Ülemiste keskuses avati uus tasuta raamatute vahetusriiul

Raamatuportaal
Copy
Plakatikunstnik Dmitri Makonneni loodud raamaturiiul Ülemiste keskuses.
Plakatikunstnik Dmitri Makonneni loodud raamaturiiul Ülemiste keskuses. Foto: Ülemiste keskus

Kuna avalike raamaturiiulite populaarsus Tallinnas järjest kasvab, avas MTÜ Lasnaidee uue raamatusõprade kohtumispaiga Ülemiste kaubandus- ja meelelahutuskeskuses. Riiulilt võib raamatuid tasuta koju kaasa võtta, neid sinna asemele tuua ja kohapeal lugeda.

Puukujuline raamaturiiul asub keskuse teisel korrusel, rohelises puhkealas. Riiulile võib raamatu jätta igaüks või talle huvi pakkuvaid raamatuid tasuta kaasa võtta.

«Avalike raamaturiiulite formaat on väga inspireeriv, kuna aitab otseselt kaasa lugemise populariseerimisele ja teeb seda mõnevõrra ebatavalises keskkonnas ehk kaubanduskeskuses,» sõnas Ülemiste keskuse vastutustundliku ettevõtluse valdkonnajuht Tiia Nõmm, kes loodab raamaturiiuliga lugemisvõimaluse kõigile külastajatele ja kogukonnaliikmetele lähemale tuua.

MTÜ Lasnaidee projektijuhi Polina Ljaševa sõnul on varasemalt avalikud raamaturiiulid väga soojalt vastu võetud ja seda asukohast olenemata, nii bussipeatustes, kohvikutes kui ka randades. «Mõni aasta tagasi paigaldati Laagna kogukonnaaeda vanast külmkapist valmistatud raamatukapp, mis osutus niivõrd populaarseks, et sinna tuuakse tänaseni kogu aeg uusi raamatuid juurde,» tõi Ljaševa näite.

Projekti jaoks pakkus raamatuid Eesti Hoiuraamatukogu. «Lasnamäel on täna 120 000 elaniku kohta vaid kaks raamatukogu ja raamatute hind raamatupoodides üsna kõrge, mistõttu on oluline piirkonnas lugemisvõimalusi laiendada,» lisas Ljaševa, kelle sõnul on avalikud raamatukapid loomingulised projektid, millel on ka sotsiaalne aspekt.

Riiuli kujundanud plakatikunstnik Dmitri Makonneni sõnul on riiuli puukujulise disaini taga eelkõige ergonoomiline aspekt ehk funktsionaalsus, et raamatud sealt maha ei kukuks. Samuti soovis Makonnen anda edasi metsa tunnet ja valmistas riiuli männilaudisest, et seeläbi keskusesse värsket puidulõhna tuua. «Minu silmis on mööbliese nii kunsti kui ka linnaruumi objekt – omamoodi funktsionaalne linnaskulptuur,» rõhutas ta.

Riiulit luues sai Makonnen inspiratsiooni 80ndate disainist, Itaalia arhitektide ja eelkõige arhitektuuri- ja mööblidisaini meistri Michele De Lucca töödest. «De Lucca inspireeris mind oma avatud mõtlemise ja julgustusega. Kuna riiul on puidust, võib seda ka käsitleda nagu puud — panna jõulukaunistusi, paigaldada linnumaja või kasutada seda sihtotstarbeliselt ja asetada sellele puule raamatuid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles