Ingvar Villido selgitab, kuidas tekivad taustaemotsioonid ja kuidas neid vabastada

Raamatuportaal
Copy
Ingvar Villido.
Ingvar Villido. Foto: Erakogu

Koolitaja ja ettevõtja Ingvar Villido sulest ilmus 2022. aasta aprillis raamat «Practical Consciousness», mis juhatab, kuidas vabastada negatiivsete emotsioonide tekitatud energia ning vabaneda selle mõjust. Raamat sai peatselt pärast ilmumist USA Amazoni veebikaubamajas enesearengu kategooria bestselleriks ja ilmus äsja ka eesti keeles.

Villido kirjutab oma raamatus «Teadvuse praktiline kasutamine», et taustaemotsioonidest vabanemine võib meie elu kardinaalselt muuta. Ta selgitab, et taustaemotsioon tekib mingi pingelise sündmuse või elumuutuse ajal ning jääb sealt alates aktiivseks. «Sa ise oled edaspidi selle suhtes aga nagu kala vees – kuigi vesi mõjutab kala pidevalt, ei ole kala ise sellest teadlik. Samamoodi mõjutab ka see emotsioon sind pidevalt, aga sa ise ei tea, et ta olemas on. Selliseid taustaemotsioone on sul palju, need on nagu taustal jooksvad programmid arvutis, mis kulutavad akut ja kurnavad protsessorit,» lausub ta ja lisab, et taustaemotsioonid on aktiivsed ööpäevaringselt, avaldades pidevat mõju meie tervisele ja energiatasemele. Taustaemotsioonid mõjutavad negatiivselt kehakeemiat ja hormoone, neist vabanedes võivad leeveneda isegi mitmed kroonilised tervisehädad.

Ingvar Villido, «​Practical Consciousness».
Ingvar Villido, «​Practical Consciousness». Foto: Raamat

Villido toob välja, et taustaemotsioonide mõju meile on ehk suuremgi kui igapäevaselt kerkivatel emotsioonidel, kuna need läbistavad kõiki meie eluaspekte. Taustaemotsioonid määravad ka meie temperamenditüübi ja kui midagi aktuaalset ei toimu, määravad taustaemotsioonid ka meie käitumise. «Need on justkui salalikud emotsioonid, mis tegutsevad väljaspool teadlikkuse radari vaatevälja. Nende mõju on suur, aga nähtamatu.»

Kuidas taustaemotsioonid tekivad? Kust su taustaemotsioonid pärit on?

Nii nagu igaühel, on ka sinu elus olnud Villido sõnul sündmusi, mis vallandasid võimsaid emotsioone, nii et mingi perioodi vältel kogesid üht või tõenäoliselt isegi mitut väga tugevat emotsiooni. «Just intensiivsete emotsioonide tõttu nimetame teatud eluperioode pingeliseks. Kui sündmus möödub, jäävad emotsioonid aktiivseks, aga taanduvad niipalju, et sa ei teadvusta neid enam. Taustaemotsioonid jäävad aga tegutsema isegi siis, kui uuemad emotsioonid peale tulevad. Nii et kuigi sa neid ei taju, avaldavad taustaemotsioonid sulle varjatult ikka mõju,» selgitab Villido ja soovitab mõelda mõningatele tähtsamatele sündmustele oma elus, olgu selleks siis lasteaeda minek, armumine, vanematekodust lahkumine, abiellumine, lapseootus, töökoha kaotus, õnnetusse sattumine või muud taolist. Iga selline kogemus võib tekitada emotsioone, mis õige pea muutuvad taustaemotsiooniks. Tegelikult pole isegi tähtis, millal taustaemotsioonid tekkisid või milline elujuhtum need põhjustas. Oluline on lihtsalt mõista, et nad on sinus endiselt aktiivsed ja avaldavad sulle mõju. «Elu jooksul tekib selliseid emotsioone palju. Aja jooksul need kuhjuvad ja tekitavad tunde, et elu on raske ja keeruline. Just emotsioonid on üks põhjusi, miks inimesed depressiooni või ärevuse käes kannatavad, elades pidevalt piiri peal ja tundes, et midagi on valesti.»

Taustaemotsiooni vabastamiseks soovitab Villido järgida neid juhiseid:

  • Istu sirge seljaga mugavas asendis ning sulge silmad.

  • Tunneta kohta, kus vaagnaluu keha raskusega vastu tooli puutub.

  • Vii teadlikkus torso põhja keskele.

  • Laienda teadlikkuse fookust, nii et see kataks kogu torso põhja.

  • Jättes osa teadlikkusest torso põhja, tõsta osa teadlikkust ülespoole kuni rangluuni, nii et kogu torso maht on oleks teadlikkuse fookuses. Kogu see protsess ei võta tavaliselt kauem kui paar sekundit, selle lõpuks teadvustad kogu torso mahtu samaaegselt.

  • Kasutades taotlust ja olles lugupidav, ütle mõttes oma seiskamise märksõna, suunates selle tervele torso mahule ning püsides ise paigal ja ilma mõtlemata.

  • Püsi neli sekundit liikumatult ja siis vabasta seiskamine.

  • Püsi veel umbes viis sekundit liikumatult ja märka muutuseid.

  • Kui oled valmis, siis ava silmad. Kogetavad muutused sõltuvad Villido sõnul nii sinu seisundist kui sellest, milline emotsioon vabanes. Võid tunda, nagu midagi oleks kadunud, kuigi sa ei oska öelda, mis see on. Või tunda end kergemana või avaramana, võib-olla on nägemine pisut selgem. Ning isegi kui sa taustaemotsioone vabastades muutust ei taju, töötab see tehnika sellegipoolest.

Kuidas saada aru, et kõik taustaemotsioonid on vabastatud?

Kuna taustaemotsioone pole tunda, võib tekkida küsimus, kuidas aru saada, et need on otsa saanud. «Enamik inimesi, kes on vabastanud kõik taustaemotsioonid, kogeb üht või mitut järgnevatest omadustest:

  • Tunneb end kuidagi «kergemana».

  • Neil on loomulik heaolu, mitte kunstlikult tekitatud heaolu.

  • Nad ei koge enam negatiivseid tujusid või sagedasti muutuvaid emotsionaalseid seisundeid – või siis juhtub seda väga harva.

  • Positiivsus domineerib, ilma et seda oleks vaja kuidagi ülal hoida. Ära survesta end, et ülaltoodud asju kogeda, seda ei saa kuidagi sundida. Need on loomulikud seisundid, mis tekivad, kui taustaemotsioonidest vabaneda,» selgitab Villido.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles