Pärnaka uus raamat jutustab markantsetest inimestest, kes ihaldatud Toominga tänaval puhkamas käisid

Copy
Vaade Pärnu rannale juulis 1968. Pilt Eesti rahvusarhiivist.
Vaade Pärnu rannale juulis 1968. Pilt Eesti rahvusarhiivist. Foto: Oskar Vihandi/Eesti Teadeteagentuur AS (AIS)

Helle Tamme uus teos «Toominga – tänav Pärnus» algab autori teekonnaga üürikorterist ja kommunaalkorterist vanemate ehitatud majja Toominga tänavas – tänavale, mille asukoht määras elukutse ja kujundas põhiteema.

Helle Tamm, «Toominga – tänav Pärnus».
Helle Tamm, «Toominga – tänav Pärnus». Foto: Raamat

«Toominga – tänav Pärnus» viib lugeja välissuvitajate hulgas ihaldatud Toominga tänavale, mis on tuntuks saanud kui Oistrahhi-tänav – üleilmselt kuulsa viiuldaja ja pedagoogi David Oistrahhi kaudu. Kuid sellel lühikesel tänaval suvitas rohkelt teisigi tuntud persoone ja «Toominga – tänav Pärnus» koosnebki kirjanduslikest portreedest Pärnus XX sajandi teises pooles Toominga tänava majas nr 8 suvitanud markantsetest isikutest.

Sel viisil on üritatud sõnas ja pildis pisutki avada üht tollal olulist peatükki Pärnu kui suvituslinna ajaloos ja seda lootuses, et leidub järgijaid – mälestustel, teatavasti, on kombeks ähmastuda.

Autor usub, et raamat peaks eelkõige huvi pakkuma pärnakatele, aga teistelegi, sest geograafiline piiritlus ei oma tähtsust portreteeritavate laia tuntuse ja kuulsuse tõttu. «Julgen väita, et raamatus on harivat, üllatavat,» märgib ta.

Helle Tamm on avaldanud kuus elulooraamatut: «Ülle Ulla» (1976) ja «Inge Põder» (1978) «Teatriteede» sarjas; «Larissa Lužina» (1980) ja «Vija Artmane» (1984) «Väikese fimiraamatu» sarjas; «Ita Ever» (1991), Eesti Teatriliidu vahendatud Eesti Raamatu väljaanne; «Eldar Rjazanov» (2007) – tema 80. sünniaastapäevaks kirjutatud, autori kirjastatud.

Märksõnad

Tagasi üles