Uus noorteulme sari alustab Bacigalupi postapo-põnevikega

Raamatuportaal
Copy
Paolo Bacigalupi.
Paolo Bacigalupi. Foto: JT Thomas Photography

Kirjastus Fantaasia alustab uue noorteulme sarjaga, mille avateosteks on auhinnatud ameerika kirjaniku Paolo Bacigalupi kaks kliimakataklüsmi-järgset põnevuslugu.

Kirjastuse Fantaasia uue pehmekaanelise ulmesarja «Orpheuse kuldraamat» esimesed kaks raamatut, mis ilmusid Prima Vista raamatulaada ajaks, on Paolo Bacigalupi «Laevalammutaja» ja «Uppunud Linnad». Nende romaanide tegevus toimub kliimakatastroofist räsitud tulevikus, kus meile tuntud mandrite rannikupiirkonnad on ookeanide poolt üle ujutatud ning neil randadel elavad inimesed pidanud kohastuma hoopis uut tüüpi karmima ja julmema elukeskkonnaga.

«Laevalammutaja» (Ameerikas ilmunud 2010) kujutab maailma, kus USA lõunaosariikide rannik on vee alla jäänud ning nn. Uppunud Linnade kuritegelike bandede heaks töötavad noorukid korjavad Mehhiko lahe rannikul vanarauaks muutunud naftatankeritelt vaske, juhtmeid, traati ja muud taolist. Üks selline nooruk on Nailer, kelle teele saatus lennutab Õnneliku Tüdruku hüüdnime kandva Nita tolle maailma bosside klassist.

Paolo Bacigalupi romaanid «Laevalammutaja» ja «Uppunud linnad».
Paolo Bacigalupi romaanid «Laevalammutaja» ja «Uppunud linnad». Foto: Raamat

«Laevalammutaja» jõudis Ameerika Ulmekirjanike Assotsiatsiooni SFWA välja antava Andre Nortoni noorteulme auhinna finalistide sekka, võitis ulmeajakirja Locus preemia parima noorteromaani kategoorias ning Ameerika Raamatukogude Ühingu prestiižika Michael L. Printzi auhinna.

«Uppunud Linnade» (originaalis ilmunud 2012) peategelasteks on Hiina rahuvalvaja tütar, ühekäeline Mahlia ja tema elu päästnud poiss hüüdnimega Hiir. Nad elavad piirkonnas, mis on järele jäänud USA idarannikust ja Washington DC-st. Valitseb jõhker ja vägivaldne anarhia ning Uppunud Linnades peavad vihast võitlust vaenulike sõjapealike fraktsioonid, mis toetuvad teismeliste lapssõdurite jõukudele. Kui Mahlia ja Hiire teele satub geneetiliselt muundatud koletis-poolinimene nimega Relv, laguneb nende maailm lootusetult tükkideks.

Paolo Bacigalupi (sündinud 1972) on noorema põlve üks auhinnatumaid ulmekirjanikke. Ta avaldas oma esimese jutu legendaarses ajakirjas The Magazine of Fantasy and Science Fiction 1999. aastal ning on sestpeale ilmutanud 9 romaani ja üle 20 lühipala. Kokku on tema kontos ligi veerandsada erinevat ulmeauhinda – lisaks Ameerikale ka Prantsusmaalt, Hispaaniast, Saksamaalt ja Jaapanist. Bacigalupi jutud on 3 korda võitnud ka Eesti ulmeauhinna Stalker. Kirjaniku raamatud kujutavad sageli maailma, kus on toimunud järsk kliimamuutus, paljud mereäärsed piirkonnad on üle ujutatud, fossiilsed kütused on otsa lõppenud, inimkonda ja loomariiki on geenitehnoloogia abil muudetud, maailmas valitseb toidupuudus ning elusolendeid ähvardavad erinevad epideemiad.

Bacigalupi eelmine eestikeelne raamat oli 2019. aastal Orpheuse Raamatukogus ilmunud kahasse ulmekirjanik Tobias S. Buckelliga loodud eriskummalist fantaasiamaailma tutvustav «Takerdunud maa» (The Tangled Lands; 2018), mis võitis 2019. aastal Maailma Fantaasiaauhinna ja tõi kirjanikule samuti ühe Stalkeri preemia. Selles maailmas on keelatud võlukunsti praktiseerida, sest iga kord, kui keegi midagi nõiub, tekib maailma juurde ohtlikke ja mürgiseid okasvääte, mis läbi tänavasillutise ja majade tungides vallutavad niiviisi pikkamööda suuri impeeriumeid.

Uues sarjas nii klassikat kui noorteulme uusimaid menukeid

«Orpheuse kuldraamat» on kirjastuse Fantaasia uus ulmesari, mis on välja kasvanud meie pikaajalisest «Orpheuse Raamatukogu» sarjast. Kuldraamatu-seerias ilmuvad eelkõige nooremale ulmehuvilisele mõeldud või moodsamad ulmeraamatud, samuti mahukamad teosed, mida Orpheuse Raamatukogu pisemas formaadis pole mõistlik avaldada.

Hetkel on tõlkimisel möödunud aastal ameerika bestselleritabelid vallutanud Stephen Kingi uusim fantaasiaseiklus «Muinaslugu» (Fairy Tale), mille peategelaseks olev Illinoisi väikelinnas elav 17-aastane Charlie Reade satub naabri tagaaias asuva kuurilobudiku kaudu maagilisse fantaasiamaailma keset verist võimuvõitlust. Ameerikas paiskas see teos müügitabelite tipust nii Delia Owensi «Kus laulavad langustid» kui ka meilgi tuntud Colleen Hooveri menuki «Ei iial enam».

Samuti on töös ulmekirjanduse esimese suurmeistri Robert A. Heinleini sageli parimaks noorteulmeromaaniks peetav «Oleks skafander – küll lendaks!» (Have Space Suit – Will Travel), mille peategelane Kip Russell võidab keskkooli lõpu puhul ühelt konkursilt auhinnaks kasutatud skafandri, millest omakorda käivituvad sündmused viivad ta võitlema kosmosepiraatidega Kuu peale, Pluutole ja Veega tähesüsteemi. Teos ilmus originaalis küll 1958. aastal, kuid on hämmastavalt hästi ajaproovile vastu pidanud. Kuid eks see olegi üks klassika tunnuseid.

Hiljemalt järgmisel aastal ilmub ka Bacigalupi kliimakatastroofi-järgses maailmas hargnevate noorteromaanide triloogia kolmas osa «Sõjarelv» (Tool of War; 2017).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles