Ilmunud on Kadrina murdes kirjutatud luulekogu

Raamatuportaal
Copy
Foto: Postimees

Ilmunud on Värske Rõhu raamatusarja 32. raamat, luuletaja ja tekstiilikunstniku Maryliis Teinfeldt-Grinsi debüütkogu «Kivi alla kükakille».

«Kivi alla kükakille» on kirjutatud Kadrina murdes, mida autor kodus emakeelena kõneleb ja mida ta on põhjalikult uurinud. Kadrina murdes ei ole varem peaaegu üldse ilukirjandust avaldatud, ainsaks erandiks on Kristen Suokass luulekoguga «Tagassi inglite juure» (2014). Raamatu tarvis on Teinfeldt-Grins murdele loonud oma kirjapildi, et keele kõla võimalikult täpselt paberile panna.

valu kakub

omset kisub

lepaverd

kätele ihub

las olla kevad

üössi tassit` lindakivit

Luulekogu stiil on kujundirikas, kuid samas jätab ka hingamisruumi. Minimalistlikes tekstides peegeldub mitmetahuline ja detailne omailm, mille keskmes on õrn ja soe, samas sentimentaalsuseta suhe maa ja pärimusega. Luulemina ja kodukeskkonna lahutamatus põimituses on ühtaegu kirvendav rahutus ja südant raviv rahu.

Teinfeldt-Grins pälvis 2019. aastal Hendrik Adamsoni nimelisel murdeluulevõistlusel esimese preemia, 2021. aastal Värske Rõhu aastapreemia ning samal aastal ka kirjandusauhinna «Esimene samm».

kus oled kolant`

kääs vitsad

rinnal kivid

kleidi all

plekid allikasinit`

kus on õnneke osant`?

kääs vitsad

rinnal kivid

kleidi all

plekid allikasinit`

«Kivi alla kükakille» esitlused toimuvad 29. mail kell 11.30 Kadrina huvikeskuse saalis, kus autoriga vestleb Triinu Sikk, ja 30. mail kell 18.00 Tartu Kirjanduse Maja hoovis, kus vestlust juhib murdeuurija Janek Vaab ning kuulda saab ka Kadrina kandi rahvamuusikat folklooriklubi Maatasa esituses.

Maryliis Teinfeldt-Grins, «Kivi alla kükakille».
Maryliis Teinfeldt-Grins, «Kivi alla kükakille». Foto: Raamat

Luulekogu toimetas Mirjam Parve, kujundas Else Lagerspetz ning illustreeris Maryliis Teinfeldt-Grins. Raamatu väljaandmist on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles