Miks vajavad eestlased oma pidumajasid? Vastuse annab uus ülevaatlik teos rahvamajadest

Raamatuportaal
Copy
25.08.2022, Tallinn. Rainer Kattel ja Egge Kulbok-Lattik KUKU raadio podcasti salvestusel. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
25.08.2022, Tallinn. Rainer Kattel ja Egge Kulbok-Lattik KUKU raadio podcasti salvestusel. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev

Ilmunud on pildirohke raamat «Igal vallal oma ooper: Eesti rahvamajade lugu».

Raamat «Igal vallal oma ooper: Eesti rahvamajade lugu» annab põhjaliku ülevaate eesti rahvamajadest. Autorid on kultuurisotsioloog Egge Kulbok-Lattik, arhitektuuriteadlane Karin Paulus ja ajaloolane Lauri Suurmaa. Raamat avab Eesti seltsi- ja rahvamajade sünni ja kujunemise kaudu maarahva moderniseerumise loo.

«Igal vallal oma ooper: Eesti rahvamajade lugu».
«Igal vallal oma ooper: Eesti rahvamajade lugu». Foto: Raamat

«Ootasime seda kaua!» kiidab suurt tööd teose väljaandja, Eesti Rahvamajade Ühingu esinaine Ülle Välimäe. «Oleme väga õnnelikud, et rahvamajade mõju ja kaalukas roll läbi sajandite nüüd kõigile nähtavaks saavad.»

«Rahvamajad rajati seltside eestvõttel ja kavandati nagu ooperiteatrid: saali, lava, harjutusruumide ja kohvikuga. Neis majades sai maarahvas laiema juurdepääsu haridusele ja kunstilisele eneseväljendusele, mis oli seni kättesaamatu olnud. Nii kujunes eesti ühiskonna moodne ruumiline kultuurimudel ja avalikkus – seltskond ja parnass,» selgitab Egge Kulbok-Lattik.

Karin Paulus lisab, et raamat näitab, mil viisil seltsielu inimesi ühendab ja identiteeti loob. «Luubi all on ka rahvamajade arhitektuur 19. sajandist võimsate tänapäevaste ehitisteni.» 

Põneva sissevaate Eesti ajalukku annab kultuuripoliitika ülevaade, kus mõtestatakse eri ajastute ideoloogiat, näiteks Nõukogude perioodi sundi, aga ka varjatud vastutegevust. Raamatus on ohtralt haruldast pildimaterjali ja seda rikastavad ajakirjanduslikud vahepalad, mille on valinud ajaloolane Lauri Suurmaa.

Teose on kujundanud Martin Mileiko.

Raamatu väljaandja ja autoritega on võimalik kohtuda esitlusel 30. mail kell 16 Viru keskuse Rahva Raamatu raamatukaupluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles