Ilmus artiklikogu gooti õudusest, Lovecraftist ja eesti ulmest

Raamatuportaal
Copy
Raul Sulbi.
Raul Sulbi. Foto: Margus Ansu

Kirjastuse Fantaasia ilmus ulmeasjatundja Raul Sulbi artiklite ja retsensioonide valikkogu «Terra Fantastica kartograafid 2. Kirjandusloolisi artikleid ja kriitikat 2000–2023», mis on jätkuks kolme aasta eest ilmunud esimesele samalaadsele tekstikogule.

Raul Sulbi artiklite ja retsensioonide valikkogu «Terra Fantastica kartograafid 2. Kirjandusloolisi artikleid ja kriitikat 2000–2023».
Raul Sulbi artiklite ja retsensioonide valikkogu «Terra Fantastica kartograafid 2. Kirjandusloolisi artikleid ja kriitikat 2000–2023». Foto: Raamat

Sarja teine köide keskendub õuduskirjanduse sünnile, täpsemalt gooti romaani buumile, käsitledes põhjalikumalt nii selle žanri klassikuid kui ka tänapäevaseid meistreid nagu Carlos Ruiz Zafón ja Guillermo del Toro. Eraldi tähelepanu all on H. P. Lovecrafti, Harry Harrisoni ja Viktor Pelevini looming, Robert A. Heinleini noorteulmekad, Frank Herberti «Düüni» saaga, William Peter Blatty «Eksortsist», Stephen Kingi «Tume Torn» ja poola ulmevõluri Andrzej Sapkowski sorts Geralti maailm.

Raamatu teine pool on pühendatud eesti ulme ajaloole, alates kõige varasemast ajast kuni kuldajastuni 20./21. sajandi vahetusel ja žanri tänaste arenguteni. Eraldi käsitluse saab Vahur Afanasjevi, Matt Barkeri, Veiko Belialsi, Meelis Friedenthali, Indrek Hargla, Henn-Kaarel Hellati, Tiit Tarlapi ja Wimbergi looming, aga ka Uku Masingu ja Herta Laipaiga seosed ulmega. Eksklusiivsena leiab kogumikust verivärske ülevaateartikli «Eesti ulmest 150 aasta jooksul», mis on mais 2023 ilmunud ukrainakeelse eesti ulme antoloogia saatesõna esmatrükk eesti keeles.

Suur hulk raamatus ilmuvaid tekste on varem trükivalgust näinud Loomingus, Vikerkaares, Postimehe AK-s, ERRi kultuuriportaalis, Eesti Ekspressi Areenis, Sirbis, Keskusis, veebiajakirjas Reaktor ja mujal kultuuriajakirjanduses. Raamat on värvitahvlitega illustreeritud ning sisaldab valikbibliograafiat ja põhjalikku isikunimede registrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles