua kokku õigeid inimesi ja aidata neil avastada enda potentsiaali. «Ma kasutan selleks kõiki võimalike meetodeid. Eks näis, kuhu ma välja jõuan. Ma kindlasti loodan ja soovin, et neid võimalusi tuleb aina juurde, kuidas inimesteni jõuda ja neid «võtmeid» anda inimestele kätte. Ma arvan, et kogu maailm ja terve ühiskond võib tänu sellele olla lõpuks parem paik,» ütles Maria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles