Rahatarkuse koolitaja: see on üks targemaid asju, mida sul on võimalik teha

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Raamatus «Sündinud rikkaks» viib Bob Proctor lugeja sammhaaval üllatava avastuseni, et edu pole alati millegi kättesaamatu poole püüdlemine, vaid pigem üksnes püüdmine ja olemasolevate tükikeste ümberseadmine.

Bob Proctor (1934-2022) oli Kanada eneseabiautor ja lektor. Ta sai maailmakuulsaks raamatuga «You Were Born Rich»/«Sündinud rikkaks», mis ilmus Ameerikas juba 1984. aastal ja millest sai New York Timesi bestseller. Proctor astus üles ka üleilmseks fenomeniks saanud filmis «Saladus», mis põhineb Rhonda Byrne’i samanimelisel bestselleril.

Loe raamatust katkendit!

***

Rikkuse teadlikkuse harjutus

Käsitlenud mõnd raha omadust, pöördugem nüüd põgusalt ühe lihtsa tehnika juurde, mida saad kohe kasutama hakata, et alustada soovitud hulga raha ligitõmbamist. Esimesena palun sul vaimusilmas ette kujutada, et istud koos mitme sõbraga ühes toas. Seejärel palun kujutle end neile teatamas oma kavatsusest saada jõukaks, vähemalt piisavalt jõukaks, et elada nii, nagu otsustad elada. Kujuta nüüd ette, mis tunde see sinus tekitaks. Kui oled nagu enamik inimesi, tunneksid end tõenäoliselt väga ebamugavalt. Võib-olla tunneksid end nii ebamugavalt, et võtaksid isegi oma sõnad tagasi, öeldes neile, et tegid ainult nalja. Aga peaksid mõistma, et jõukad inimesed ei tunne end kunagi ebamugavalt, kui raha jutuks tuleb. «Miks ei tunne,» küsid? Kõige ilmsem vastus oleks, sest neil on seda juba palju. Aga see pole õige vastus. Peaksid aru saama, et inimesed ei tunne end rahast rääkides mugavalt, sest neil on seda. Neil on raha, sest nad tunnevad end sellega mugavalt. Teiste sõnadega, üks põhjus, miks jõukatel inimestel on raha, on see, et neil on kujunenud teadlikkuse seisund, mida nimetame edaspidi «rikkuse teadlikkuseks». Seega järeldub sellest, et kui tahame endale raha ligi tõmmata, peame hakkama suurendama ka rikkuse teadlikkust.

Nüüd peaksid esitama endale järgmise küsimuse: «Kuidas saaksin endas rikkuse teadlikkust arendada?» Las ma seletan. Parim viis rikkuse teadlikkust arendada on hakata vaimusilmas nägema, et sul on soovitud hulk raha juba olemas. See on nii, sest alateadvus ei suuda teha vahet raha päriselt omamisel ja pelgal kujutlemisel, mistõttu hakkad end peagi rahast mõeldes väga mugavalt tundma. Selle tulemusena hakkad raha endale ligi tõmbama.

See võib kõlada nagu mäng, aga luba mul kinnitada: see on üks targemaid asju, mida sul on võimalik teha. Sest kui sul õnnestub veenda alateadvust, et oled jõukas ja jõukas olemine tekitab hea tunde, otsib alateadvus automaatselt, kuidas panna kujutletavad jõukuse tunded avalduma materiaalses vormis.

Kui need paar viimast rida tunduvad sulle pelgalt fantaasiana, ära lihtsalt pööra neile praegu tähelepanu ja loe edasi. Tegeleme rikkuse teadlikkusega raamatu eri kohtades ja garanteerin, et enne kui selle raamatu läbi saad, hakkavad need read palju loogilisemad tunduma.

Bob Proctor, «Sündinud rikkaks».
Bob Proctor, «Sündinud rikkaks». Foto: Raamat

Ära karda!

Käsitlenud tehnikat, mis aitab jõukamaks saada, luba mul nüüd teha veel üks hoiatav märkus. Kui tahad, et sul oleks raha, on üks asi, mida sa ei tohiks mitte kunagi teha, muretseda selle pärast, kas saad või ei saa soovitud summat või kas see jääb sulle. Las ma selgitan lähemalt.

Piiblis ütleb Iiob, piibliaegade suur kannataja, järgmist: «Sest see, mille ees ma tundsin suurimat hirmu, tuli mulle kätte.» Pea nüüd korraks kinni ja küsi endalt – ole nii hea –, mida tähendavad need piiblisõnad nende jaoks meist, kes praegu raha pärast muretsevad. Noh, üks asi, mida need kindlasti tähendavad, on see, et kui meil on vaja pidevalt muretseda selle pärast, et meil pole piisavalt raha, või kui meil on kombeks muretseda selle pärast, et kaotame raha, mis meil on, siis on päris kindel, et me ei muretse asjata. Sest sama kindlalt nagu Iiobit vaevasid tema arvukad hädad, vaevab ka meid raha puudumine või kaotamine.

Et tuua tänapäevasem näide, vaadelgem taas vaese vana härra Chapmani traagilist juhtumit. Nagu mäletad, oli ta eakas härrasmees, kes kunagi ei kulutanud suure vaevaga teenitud sääste. Aga küsimus on, miks ta ei kulutanud. Tõenäoliselt oli põhjus kartus, et kui ta oma raha kulutab, jääks ta vaeseks ja oleks seetõttu sunnitud elama nagu vaene. Kuid oli irooniline, et hirmu tõttu elaski ta nagu vaene! Või kui öelda seda piibellikumalt: «See, mille ees ta tundis suurimat hirmu, tuli talle kätte.»

Ühes hilisemas peatükis selgitan põhjalikumalt paradoksi, miks me tõmbame oma ellu ligi just neid asju, mida kõige vähem soovime. Aga praeguseks piisab sellest, kui öelda, et raha pärast muretsemine on alati äärmiselt ebaproduktiivne. See põhimõte kehtib isegi siis, kui õigustad muretsemist vana igapäevase ütlemisega, et lihtsalt hoiad natukest mustadeks päevadeks.

Pean siinkohal veel hoiatama: kui soovid päriselt oluliselt suurendada raha hulka, mida praegu teenid, siis pead esimese asjana õppima pöörama märkimisväärselt vähem tähelepanu sellele, mida teised sinu ümber ütlevad, ja märkimisväärselt rohkem tähelepanu sellele, mida ütleb see vaikne hääl, mis räägib sinu sees. Proosalisemalt öeldes: pead püüdma muutuda palju vähem vastuvõtlikuks väljastpoolt tulevatele mõjutustele ja kalduma palju rohkem usaldama instinkte ning tundeid, mis peituvad sinu sees. Las ma selgitan lähemalt.

Enamik inimesi, kellel ei õnnestu koguda piisavalt raha elamaks valitud stiilis, on samad, keda kõige kergemini mõjutavad teiste arvamused. Näiteks on need sageli inimesed, kes lasevad majanduslikust hävingust ja süngusest kirjutajatel – olgu ajalehtedes või uudistesaadetes – enda eest mõelda. Aga nagu märkis Napoleon Hill oma suurepärases raamatus „Mõtlemist muutes rikkaks“, on arvamused kõige odavam kaup maailmas. Tegelikult on peaaegu kõigil neid terve hulk, valmis kaela määrimiseks kõigile, kes on altid neid vastu võtma. Seega, kui tead, et teiste inimeste arvamused on sind varem liialt mõjutanud, siis otsusta nüüd kohe – enne kui edasi loed –, et edaspidi võtad kuulda iseenda nõu, hoides kõrvad tähelepanelikult lahti jumala nõuannetele. Pea meeles, kui nii teed, pole mitte ühtegi põhjust, miks sa ei võiks väga mõõduka aja jooksul rahaliselt edukaks saada.

Mõistmine versus meeldejätmine

Seda raamatut edasi lugedes kujuneb sul järjest suurem teadlikkus annetest ja võimetest, mis peituvad sügaval sinu sees. Peaksid aru saama, et korraliku juhendamise abil saad hakata neid vähe arenenud andeid kasutama nende hüvede ligitõmbamiseks, mida soovid.

Aga las ma hoiatan sind veel kord: ükskõik kui palju lugemist või meeldejätmist ei too otsitavat edu. Ainult selles raamatus esitatud ideede mõistmine ja rakendamine toob sinu jaoks kaasa muutuse. Seega ära kiirusta lõpetama, sest raamatu läbi lugemine ei peaks olema sinu eesmärk. Nagu öeldud, on eesmärk loetavat mõista ja rakendada. Seega, kui suudad korralikult läbi seedida ainult ühe lehekülje päevas, võib see olla kõik, mida vajad oma eesmärgi saavutamiseks. Kui mõtled, miks see raamat on mõeldud rüüpamiseks ja maitsmiseks, mitte ühe lugemisega õgimiseks, pea meeles, et see põhineb enam kui kahekümne aasta pikkusel nii väga edukate kui ka väga edutute inimeste meetodite hoolikal analüüsil.

Tugevus jagamise kaudu

Veel üks soovitus. Väga vähesed inimesed – kui üldse – saavad milleski väga heaks omapäi, sestap soovitan proovida leida veel vähemalt üks inimene, kellega saad jagada ja arutada selle raamatu mõtteid.

Rikkuse teadlikkus

Usutavasti oled nõus minu ja silmanähtava tõega, et inimesed ei naudi kunagi midagi, millest nad pole veel teadlikult teadvad. Näiteks ei nautinud me tohult kiiresti lennukitega reisimise luksust enne, kui vennad Wrightid said sihilikult teadlikuks, kuidas lennata. Thomas Edisonil arenes välja sihilik teadlikkus liikuvatest piltidest ja ta tutvustas meile täiesti uut meelelahutuse vormi. Dr Jonas Salk sai sihilikult teadlikuks sellest, kuidas töötada välja seerum, mis võitleks kohutava poliomüeliidiga – selle levinum nimetus on lastehalvatus – ja Salki uue teadlikkuse tulemusena kuuleme väga harva, et keegi tänapäeval selle haigusega nakatub. Alexander Graham Bell sai sihilikult teadlikuks sellest, kuidas edastata inimese häält metalltraatide abil ja selle tulemusena naudime nüüd kõik telefoni kasutamist.

Pole tarvis öelda, et võiksin veel pikalt tuua ühe näite teise järel. Aga mõte, mille tahan sinu meeltes esiplaanile tuua, on see, et need leiutised – või teadmised, millest need leiutised sünnivad – on alati olemas olnud. Tegelikult on kõik teadmised, mis kunagi olnud või kunagi tulevad, ühtlaselt olemas igas kohas igal ajal. Aga oli vaja indiviidi, et need mõttemustrid kokku tuua ja moodustada ideed, millest arenes teadvus, nagu seda nimetame, enne kui saime hakata neist kasu lõikama.

Me hõljume mõtteenergia ookeanis, kus on olemas kõik teadmised, mis kunagi olnud või kunagi tulevad. Samuti ümbritseb meid küllus. Tõepoolest, kõikjal, kuhu looduses vaatame, puutuvad meie silmad kokku küllusega, loodus ju ei tunne sellist asja nagu ebaõnnestumine. Seepärast pole kunagi olnud ega tule kunagi millestki puudu, välja arvatud sihilikust teadlikkusest. Aga kui hakkad sellesse jõukuse maailma tungima, on hädavajalik, et hakkaksid mõtlema. Teiste sõnadega, sa pead avama oma meele mõtteenergia voole, mis tekitab sinu meeltes rikkuse kujutelma või teadlikkuse.

Oled vägagi teadlik, et sõna otseses mõttes on tuhandeid ja tuhandeid ausaid, häid, töökaid inimesi, kes töötavad usinalt kogu aja, mis nad maa peal veedavad, aga ei saa kunagi jõukaks. Nende jaoks on elu päikesetõusust loojanguni üks pidev rügamine. Aga neil lehekülgedel esitatud ideed on kirja pandud lootes, et need raputavad sinu meelt ja innustavad selle avama uut tüüpi mõtlemisele.

Teadlikkust arendatakse ja on alati arendatud mõtlemise kaudu. Vaatamata sellele, milline olukord sinu elus praegu on, kui loodad seda kunagi parandada ja päriselt jõukaks saada – mida see raamat väidab sind suutvat –, pead kohe hakkama rikkusele mõtlema. Mitte siis, kui selle raamatu läbi saad. Mitte siis, kui selle peatüki läbi saad. Mitte homme, järgmisel nädalal, järgmisel kuul ega järgmisel aastal. Seda peab tegema kohe. Mõtlemine on kõrgeim funktsioon, mida inimene suudab. Kahjuks mõtlevad aga väga vähesed inimesed. Nad ainult petavad end uskuma, et nende peas toimub vaimne tegevus, seega nad mõtlevad. Aga tegelikult kasutab enamik inimesi lihtsalt vaimset võimet, mida nimetatakse mäluks. Nad mängivad ette vanu filme, nii et vanad pildid muudkui sähvivad nende meeleekraanil.

On hädatarvilik, et alustad uue mõtteviisiga kohe praegu, sest seda tehes täituvad kõik sinu koed uue mõtteenergiaga. Sinu keha koosneb mustmiljonist rakust ja neid kõiki mõjutavad nende liikumises mõtteimpulsid. Nii et samal hetkel, kui hakkad mõtlema lõõgastavaid mõtteid, su keha lõõgastub. Samal hetkel, kui hakkad mõtlema murettekitavaid, kartlikke mõtteid, muutub su keha jäigaks ja läheb pingesse. Kui hakkad valdama rikkuse mõtteid ja pidama end väga jõukaks ning edukaks, keda ümbritseb mõtteenergia ookean, ujumas külluse meres, hakkab su keha ja vaim otsekohe liikuma edukasse võnkumisse ja sa hakkad ligi tõmbama – nagu magnet – kõike seda, mida on vaja jõukaks saamiseks.

Tean, et asjatundmatute jaoks on need ideed kõige kummalisemad, mida inimene võib ette kujutada. Sellele vaatamata on need tõesed. Sest sinu materiaalses maailmas eelneb vaimne rikkuse teadlikkus alati jõukusele. Seepärast pole tänapäeva lastel, kes on sündinud väga jõukatesse perekondadesse – nagu Kennedyd või Bronfmanid – keeruline mõelda neid edukaid mõtteid ja olla rikkusest teadlik, sest see on ainus mõtlemise tüüp, millega nad on sünnist saadik kokku puutunud. Me ütleme, et nad on tingimuste tõttu rikkad.

Aga suurem osa inimestest pole sündinud sellisesse keskkonda ja seega pole nad ümbritsetud seda tüüpi mõtlemisest. Seepärast peab meil kujunema arusaam,

mis on seda tinginud;

miks saame selliseid tulemusi, nagu saame;

kuidas saame muuta oma mõtteviisi või meile ette nähtud tingimusi.

See pole sugugi kerge ülesanne. See nõuab tublisti distsipliini. See nõuab tohutut tahtmist. See nõuab palju usinat pingutamist, mis on tõenäoline põhjus, miks nii vähesed inimesed tegelikult muutuvad. Peaksid siiski teadma, et hoolimata sellest, kui raske võib muutumine olla, on see võimalik ja suhteliselt kiiresti. Kompensatsioon pingutuse eest teeb sulle rõõmu. Tean seda, sest olen seda teinud, ja tean väga paljusid teisi, kes on sama teinud. Nüüd on sul vaja seda teha.

Juba tõsiasi, et oled selle raamatu kätte võtnud ja lugema hakanud, on piisav tõestus: sa soovid päriselt muutuda. Pealegi on olemas viis – kindel viis –, kuidas soovitud hüve saavutada, mida see raamat kirjeldab.

Sinus peitub tõeline jõud

Allpool teadvuse tasandit asub sinu alateadvuse suur varamu ja just seda osa sinu isiksusest tahame hakata oma uute mõttemustritega mõjutama. Et mõte oleks selge ja konkreetne, mõtle järgmisele väitele: iga idee, plaani või eesmärgi võib istutada alateadvusse mõtte kordamisega, mida toetavad usk ja ootus. Võid küsida: „Kas selle väite tõesust saab tõestada katsetamise ja vaatlemisega või on olemas mõni teadaolev meetod või tehnika, millega seda saab tõestada? Kui selline meetod või tehnika on olemas, kas on see kättesaadav kõigile?“ Kõigile nendele küsimustele saab vastata empaatilise jahiga. Kui loed, testid ja proovid neid järgmistel lehekülgedel ootavaid ideesid, vastad kõigile nendele küsimustele ise. Ja on vaja, et nendele ise vastaksid, sest inimestena ei usu me midagi päriselt enne, kui selle hoopis ise avastame.

See raamat on kirjutatud siiras lootuses, et see juhatab sind paljude avastusteni, mis tänu nende rikkuseideede kordamisele sinus peituvad. Pead hakkama nägema raha kuuleka, usina teenrina, mida saad rakendada rohkema raha teenimiseks ja kasutada teenete pakkumiseks, mis ületab kaugelt neid teeneid, mida suudaksid füüsiliselt pakkuda. On vaja, et tunneksid end rahast rääkides mugavalt, sest oled päriselt sündinud rikkaks. Sul on olemas kõik vaimsed vahendid sind ümbritsevate mõtete ligitõmbamiseks, sellise teadvuse loomiseks, mille pead looma selle jõukuse saamiseks, mida soovid. Puudus ja piirangud saavad eksisteerida ainult siis, kui nendele oma mõtetes ruumi teeme. Aga rikkuse teadlikkus ei tunne puudust ega piiranguid. Otsusta täielikult eemaldada kaas oma oivaliselt mõistuselt oma teenimisvõimet silmas pidades ning saa aru, et jõukus, mida otsid, otsib – ja on alati otsinud – omakorda sind. Seega tee kohe oma teadvuse uksed pärani lahti ja hakka seda vastu võtma.

Vaimne raha

Hakka kohe mängima iseendaga mõttemängu: tekita harjumus kujutleda end väga rikkana. Mõtle mõnele asjale, mida selle rahaga teeksid ja hakka siis seda vaimselt tegema. Sinu alateadvus ei suuda eristada millegi päriselt tegemist ja selle kujutlemist, sestap aitab see harjutus sul väga kiiresti tekitada rikkuse teadlikkuse. Pea meeles, see on sinu eksistentsi absoluutne seadus, et sul peab midagi vaimselt olemas olema, enne kui selle füüsiliselt saad!

Samuti saa aru, et kõik räägivad iseendaga vaimselt – mõned inimesed teevad seda isegi valju häälega. Seepärast, alati kui pead endaga eravestlust, räägi ikka sellest, kui hea tunne on olla jõukas. Õnnitle ennast jõukaks saamise puhul ja kuula ka teisi, kes sind õnnitlevad. Peaksid mõistma, et kuigi see võib näida mänguna, mida mängid, teed sa üht targemat asja, mida sul on üldse võimalik teha: töötad kõrgemast madalama potentsiaalini.

Hakkad läbima enesearendusprogrammi. Saad peagi teada, et sinu «mina» on midagi palju enamat, kui on silmale näha ja pead seda oma isiksuse peidetud tegurit mõistma, kui tahad ennast korralikult arendada.

Tegelikult ei näe sa kunagi oma eksistentsi suurimat osa, sest see on olemuselt mittefüüsiline. Tegelikult saadki varsti teadlikuks, et elad pidevalt kolmel erineval olemise tasandil korraga: oled hingeline, sul on intellekt ja elad füüsilises kehas.

Sellest abstraktsioonist paremini aru saamiseks pead meeles pidama, et elad korraga kolmel eksistentsi tasandil.

Hingeline mõtete tasand (kõrgeim potentsiaal).

Intellektuaalne ideede tasand (keskmine potentsiaal).

Füüsiline tulemuste tasand (madalaim potentsiaal).

Seega, tehes seda, mida olen sul soovitanud teha, kasutad lihtsalt oma jumalikku olemust valida mõtted (nt «Raha on hea», «Armastan inimesi ja kasutan raha», «Raha on teener, mina olen peremees»), mis ehitavad üles idee. Meil juhtub see olema suure isikliku jõukuse või tõelise rahalise edu idee. Pea hoolega silmas, et ideed, näiteks rahalise edu idee, ei teki kunagi iseenesest. Protsessi peab alati lülituma inimese isiksus, mõeldes mõtteid, mida saab siis kasutada idee üles ehitamiseks. Just see teebki inimese jumalataoliseks, võiks ka öelda loovaks olendiks – see on loomise kõrgeim vorm! Nii et hoides seda kaunist ideed või pilti rahalisest edust oma mõtteis, suudad lõpuks sundida seda ideed avalduma oma elus (ehk oma tulemustes). Raamatu lugemise käigus näed, kuidas see tegelikult juhtub!

Võtame nüüd paar sammu tagasi. Mäletad, kirjutasin ühes varasemas lõigus, et töötad kõrgemast potentsiaalist madalama potentsiaalini. Pidasin sellega silmas, et sa töötad

mõtetest ... (vaim)

idee kaudu ... (intellektuaalne)

asjani ... (füüsiline),

mitte ei tööta

asjast ... (füüsiline)

mõtete kaudu ... (vaim)

ideeni ... (intellektuaalne)

nagu oled tõenäoliselt varem teinud ja nagu suur enamik inimesi jääb tegema ka edaspidi. See tähendab, enamik inimesi vaatab oma elus tulemust ja laseb siis sel dikteerida mõtteid, mida nad kasutavad seejärel oma idee ülesehitamiseks. Näiteks kui nad näevad, et nende pangakonto on tühi (tulemus), otsustavad nad mõelda puuduse või kaotuse mõtteid ja kasutavad siis neid mõtteid vaesuse idee ülesehitamiseks. Aga see idee, mida nad oma meeltes hoiavad, peab avalduma nende tulevastes tulemustes, seega kutsuvad nad tegelikult esile selle sama asja korduse, mida nad oma sõnul ei taha: nimelt tühja pangakonto. Seepärast muutub see enesehukatuslikuks tsükliks, kus nad elavad. Ilmselgelt pole see viis, kuidas meie Looja soovis meid elavat!

Võib-olla ütled iseendale, et see on absurdne argument, sest kui pangakonto on tühi, siis see on tühi. Pole lihtsalt realistlik vaadata tühja pangakontot ja suuta kujutleda suurt rikkust. Aga tahan sind teadvat, et just selline arutluskäik hoiab vaesust alal ja hoiab vaesed vaesuses!

Pead hakkama aru saama, et sinu pangakonto, müügikäibe, tervise, seltsielu, ametikoha ja muu taolise praegune seis pole midagi muud kui sinu varasema mõtlemise füüsiline avaldumine. Kui soovid siiralt muuta või parandada oma tulemusi füüsilises maailmas, pead muutma oma mõtteid ja pead muutma neid otsekohe.

Kui võtad aega, et esitatav info tõeliselt läbi mõelda, jõuad järelduse, et see, mida just öeldi, on täiesti loogiline. Tegelikult ütleks sulle igaüks, kes päriselt mõistab loomisprotsessi, et see, mida just ütlesin, pole mitte ainult õige, vaid et see on sinu eksistentsi loomulik seadus: see on viis, kuidas jumal indiviidiga ja indiviidi kaudu töötab. Seda nimetatakse mõnes ringis ka palveks («palve» on liikumine, mis toimub vaimu ja vormi vahel, koos indiviidiga ja indiviidi kaudu). Jumal on andnud sulle võime ehitada üles kõiksugused ideed, mida vaid soovid. Sa oled sündinud rikkaks ja sinu küllus paikneb mõtlemises. Nii et ole enda vastu lahke, vali oivalised ideed, ära luba oma füüsilisel maailmal enam oma mõtlemist kontrollida.

Kahtlemata saad nüüdseks aru, et kõik teevad suure vea. Emerson ütles oma essees enesekindlusest: «Kadedus on võhiklikkus.» Teiste sõnadega, teise inimese saavutuste või tulemuste vaatamine ja siis nende kadestamine on tõeliselt rumal. Sest need inimesed valisid kõigepealt oma mõtted, et oma meeltes üles ehitada kujutlus sellest hüvest, mis on nüüd nende elus avaldunud. Ja nad valisid need mõtted lõputust allikast, mis on kättesaadav meile kõigile – ka sulle!

Just seda mõtles suur kunstnik Vincent van Gogh, kui temalt küsiti, kuidas ta tööd nii kaunid on. Ta ütles: «Ma näen oma maali unes ja siis maalin oma unenäo.» Teiste sõnadega, ta nägi seda pilti kõigepealt oma meeltes ja tegi siis oma meeltes olevast originaalist õlivärvidega koopia lõuendile. Tõtt-öelda pole kunagi müüdud ühtegi van Goghi originaali! Seda kirjutades näen sind seda lugemas ja peaaegu kuulen sind mõtlemas: «See on üpris loogiline – nüüd saan aru.»

Paar aastat tagasi istus Mary Snyder Californiast oma abikaasa Oscariga minu seminaril. Ta esitas mulle ühe Lincolni tsitaadi, mida ma tõeliselt armastan ja mida olen jaganud tuhandete inimestega.

Lincoln ütles: «Uskumine asjadesse, mida saad näha ja katsuda, pole üldse mingi uskumine, aga uskumine nähtamatusse on suur võit ja õnnistus.» Kas pole ilus? Aitäh veel kord, Mary.

Loodetavasti mõistad nüüdseks seda tarkust, mis peitub mõnes vaimses harjutuses, mida olen soovitanud. Muudkui aga korda: «Olen edukas, olen jõukas, raha on hea.» Kujutle end vaimusilmas tegemas seda, mida teed siis, kui sinu uus hoiak või teadlikkus on avaldunud. Kujuta ette seda suurt rikkust ja tunne, et see on juba sinu omanduses. Aga pea meeles: raha on teener, sina oled peremees – sa armastad inimesi ja kasutad raha.

Enne kui lähed edasi järgmise peatüki juurde, loe üle peatükk «Mina ja raha», sest see aitab sul lahti lasta vanast rahaga seotud mõttest, mis tekitab ebamugava tunde iga kord, kui tõstatatakse raha teema. Korda endale mitu korda päevas «Mina ja raha», kuni saad täielikult teadlikuks, kui hea tunde tekitab jõukusest mõtlemine.

Hoidu rääkimast sellest uuest rahaga seotud ideest paljudele inimestele, kuni sellest ise täielikult aru saad ja tunned end kindlalt, seletades teistele, mida oled õppinud. Pea meeles, et negatiivsete kommentaaride kuulmine inimestelt, kes ei mõista tõde, ei too sulle mingit kasu: kui see üldse midagi teeb, siis paneb sind ainult endas kahtlema. Sa ei tohi lasta sel juhtuda, sest kui mõtled «Mina ja raha» peale, siis tahad, et ilus pilt lendaks sinu meeleekraanile!

«Hea elu on kallis. On teine viis elada, mis ei maksa nii palju, aga see pole üldse hea.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles