Eesti Goncourt'i auhinna 2023 pälvis Giuliano da Empoli «Kremli võlur»

Raamatuportaal
Copy
Eesti Goncourt’i žürii ja Prantsuse suursaadik Eric Lamouroux õhtusöögil Prantsuse residentsis.
Eesti Goncourt’i žürii ja Prantsuse suursaadik Eric Lamouroux õhtusöögil Prantsuse residentsis. Foto: Prantsuse Instituut Eestis

Prantsuse Instituudi ja Goncourt’i Akadeemia koostöös anti tänavu välja järjekorras teine Eesti Goncourt’i auhind. Õpilastest, üliõpilastest ja noortest tõlkijatest koosnev eesti žürii kogunes 20. mail Prantsuse Instituuti ning hääletas võitjaks Giuliano da Empoli romaani «Kremli võlur».

Eesti Goncourt’i laureaat selgitati nelja finalisti hulgast. Makenzy Orceli romaani «Une somme humaine» pidas žürii selle aasta raamatuist kõige poeetilisemaks ja ühtlasi kõige keerukamaks. Cloé Kormani romaani «Les presque soeurs» puhul tõsitis žürii esile rohkeid ajaloolisi ja liigutavaid biograafilisi elemente. Brigitte Giraud’ teos «Vivre vite», mis läks eesti noortele väga hinge ja mis kuulutati mullu ka Prantsuse Goncourt’i laureaadiks, viis arutelu autofiktsiooni ja autobiograafia eelistele ja kitsaskohtadele.

Giuliano da Empoli, «Kremli võlur».
Giuliano da Empoli, «Kremli võlur». Foto: Raamat

Selge häälteenamusega valis Eesti Goncourt’i noortežürii võitjaks itaalia-šveitsi autori Giuliano da Empoli. Neid kõnetas romaani «Kremli võlur» aktuaalsus Ukraina sõja kontekstis, samuti autori analüüs Vladimir Putini tõusust Vene riigi etteotsa. Noorte valitud laureaat saab ka kutse Eestisse, et kohtuda oma siinsete lugejatega.

Juhuse tahtel selgus Eesti Goncourt’i laureaat täpselt samal nädalal, kui kirjastuses Varrak ilmus Kaia Sisaski eestindus da Empoli romaanist.

Värskest prantsuse kirjandusest ja Goncourt’i finalistidest saab lähemalt kuulda juba sel laupäeval, 27. mail kell 13.00 kohvikus Ait, kui kirjandusfestivalil HeadRead toimub aruteluring Eesti Goncourt’i noortežüriiga.

Tänavu osalesid žüriis Iris Kreegi, Madleena Mattus, Liis Alver, Liisa-Maria Jürilo, Ave Albert, Juuli Teder, Maren Aare, Leon Hagel, Anna Linda Varik ja Karet Eesmäe. Žürii esimees oli Guillaume Raboutot, Prantsuse Instituudi asedirektor ja keelekoostöö atašee. Prantsuse Instituut tänab koostööpartnereid Goncourt’i Akadeemiat, Tallinna Ülikooli, Tartu Ülikooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumit, Tallinna Prantsuse Lütseumi, Eesti Kirjanike Liitu, Agence Universitaire de la Francophonie’d ning ühingut Les Amis de Haapsalu.

Goncourt on Prantsusmaa mainekaim kirjandusauhind. Lisaks Eestile antakse rahvusvahelisi Goncourt’i auhindu välja veel 34 riigis üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles