LUGEMISSOOVITUSED LASTELE ⟩ 6 elamusi pakkuvat luuleraamatut

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Maikuud võib ka lasteluulekuuks pidada. Antakse ju just lehekuul välja Eesti ainuke lasteluuleauhind – Karl Eduard Söödi preemia. Niisiis pole paremat aega kui just praegu, et üks vahva värske luuleraamat kätte haarata ja sealt kas iseendale või oma lastele mõned toredad värsid ette lugeda. Õnneks pakub hiljuti ilmunud luuleraamatute mitmekesisus võimalust leida oma lemmik nii mudilastel, algklassilastel kui teismelistel, lapsevanematest, õpetajatest ja teistest täiskasvanutest rääkimata.

Leelo Tungal, «​Lasteaia liivakast».
Leelo Tungal, «​Lasteaia liivakast». Foto: Raamat

«​Lasteaia liivakast»

Leelo Tungal

Illustreerinud Elina Sildre

Kirjastus Tammerraamat

2023

Peale pühi lasteaeda tulles avastavad lapsed, et liivakast on liivatu. Õpetaja tõstab häält ja nõuab, et liiv tagasi toodaks, kuna ilma liivata liivakast pole mingi liivakast. Ilmub lammas, kes asub kasti kohal oma lokke saputama, mänguhoos on veidi liiva kaasa viinud ka koer ja kass, putukad-mutukad ja muud loomad. Kuid sellele vaatamata jääb liiva kastis veel mängudeks väheks. Õnneks aga saabub peagi veel keegi, kel oma panus liivavarusse anda.

***

Ellen Niit, «Rongisõit».
Ellen Niit, «Rongisõit». Foto: Raamat

«Rongisõit»

Ellen Niit

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere

Kirjastus Tammerraamat

2022

Kes meist ei teaks seda klassikasse kuuluvat Ellen Niidu värssjuttu, kus piilupardist rongijuhi juhtimisel rong raginal raudteel sõidab? Kiisud ja liisud, kutsud ja notsud, sikud ja sokud –igaühel on vaja kiiresti kuhugi jõuda. Kellel Marjakülla, kellel Karjakülla, kes läheb Porilasse, kes hoopis Torilasse. Rong muudkui sõidab ja sõidab. Siis aga jääb Piilupart tukkuma.

«Rongisõidu» esmatrükk ilmus 1957. aastal. Nüüd on lugu saanud uued vahvad Regina Lukk-Toompere pildid, et ka tulevad põlvkonnad rongisõitjatele kaasa elada saaks.

***

Aidi Vallik, «Tädi Klaara maja».
Aidi Vallik, «Tädi Klaara maja». Foto: Raamat

«Tädi Klaara maja»

Aidi Vallik

Illustreerinud Lumimari

Kirjastus Lugu-Loo

2022

Tädi Klaara elab metsa sees. Elab üksi, aga pole teps mitte üksildane. Tädi Klaara on nimelt nõid ja tema ukse taga lookleb tavaliselt pikk saba abivajajatest. Lisaks ravimisele ja inimeste aitamisele on Klaaral ka palju muid toimetusi. Küll on vaja klimbisuppi keeta võis siis hernepeenar rajada. Ja ega ravimtaimedki end ise korja ega nõiarohud iseenese tarkusest mõjuvaks tinktuuriks kee. Ole sa nõid või mitte, mõned asjad tuleb ikka ise ära teha.

Aidi Valliku nõialuuletustes on ohtralt pealehakkamist ja hoogu, mis justkui imeväel süstib energiat ja elurõõmu ka värsside lugejasse. Mõnusalt maagilised pildid on luulekogusse joonistanud Lumimari.

***

Maarja Kangro, «Ulguv rula».
Maarja Kangro, «Ulguv rula». Foto: Raamat

«Ulguv rula»

Maarja Kangro

Illustreerinud Kirke Kangro

Kirjastus Nähtamatu Ahv

2022

Maarja Kangro särtsakast ja julgest luulekogust leiavad oma lemmikluuletuse nii lasteaialaps kui koolijüts. Oma osa antakse nii sellele, kes soovib möllu ja mürtsu, kui sellele, kes tahab rahulikumalt elu püsiväärtuste üle mõtiskleda. Isegi kaashäälikuühendi õppijatele on oma luuletus ja ka neile, kes arvutiilma ära kipuvad kaduma. Samuti saab lugeja aimu, miks luule oluline on, eriti nupukas aga mõistab, miks seda ülemäära tõsiselt võtta ei tasuks.

***

Anti Saar, «Õudne lugu».
Anti Saar, «Õudne lugu». Foto: Raamat

«Õudne lugu»

Anti Saar

Illustreerinud Vivianna Maria Stanislavska

Kirjastus Kolm Elu

2022

Elas kord üks perekond. Olid ema ja isa, olid nende kaksikutest pojad: Tiit ja Teet. Vanematel olid lastega suured plaanid – kogu hingest soovisid nad, et poistest kasvaksid suurepärased inimesed, et nad oleks kõigist kõige tublimad, parimatest parimad. Nii nõuti ja keelati, pahandati ja keelitati, koolitati ja huviringitati – kõik ikka selleks, et lapsepõlvest ei saaks tühipaljas ajaraisk. Vaatamata sellele, et Tiit ja Teet said ühesuguse kasvatuse, ootas neid aga ees täiesti erinev elutee.

Anti Saare värssjutustus «Õudne lugu» sobib hästi ka teismelistele ja lapsevanematele.

***

Ilmar Trull, «Pakirobot rügab».
Ilmar Trull, «Pakirobot rügab». Foto: Raamat

«Pakirobot rügab»

Ilmar Trull

Illustreerinud Ilmar Trull

Kirjastus Tammerraamat

2022

Ilmar Trull on üks meie viljakamaid lasteluuletajaid – iga aasta või paari tagant ilmub temalt uus luulekogu, milles ahjusoojad värsid sees. Trull on andekas nii kõige värskemate elunähtuste luulekeelde valamises («Pakirobot rügab», «Põgenik») kui vanade legendide taasvärsistamises («Järvevana puhkab», «Pegasused»). Osavalt mahuvad tema luulesse nii kauged planeedid kui kodulähedased loomad. Vahet pole, millest Trull luuletab, tema vahvad värsid toovad muige suunurka ja toredad mõtted pähe nii lastele kui vanematelegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles