MITTE JUST MÕNUS LUGEMINE Kuidas võidelda kirjeldamatu õudusega? (1)

Raamatuportaal
Copy
Auschwitzi värav
Auschwitzi värav Foto: IMAGO / Joerg Boethling / Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Jack Fairweatheri raamatut «Vabatahtlik: mees, kelle ülesanne oli hävitada Auschwitz».

Hoolsasti ja tükk-tükilt kokku ehitet raamat inimesest, kes tundis jama sünni aegsasti ära. Ning laskis end koonduslaagrisse viia mõttega tähendada üles ja lähetada salaja muule maailmale teavet kõigest, mis toimub.

Jack Fairweather, «Vabatahtlik»
Jack Fairweather, «Vabatahtlik» Foto: Raamat

Lool ja ajalool vahet teha on teinekord keeruline. See raamat on vormistet kui lugu, ent on pigem ajalugu. Ses mõttes, et väljamõeldiseks kätte ei minda – vahel ju tahaks, kui vaja lünki täita – aga ei. Ajalugu on olemas ja kui teda parasjagu pole, siis omalugu vahele ei poetata. Vähemalt nii mulle tundub ja massiivne viitestik laseb uskuda.

Üsna ainulaadne ja suhteliselt ideoloogiavaba kirjapanek maailma ehk kuulsaima koonduslaagri Auschwitzi igapäevast. Küllap saab rooska kõikide ideoloogiliste lähtujate käest, ent raudselt paneb maailmapildi sisse suure mosaiigitüki juurde. Mingi mõnus lugemine ta ei ole, kuidas saakski. Ent üks isikupärasemaid sissevaateid teemasse. Kel huvi ja jaksu, tasub kindlasti tutvuda. Saab aimu raske aja mitmest elujoonest. Et miks mõned asjad läksid just nii, nagu nad läksid.

Kuidas võidelda kirjeldamatu õudusega? Seisab tagakaanel kirjas. Mu meelest on veel hullem küsimus, kuidas võidelda kirjeldatava õudusega. Siinne õudus on vägagi kirjeldatav. Ja kirjeldet. Kõige koledam lugu jäi kirjeldamata – kogu Auschwitzi läbi teinud mees leidis oma lõpu kommunistide käes, kaks aastat pärast suure sõja lõppu. Tsiteerin ta enam-vähem viimasi teadaolevaid sõnu: ««Auschwitz oli sellega võrreldes lapsemäng,» ütles ta neile. «Olen väga väsinud. Tahan kiiret lõpplahendust.»»

Üks kuri lõpplahendus jäi Hitleri-Saksamaal lõpule viimata. Ent Kolmanda Riigi pärand elas Ida-Saksamaal jõudsasti edasi, Nõukogude Liidu tunnustaval toel. Ega ole surnud tänini, õilmitseb Venemaal, mida juhatab Ida-Saksamaal resideerunud spioon. Selle loo lahtikirjutamine ootab suuresti ees. Fairweatheri raamat on samm ses suunas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles