Raamatusoovitus neile, kes kipuvad olulisi tegevusi edasi lükkama

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Personalileidja Laura Kassin soovitab Mel Robbinsi raamatut «5 sekundi reegel» kõigile, kes on vahel lükanud edasi endale olulisi tegevusi ning tundnud seetõttu pettumust.

Võib-olla oled krooniline hilineja, võib-olla unistad juba aastaid raamatu kirjutamisest, töökoha vahetusest või enda äri alustamisest. «Kui tunned vahel end ära korduvast tegutsemismustrist, mis sinu eesmärkidega kokku ei sobi, siis «5 sekundi reegel» võib aidata seda murda,» selgitab ta.

Julgus tekib tegutsemise käigus

Laurat kõnetas raamatus mõte, et inimene on «tundmismasin, mis mõtleb» - mitte «mõtlemismasin, mis tunneb». See tähendab, et meie emotsioonidel on otsuste langetamisel palju suurem roll, kui me kipume arvama. Samuti jäi kõlama mõte, et tihtipeale on inimestel kõige lihtsamaid põhimõtteid kõige keerulisem ellu viia - aga seda saab muuta. Arvame vahel, et meil on vaja julgust, et siis hakata tegutsema - tegelikult tekib julgus tegutsemise käigus. Kui mõtleme millegi kasuliku/põneva tegemisele, tahab meie mugavust ihkav aju meid ümber rääkida. Seega tulebki vastava instinkti tekkides tegutseda kiiresti. Loe mõttes viieni ja hakka kuskilt pihta!

Kui tahame enda elus midagi muuta, peame selleks looma esmalt vastavad emotsioonid

Laura selgitab, et meie aju armastab mugavustsooni, seega tuleb end «trikitada» tegudele. Laurat aitavad näiteks kindlad ajad kalendris või isegi äratuskellad, mis annavad märku, et nüüd on aeg tegutseda. Selle asemel, et meeldetuletusi edasi lükata, harjutab ta 5 sekundi reeglit, et kohe kiirelt tegutseda nii, nagu tema tark plaan ette näeb.

Samas jätab ta päeva ka paindlikku aega, kuhu mahub nn kasulik tegevusetus (kodu korrastamine, meilide lugemine, mõtete mõlgutamine jms).

Laura Kassin ütleb, et Mel Robbinsi raamat «5 sekundi reegel» on nagu päästik, mis aitab sul saada enesekindlust ja julgust viia ellu seda, millele oled mõelnud, kuid mis on jäänud seni teostamata.

Raamatust leiab, kuidas 5 sekundit võivad aidata:

• ammutada enesekindlust,

• ületada edasilükkamist ja kõhklusi,

• võita hirme ja ebakindlust,

• muuta meeleseisundit sisemise rahu saavutamiseks,

• jõuda lähemale oma eesmärkide saavutamisele.

Mel Robbinsi TEDx Kõne etteastet on vaadanud üle 8 miljoni inimese ning väga eripalgelised inimesed, alates suurte ettevõtete juhtidest, kasutavad tema meetodit tootlikkuse, koostöö ja kaasamise parandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles