Lia Virkus soovitab 10 haaravat raamatut, mis inspireerivad ja teevad tuju heaks

Lia Virkuse lugemissoovitused. Foto: Apollo
Raamatuportaal
Copy

Alalaõpmata on Lia Virkuse öökapil virn pooleliolevaid raamatuid. Nii koka-, käsi-, kui ka juturaamatuid. Apollo uuris Lialt lähemalt, milliseid põnevaid raamatuid sealt tänasel hetkel leida võib.

Lia Virkusel on ilmunud ligi 100 kokaraamatut. Ta on kokaraamatusarja «100 rooga» looja ja üle 300 sarjas ilmunud kokaraamatu projektijuht. Esimene Lia raamat «Eesti perenaise 100 rooga» ilmus koostöös Maire Suitsuga aastal 2000. Lia on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete tehnoloogia erialal. Peale ülikooli lõpetamist alustas ta suunamistööga Leiburi kondiitriosakonnas. Edasi jätkas Lia juba ajakirja Pere ja Kodu köögiajakirjanikuna. Kui lapsed suureks kasvasid, läks ta sujuvalt üle Eesti Naise köögitoimetajaks, kus töötab tänaseni. Kas tead, et enim müünud kokaraamat «100 rooga sarjas» oli Pereköögi kokaraamat ja seda on müüdud ligi 23 000 raamatut. Ja et aastal 2016 ilmus Lia projektijuhtimisel 33 kokaraamatut. Olid alles ajad!

Lia suur kirg on lugemine. Tema unistuste puhkus oleks veeta kuu aega kuskil maakodus raamatuid lugedes, vahel ujudes, rattaga sõites, matkates, hästi süües ja siis taas uuesti lugedes. Siin on 10 raamatut, mida ta soovitab teistelgi lugeda.

***

Ma võin enne uinumist lugeda lisaks ilukirjandusele ka kokaraamatuid. Eriti meeldivad mulle raamatute sissejuhatused, pikkade sissejuhatustega retseptid, kus autor loob sulle pildi oma roast. Mul käivitub kui värvikas film silme ees. Armastan ise ka kirjutada pikki sissejuhatusi, kuidas see retsept sündis või kuidas minuni jõudis. See on oluline! Aga tihti on mul paralleelselt ka mitu ilukirjanduslikku raamatut pooleli. Paar ka riiulil oma järge ootamas. Aga juhtub ka nii, et ostan poest hoopis uue juturaamatu ja alustan kohe hoopis selle lugemist, sest see paelus mind oma sisuga hetkel nii väga.

Guido Van Genechten, «Uhhuu! Igal linnul oma laul».
Guido Van Genechten, «Uhhuu! Igal linnul oma laul». Foto: Raamat

Viimasel ajal on mul ellu tagasi tulnud ka lasteraamatud, sest olen ühe vahva 2aastase tüdrukutirtsu vanaema. Eriti meeldib mulle otsida enda lasteraamatute seast vanu häid ja imeilusaid raamatuid, millega seoses endal mõni mälestus või hea emotsioon meeles. Tore on neid nüüd hoopis lapselapsele ette lugeda ja koos pilte vaadata. Õnneks meeldivad talle ka raamatud väga. Otseloomulikult ostan ka poest uusi lasteraamatuid, sest need on täna nii teistmoodi ilusad ja põnevad. Mu lemmikraamatute valikus on üks imeline lasteraamat «Uhhuu! Igal linnul oma laul», mida pisitirtsuga koos tihti vaatame-kuulame. Jaa, justnimelt kuulame ja õpime koos erinevate lindude laule, mis suutsid luua ka talvel kevadeootuse tunde. Musträstas, kägu, ööbik ja öökull on ja olid oma lauluga lemmikuteks. Praegu saame linnulaulu koos ka aias kuulata, usun, et olen selle raamatuga talle linnulaulu kuulamise oskuse terveks eluks kaasa andnud. Kas sina tead, millist laulu laulab näiteks musträstas?

«Lapsed köögis».
«Lapsed köögis». Foto: Raamat

Olen oma lastega koostanud 4 kokaraamatut, mis 10 -15 aastat tagasi olid väga popid ja õpetasid lapsi kodus kokkama. Kuna laste oskus süüa tegema õppida on siiani mu südameasjaks ja uusi laste kokaraamatuid on ilmunud peale seda vaid üksikuid, panime nelja ilmunud raamatu parimatest retseptidest kokku ühe kokaraamatu «Lapsed köögis». Et ka lapsed täna saaks ise kodus süüa teha ja neil oleks üks kindel abimees, kust leiab lihtsate toitude retsepte koos samm-sammuliste piltidega. Mul on nii hea meel selle üle ja selle järgi hakkab süüa tegema koos oma ema-isaga ka minu väike lapselaps.

Igal kevadel hakkavad minul kui aiahoolikul näpud sügelema ja kohe pean saama aeda askeldama. Käin igal hommikul kohvikruusiga tiiru aias ja imetlen, milline õis end on taas avanud või millised uued rohelised pungad taas puhkenud. Armastan oma aias väga askeldada ja samuti seal linnulaulu kuulates istuda-puhata. Tihti mõnulen päikese käes ja kostitan tihti aias ka oma külalisi. Samu tundeid oskab lustakalt kirjeldada muhedalt humoorika kirjutamisstiiliga Aune Past oma raamatus «Meie sibullilled. Kanakakamorssi, kassipissi ja šampanjat». Selle lõbusa raamatu võtan kätte ja loen just siis, kui aias toimetamise isu suur, aga ilm parasjagu aiasolemist nautida ei luba. Aga asjalikku infot kaunite sibullillede kohta saab raamatust lisaks heale tujule ikka ka. Igal juhul tunnen, et see raamat lihtsalt peab mul kodus olema!

Kirsten Boie, «Suvi Sommerbys».
Kirsten Boie, «Suvi Sommerbys». Foto: Raamat

Kuna armastan lasteraamatuid, siis üks vahva kogupereraamat Bullerby laste stiilis on lustlikult kirjutatud «Suvi Sommerbys», millele lubatakse sel suvel ka järge. Kaheteistaastase Martha ning tema väikeste vendade suvevaheaeg viib nad olude sunnil maale vanaema juurde, kes elab kaugel mereäärses talus, mille juurde ei vii korralikku teedki. Sealsamas vanaema juures, kel haned, kass, ilus lille- ja marjapõõsastega aed, hakkavad juhtuma lausa kriminaalsed lood. Väga haarav lugemine, ka koos lastega!

Eelmisel talvel alanud sõda ja ootamatult palju ukraina pagulasi aitasid populaarseks saada ukraina köögil. Ka mind haaras suur huvi Ukraina roogade vastu ja selles osas aitas mind väga ukrainlanna Olia Hercules oma kokaraamatuga «Suveköögid. Retsepte ja mälestusi igast Ukraina nurgast». Meeleolukate isiklike meenutustega oskab Olivia luua värvika pildi, kuidas tema kodumaa köök on sama vaheldusrikas nagu nende maastik, kliima ja aiasaaduste valik. Babka ehk palmiksai mooniseemnetega, pistaatsiapähkli - napoleon, kalapallid tomatikastmes, mooritud kapsas Seani unenäost ja praetud lameleivad juustuga on leidnud kindla koha minu köögis. See pole tavaline kokaraamat, seal on lisaks lihtsatele vahvatele retseptidele ka palju meeleolukaid pilte ja huvitavat lugemist!

Lia Virkuse lugemissoovitused.
Lia Virkuse lugemissoovitused. Foto: Apollo

Lugemissoovituste nimekiri:

  1. Maarja Undusk «Heleda mõtte laast. Ellen Niit»
  2. Jari Järvela «Aino A. Elulooraamat Aino Aaltost»
  3. Guido van Genechten «Uhhuu! Igal linnul oma laul»
  4. Kristen Boie «Suvi Sommerbys»
  5. Olia Hercules «Suveköögid. Retsepte ja mälestusi Ukraina nurgast»
  6. Anna-Liisa, Alvar Andres ja Lia Virkus, Erik ja Pille Enden «Lapsed köögis»
  7. Aune Past «Meie sibullilled. Kanakakamorsi, kassipissi ja šampanjat»
  8. Jaan Kaplinski, Tõnu Õnnepalu «Kirjad»
  9. Anette Lepple «Aed ilma kastmata»
  10. Stanley Tucci «Maitsed»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles